Wetenschap

We hebben de grenzen van de wetenschap al lang bereikt. Het publiek en zelfs een groot deel van de journalisten begrijpt er niets van. De uitkomsten zijn vaak onbevredigend  en zogenaamd wetenschappelijk onderzoek leidt naar plaatsen die we al lang kenden.

De humor ligt dan ook niet op straat maar in de wetenschap. Aan de Landbouw Universiteit Wageningen (of welke rare Engelse kreet we daarvoor tegenwoordig moeten gebruiken) buigen serieuze onderzoekers zich over het probleem van het speelgoed voor varkens. Varkens vervelen zich doordat onze samenleving boeren verplicht de dieren op te sluiten in veel te kleine hokken waar maar een tijdverdrijf is: aan elkaars staart of oren knabbelen. De hooggeleerde dames en heren zoeken nu naar een soort bal. De varkens moeten zich gaan bezighouden met balspel. Of ze er ook spelregels bij krijgen, is nog niet bekend. Misschien krijgen we over een paar jaar een EK varkensvoetbal. Het verschil met het huidige voetbalfestijn zal nauwelijks merkbaar zijn.

Toch ligt de oplossing voor de hand. Laat de varkens weer buiten wroeten op een terrein dat ze aanstaat. Zorg ervoor dat de varkenshouders dat redelijkerwijs kunnen doen. Als welvaart en welzijn ons echt ter harte gaan, dan moeten we deze wereld delen met de dieren. Het maakt niet uit of we ze opeten want het leven bestaat uit eten en gegeten worden. Dat is netzo natuurlijk als ademen. Alleen maar planten eten is geen oplossing want dat zijn ook levende wezens. Het maakt wel uit hoe we de dieren behandelen. Ook de dieren die ons tot voedsel dienen. We mogen ze dankbaar zijn dat zij zich daartoe willen lenen.

Tot sterkte

 Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Published in: on 26 juni 2006 at 2:57  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/06/26/wetenschap/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: