Führer befehl, wir folgen!!!

wessel_horst_pic.jpg 

Vandaag heeft in Duitsland de film “Die Welle” haar première beleefd. Er is minder over te doen geweest dan over het filmpje van Wilders maar ze is veel belangrijker. “Die Welle” toont ons een leraar die uittest of zijn leerlingen gevoelig zouden zijn voor de propaganda van Adolf Hitler, in onze tijd dus. Het antwoord is “hartstikke”. Opvallend is dat veel bezoekers van de film zelfs bijna werden overgehaald om met de hersenloze meute mee te doen die de leraar volgt.

Mondig of niet, de propaganda van Hitler en zijn soortgenoten appelleert aan de behoefte van mensen om onderdeel uit te maken van een collectief, een soort grootste familie, eigenlijk de TROS maar dan anders. “Lekker samen tegen de rest”,  dat is de gedachte die achter de volgelingen van de leraar zit maar ook achter het gedrag van sommige bezoekers van de film. Bezoekers overigens die zich even later daarover verbazen.

De vraag is: “Waarom verbazen zij zich?” Zijn zij geen mensen van vlees en bloed met menselijke gevoelens? Zijn zij Uebermenschen die zich aan gevoelens kunnen onttrekken? Zijn zij mondige burgers en dus in staat tot redelijk en logisch nadenken? Nee, aan dat laatste ontbreekt het sowieso maar ook de andere vragen kunnen met “nee” worden beantwoord.

Al eerder heb ik betoogd dat de grootste aanhang van Adolf Hitler bestond uit keurige burgers die meenden hun belangen te volgen. Met het grootste gemak volgden zij na 1945 ook weer de eerste bondsregeringen van Adenauer. Getraumatiseerd, beschaamd en verdrietig en vooral ook murw gebombardeerd maar overtuigd van de juistheid van de weg die de eerste bondskanselier insloeg.

Er is een “aardig” verhaal over de echtgenote van Baldur von Schirach, oprichter en hoofd van de Hitler Jugend. Zijn vrouw, Henriëtte Hofmann, beklaagde zich bij Hitler over de mensonwaardige wijze waarop Joden in Amsterdam werden opgepakt. Ze had het met eigen ogen aanschouwd en was er misselijk van geworden. Ja zeker, in de hoogste regionen van de NSDAP bestond er dus weerzin tegen de manier waarop het “Jodenprobleem”werd opgelost. Henriëtte Hofmann werd voorgoed verbannen uit de huizen van de Führer. Hij wenste haar nooit meer te zien en ze ontkwam maar op het nippertje aan een concentratiekamp. Het was nota bene haar vriendin Eva Braun die haar daarvoor waarschuwde!

De Nazitop bestond niet uitsluitend uit onmensen en monsters maar uit gewone mensen van vlees en bloed die zich lieten leiden en verleiden door een waanidee. Hedendaagse mensen kunnen dat nog netzo goed als de mensen van 1933. De gedachte dat je met een beledigend filmpje van 15 minuten een discussie kunt aanzwengelen is zo’n waanidee, een waanidee waarin Geert Wilders waarschijnlijk zelf gelooft.

Hoe dan ook, de Nazi’s waren geen andere mensen dan wij zijn. Ze hebben zich op sleeptouw laten nemen. Zeker is wel dat de allerhoogste bazen zoals Adolff Hitler, Goebbels, Himmler en  Heydrich aan psychosen leden maar de massa van de NSDAP bestond uit brave huisvaders en -moeders die een mooie toekomst voor hun kinderen wensten.

Hoe was het dan zo goed mogelijk dat zij zich op sleeptouw lieten nemen? Het waren de omstandigheden. Wanorde, criminaliteit en armoede. Gevoelens van vernedering en wanhoop, van eenzaamheid en verlatenheid, van bespotting en vertrapping. De nederlaag van de Eerste Wereldoorlog en de schandelijke herstelbetalingen hadden hen zo ver gekregen. En dan ineens waren er de gloedvolle betogen van de Führer! Wie zou daar niet wild enthousiast van worden? Iedereen kennelijk, ook in deze tijd. En wie het woord Joden door “Moslims” vervangt, hoeft alleen maar op de grote crisis te wachten. Het Nazidom komt niet met hakenkruizen maar met een rood-wit-blauw vaandel en geblondeerde haren. Blijkens enkele onderstaande links is bijvoorbeeld de Nazi-martelaar “Horst Wessel” nog ongekend populair.

Nu zal maar een kleine groep in die val trappen. Blindelings volgen van wat de Nazileiders in het verleden hebben aangericht, komt zelden voor. Daarvoor moet je ook de holocaust ontkennen en ook dat gebeurt nog dagelijks. Even zo goed, het ware Nazisme sluipt via andere wegen binnen. De eerlijke, open en onschuldig lijkende verhalen die altijd een stuk waarheid in zich dragen. Want er is veel onrecht en daarvoor moeten de tegenkrachten, zij die geen nationalistische kletskoek verkondigen open oog hebben. Geen discussies met Wilders dus maar problemen zien en oplossen! 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.araglin.nl/pivot/entry.php?id=1080

www.bloodandhonour-rvf.com/helden/horstwessel.htm

www.digischool.nl/kleioscoop/horst_wessel.htm

www.nltaal.blog.nl/retoriek/2006/02/07/dat_vond_hitler_ook

www.animatie.blog.nl/algemeen/2006/08/13/adolf_hitler_voor_al_uw_grapjes

www.stormfront.org/forum/showthread.php?t=147557 

  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/03/12/fuhrer-befehl-wir-folgen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 reactiesPlaats een reactie

 1. […] Bron, Politiek. […]

 2. Deze film is een remake.
  De originele versie is uit de jaren ’80

 3. on 17 maart at 21:40
  Tijd en datum die aangegeven worden bij het commentaar kloppen op deze site niet.

  Nu is het maandag 17 maart, 21:43

 4. Dat de film een remake uit 1980 is, laat mij eigenlijk koud. Het gaat vooral om de reactie van het publiek, die is belangrijker dan wat er in de film wordt gespeeld.

 5. Volgen werd wel heel aantrekkelijk gemaakt… Zie:
  http://www.veltmaete.nl/in-gleichem-schritt/
  en http://www.veltmaete.nl/in-gleichem-schritt-2/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: