De helft

Vanmorgen las ik in mijn huiskrant een artikel over de gelijkwaardigheid van dieren. ik schrok daar niet van. Ik liet mijn broodje niet ijn handen vallen en ik begon geen eigenaardige trillingen in mijn  stem te krijgen. Ik voelde ook geen verontwaardiging en was niet aangetast in mijn menszijn. De eerste gedachte die bij mij binnenkwam was “eindelijk”.

Van jongsafaan ben ik ervan overtuigd geweest dat dieren op aarde hetzelfde bestaansrecht hadden als mensen. Als ik me niet vergis is hun ontstaansbron dezelfde als de onze. Of je nu de Bijbel open slaat of de werken  van Darwin doorploetert, ze zijn van mening dat dieren en mensen dezelfde oorsprong hebben. Beide stellen ook dat de mensen  later in de tijd tot stand kwamen dan de dieren. 

Natuurlijk, ik eet graag een karbonaadje, een biefstuk of een haring-met-uitjes. Ik eet dus wezenss die gelijkwaardig zijn aan mij en dat is maar goed ook als je denkt aan de stelling “Der Mensch ist was er iszt.”  “Eten en gegeten worden” is voor het leven even essentieel als de gelijkwaardigheid van levende wezens. Spinnenvrouwtjes eten zelfs hun mannetjes op na “de daad” en als het aan Ciska Dresselhuys ligt gaat het met de mensen dezelfde kant op (hoe wel zij misschien nog liever in een eerder stadium aan die maaltijd begint). Kortom, de natuur dwingt mij om te eten en…dan doe ik dat maar het liefst op de meest aantrekkelijke manier.

De gelijkwaardigheid van dieren is bij mij thuis allang een feit. Meestal ben ik de laatste die naar bed gaat. Mijn helft van het bed is dan veelal in bezit genomen door een Jack Russell  en twee katten. De derde kat heeft haar heil elders gezocht. Ik kruip dan maar bij mijn wederhelft in haar beddenhelft en verenig dus het nuttige met het aangename. Als ik halverwwege de nacht behoefte krijg aan meer ruimte, herover ik mijn eigen beddenhelft stapje voor stapje. Tegen de ochtend deel ik mijn bed dan met mijn viervoetige mede-aardebewoners. Ieder de helft.

Als we dat nu eens afspraken om te beginnen: de dieren de helft en de mensen de helft. Dan ligt het voordeel nog grotendeels bij de mensen maar het is een begin. En … beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Tot sterkte

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 30 september 2006 at 12:31  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/09/30/de-helft/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: