Ellendige pokken digitaliteit (EPD)

Knap, ja zeker, knap. Computers zijn knappe vindingen en de bijbehorende software dwingt respect af al was het alleen maar door de overmaat aan priegelige combinaties van cijfers en dingetjes en dangetjes die die dingen in de lucht houdt. Echt schitterend. ik meen het, ik ben diep onder de indruk van het hedendaags digitaal geweld en het moet gezegd worden: ik vaar er wel bij. 

Laat dus niemand zeggen dat ik een digibetische nurks met rancuneuze hersencellen en nostalgiegebonden hersenstamschorselementen ben. Nee, dat ben ik dus niet. Toch begrijp ik niet waarom wij met z’n allen nu heel onze ziel en zaligheid moeten leggen in een debielerig functionerend masjientje terwijl wij gratis en voor niets in onze bovenkamer zo’n ingenieus en bij tijd en wijle nog helder werkend instrument hebben gekregen. Ik begrijp er niets van of liever,  ja ik begrijp het wel. Al eeuwenlang spreken wij van vooruitgang met elke menselijke capaciteit die wij overdragen aan een zelf in elkaar gefrutseld masjientje. De auto en het vliegtuig waren daarvan tot voor kort de fraaiste voorbeelden maar sinds een jaar of dertig is daar het digitaaltje.

Daarin schuilt toch iets opmerkelijks want het onderwijs staat bol van het begrip “compententies aanleren” of liever nog “competentiegericht onderwijs”.  In de praktijk blijk je daarmee hoogst incompetente mensen te kweken omdat het mensen wel heel veel vaardigheden bijbrengt maar ze weten zelf niet op welk gebied. Zo krijg je hoogst incompetente mensen maar dat komt grotendeels doordat wij onze competenties weer uit handen geven aan incompetente masjientjes. Bijvoorbeeld: caissières die niet kunnen hoofdrekenen maar wel vriendelijk glimlachen totdat ze klaar zijn met het rekenmasjientje.   

 Minister Klink is er even zo goed vol lof over. Evenals zovele bestuurders meent hij dat fouten en vergissingen de wereld uit zijn als digitaaltje de zaak heeft overgenomen. Het vermaledijde Elektronisch Patiënten Dossier is daarom zijn speeltje geworden. Met behulp van dit digitaaltje kan straks iedereen zien wat voor afwijkingen ik heb (dat zal ze nog niet meevallen want de rubriek afwijkingen is bij mij echt overbevolkt). Voor zover daaraan iets gedaan kan en moet worden, is dat ook allemaal in dat EPD te vinden. Nooit meer fouten en vergissingen dus en hoef dus ook niet bang te zijn dat een beginnenchirusrg straks op de plek van mijn hersenen een tweede hands nier vastnaait. Dat ik daardoor behoorlijk pissig kan worden valt niemand op.

Vandaag bereikt ons weer het bericht dat de gemeente Rotterdam als eerste de OV-chipkaart gaat invoeren. NS wacht er nog een paar jaar mee omdat het systeem niet waterdicht is. Waarom toch wil Rotterdam zo graag vooroplopen terwijl juist die stad alle belang heeft bij waterdichte systemen? Om de eerste te zijn? Om op te vallen als stad van de vooruitgang? Om het de ouderen moeilijk te maken?  Om fraude te stimuleren? We zullen het nooit weten maar waarschijnlijk gaat het om de fictie dat digitaliteit leidt tot lagere kosten en meer efficiency. In theorie mag dat zo zijn maar een te vroeg ingevoerd systeem leidt alleen maar tot boven normaal hoge kosten en veel verwarring en ongemak.

Nooit meer fouten en vergissingen, ik maakte het vandaag nog mee.  Iemand meldde zich vandaag met een klacht bij me die ik nou echt geknipt vond voor het ombudsteam van een politieke partij. Hij miste een deel van zijn salaris deze maand en vroeg zich af hoe dat kon. Nou, voor zover ik uit zijn verhaal heb begrepen, hadden allerlei instellingen de betaling van een deel van dat salaris aan elkaar overgedragen. De verscheidene digitaaltjes hadden het allemaal schitterend overgenomen en door gesluisd maar…. de mannetjes en vrouwtjes aan de terminals waren al lang in slaap gevallen. Sinds het digitale tijdperk begint de vrijdagmiddag op dinsdagochtend. 

Ik bedoel maar. Niets aan de hand met die digitaliteit weant die had keurig zijn werk gedaan maar digitaliteit  leidt tot professionele verdomming. Door teveel te vertrouwen op het digitale systeem gingen ook deze mannetjes en vrouwtjes denken dat alles wel zo’n beetje automatisch ging. Jahaa, niet dus. Ze moesten zelf ook nog met een overmaat aan spier- en wilskracht hun oogleden openrukken. Dat valt niet mee als je zelf niet meer snapt waarom

Laat me niet lachen, minder fouten en vergissingen! Kletskoek van de bovenste plank zodra mensen hun gevoel voor werk en verantwoordelijkheid verliezen. Toegankelijker, ja, als het goed is klopt dat wel. Nauwkeuriger, nee, dat kunnen mensen zijn maar digitaaltjes niet. Die wezens beseffen van voren niet dat ze van achteren bestaan. Ik hoop dat een dergelijk besef bij de mannetjes en vrouwtje nog in stand gehouden kan worden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.vooruitgang-trucks.nl

www.weekvandevooruitgang.nl

www.denieuwereporter.nl/?p=1483

www.ictregie.nl/index.php?pageId=26&blogId=111 

www.pieterjouke.nl/?p=308 

www.blogmania.nl/archives/2006/02/18/stilstand-en-vooruitgang

www.human.nl/index.php?pg=blog&blogid=153&blogaid

www.cinner.com/2008/11/30/niets-recessie-enkel-vooruitgang/ 

 

Published in: on 28 januari 2009 at 5:28  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2009/01/28/ellendige-pokken-digitaliteit-epd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: