Rita Rancune heeft niets om trots op te zijn

vredesduif.jpg

Ach Hans, toe schrijf niet meer! Het begint zich op pijnlijke wijze te openbaren dat Hans W. te D, erelid van de VVD, een beetje dolende is of misschien wel dolerende. Tot mijn grote verbijstering stelt hij een “beweging” voor die alle liberalen van Nederland omvat: VVD, D66, Rita Verdonk en Geert Wilders. Het moet Hans toch niet ontgaan zijn dat de twee laatsten de VVD hebben verlaten omdat zij zich naar niets en niemand willen schikken? En dan de gedachte dat Alexander Souris van D66 in de bankjes plaats zou nemen naast Geert Vergrijzing en Rita Rancune. Nee, Hans, ik raad je aan je niet meer met politiek te bemoeien. Het spijt me oprecht. Je tijd is over. Het is uit. 

Daarbij komt dat Hans zo’n beweging “liberaal” noemt. Het kan hem toch ook nauwelijks zijn ontgaan dat Geert en Rita geen van tweeën ook maar ene jota van het liberalisme hebben begrepen? Openstaan voor nieuwe zaken en ontwikkelingen? Welnee!

Rita Rancune toonde zich naar aanleiding van Hans’ opmerkingen ook nog maar eens haar werkelijke gezicht. Het cynisme straalde er vanaf toen ze Hans uitnodigde lid te worden van haar “beweging” Trots op Nederland. Misschien zou ze daarmee eindelijk iemand binnenboord hebben gehaald waarop ze trots kon zijn, hoewel de laatste ideeën en opmerkingen van Hans te denken geven.

Daarbij komt, ik heb het al eens eerder gezegd, dat je een beweging niet kan oprichten. Een beweging komt op gang, ontstaat maar wordt niet opgericht. Het enige wat je met een beweging kunt doen is “tot staan brengen” of stimuleren. Een partij richt je op, een beweging is een autonoom verschijnsel.

Op woensdagavond was er bij Pauw en Witteman een correspondente van Duitse media aanwezig. Zij durfde als eerste te berde te brengen dat Rita Rancune weliswaar heel recht door zee is en veel zegt maar eigenlijk nog nauwelijks iets tot stand heeft gebracht. Er is geen enkele reden om trots op Rita te zijn. Misschien als feministisch rolmodel maar dat is dan ook alles. En ook in dat opzicht…als ik tussen haar en de schaamteloze hoer Heleen van Royen zou moeten kiezen, zou mijn voorkeur naar de laatste uitgaan. En dat is echt heel wat. 

Liberalen zijn er in Nederland wel maar ze zijn verdeeld, ook over het begrip “liberalisme”. Nauwelijks nog iemand durft zelfs liberaal te zijn, dat wil zeggen “vrijdenkend”. het woord liberaal is namelijk afgeleid van het Latijnse woord “liber” dat “vrij” betekent. Er is ook een Latijns woord “liber” dat “boek” betekent. De hang naar de voorschriften van een boek hoort thuis bij andere overtuigingen. Dat Hans W. te D de liberalen zo maar bij “rechts” onderbrengt, is schokkend. 

Liberalisme houdt inderdaad een stevig stuk nationalisme in zich maar vrijdenkers kunnen zich nooit overgeven aan discriminatie of, erger, racisme. De geschiedenis wijst uit dat de overstap van liberalisme naar extreemrechtse stromingen frequent voorkomt.

Ook in onze tijd blijkt die grens weer flinterdun te zijn maar het rechtse gekakel van Wilders en Verdonk moet nu echt eens door echte liberalen aan de kaak worden gesteld. Dat zal nog niet meevallen want ook Hans W. te D lijkt te zijn gevallen voor de aantrekkingskracht van het populisme. Dat is een slechte zaak omdat hij nog veel respect opwekt bij tallozen. Daarom, het ware beter als Hans zich niet meer uit zou laten. Het zou hem tot erelid strekken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com  

 Service

www.web.inter.nl.net

www.vvd.nl

www.liberalisme.web-log.nl

www.users.pandora.be

www.globalternatives.nl

www.sargasso.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/11/23/rita-rancune-heeft-niets-om-trots-op-te-zijn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: