Fixatie

20060805_oogkleppen_d2×9895.jpg

Terwijl heel Nederland zich druk maakt en vragen stelt over het “christelijke” karakter van dit kabinet, zie ik een risico vanuit heel andere hoek opdoemen.  Weliswaar heeft de Christenunie in de regering een plek gevonden maar Rouvoet en Middelkoop hebben door hun parlementaire werk al wel redelijk leren nuanceren.

Heel anders staat het met het atheïstische fundamentalisme van Ronald Plasterk. Daar ben ik niet gerust op. Die man meent te weten dat God niet bestaat terwijl ik zeker weet dat ik daarvan niets geloof.  In onze tijd is een gevestigde opvatting dat fundamentalisme en geloof onverbrekelijk aan elkaar verbonden zijn. Dat nu is wel de op één na grootste leugen die atheïsten ons voorhouden. Atheïsme kan behoorlijk fundamentalistisch zijn en Plasterk is daarvan een schoolvoorbeeld

Als geneticus moeten we hem al wantrouwen want hij doet al jarenlag niets anders dan zich letterlijk blindstaren op de allerkleinste details en in manipulatie zal hij inmiddels een meester zijn. Vanuit de kennis die hij op grond daarvan heeft verworven, meent hij zich een oordeel over de samenleving te kunnen vormen. Dat heeft hij jaren gedaan in de vorm van columns die bol staan van vooringenomenheid en superioriteitsgevoelens. En als ze er al niet bol van staan, dan stralen ze het op zijn minst uit.

Zo riep hij de inmiddels historisch geworden woorden dat het Fries een sprookje was. Zo’n opmerking getuigt van zo een minachting van menselijke gevoelens en waardigheid dat ze wat mij betreft tot kamervragn hadden mogen leiden. Ze is zelfs van meer belang dan de stompzinnigheid van Wilders rond de dubbele nationaliteit en de volledig overtrokken en onhandige reacties daarop.

Plasterk staat voor mij symbool voor het “westen” dat zich door zijn ontwikkeling verre superieur voelt boven welke andere cultuur dan ook. Het doet mij denken aan de vrouwenclubs in de negentiende eeuw die wollen onderbroekjes gingen breien voor de naakte negertjes in Afrika. Goedbedoelde warhoofdigheid dus.  O ja, ook bij het Vlaams Belang heerst die opvatting, terwijl het nog niet eens in staat is op een fatsoenlijke manier met de Walen tot overeenstemming te komen. Zeker, dat geldt ook voor de Walen. 

Nu wil ik Plasterk niet over één kam scheren met allerlei ongure organisaties zoals Vlaams Berlang of de Nederlandse Volksunie omdat ik denk dat je met Ronald zo waar nog zou kunnen discussiëren. Waar ik wel moeite mee heb, is dat een dermate geborneerde persoonlijkheid uitgerekend minister van Onderwijs wordt. Wie niet begrijpt dat de westerse cultuurkring zich in een andere maar niet een betere richting heeft ontwikkeld dan andere, mag die post niet bezetten. Daarbij komt dat het westen sowieso wel een beetje is uitontwikkeld. In de komende 100 jaar zullen ander culturen de overhand gaan nemen, of Conrad Kusters (NVU) nu hard schreeuwt of niet.

Is dat erg? Nee, helemaal niet want het gaat de westerse cultuur op de lange duur verrijken. Zeker, daar zal enige tijd overheen gaan maar uiteindelijk zal iedereen er wel bij varen. Belangrijk is dat mensen in de tussentijd de kans krijgen aan hun persoonlijke, geestelijke en sociale ontwikkeling te werken want daar is de afgelopen honderd jaar niet veel van terechtgekomen. Met Ronald als minister van Onderwijs wordt daarmee helaas nog geen begin gemaakt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.nrc.nl

www.proto.thinkquest.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/02/25/fixatie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 reactiesPlaats een reactie

  1. Wetenschap is ook maar een geloof.

  2. Inderdaad Val en volgens mij is zelfs atheïsme een geloof al willen de atheïsten dat niet toegeven

  3. Nette post. Fijn dat er ook andere mensen zijn die zien dat die nieuwe minister extremist is. En dat juist hij de post voor onderwijs moet bekleden, is gevaarlijk.

    Hij gaat vast knagen aan de vrijheden van onderwijs. :-S


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: