Met haast opgewonden pretoogjes kondigde de presentatrice van Goeiemoggel vanmorgen aan dat ze “exclusieve beelden van de emotionele herdenking” van Marlies van der Kouwe had. Bij voorbaat werd mij dus verboden ergens anders naar te kijken want wie kan zich nu onttrekken aan iets dat exclusief en emotioneel is? Ik voelde me al gauw wanhopig worden. Waarom word ik gedwongen te kijken naar de herdenking van iemand die ik nooit heb gekend en die, inderdaad, op een verschrikkelijke manier aan haar einde is gekomen? Mij bekroop het ellendige gevoel dat hier verdriet en treurnis van een klein aantal mensen wordt gebruikt om de kijkcijfers omhoog te jagen.
Niet dat er verder zoveel moois te zien was op tv, hoor. Ik ben getrakteerd op de onwaarschijnlijkheid dat ik ooit nog een Elfstedentocht mee zou maken en…dat mijn pensioenvoorziening niet zoveel meer waard is. Daarbij kreeg ik het verdroogde gezicht van Alan Greenspan te zien die toegaf een fout gemaakt te hebben. Hij had gedacht dat de bankiers hun aandeelhouders wel zouden beschermen. Inderdaad, iemand met zulke naïeve ideeën mag nooit directeur van een centrale bank worden.
Bovendien moeten de bankiers niet hun aandeelhouders beschermen maar hun spaarders. Uit de opvattingen van Greenspan komen inderdaad totaal misvormde ideeën naarvoren over de manier waarop de mens en de wereld in elkaar zitten. Hoe mensen op topposities dergelijke verfomfaaide gedachten, ook wel verward met optimisme, kunnen handhaven is een raadsel. Alhoewel, als je maar vaak genoeg praat met Boele Staal en soortgenoten, dan krijg je vanzelf een kronkel in je hersens die vermoedelijk deze vorm aanneemt: $.
Daarbij hoort ook de onweerstaanbare drang om een bezoekje te brengen aan IJsland, een land dat zó diep in de crisis zit dat zijn inwoners niets anders overblijft dan op walvisvaart te gaan zodat er tenminste nog een biefstukje op tafel kan komen. Dat leidt dan wel weer tot een leeggeviste zee, iets dat netzo erg is als een financiële crisis. Wie dan leeft, die dan zorgt. Een land als IJsland had ook nooit zelfstandig moeten worden. Zoiets is een aanfluiting voor het begrip zelfstandigheid.
Dat geldt trouwens ook voor Aruba, Curacao en St. Maarten. Zelfstandigheid is kletskoek. Kleine eilandjes in de Bermudadriehoek lopen uitsluitend risico’s. Het grootste risisco is dat ze wordeen opgeslokt door een grote buurman en daarna voorgoed in de vergetelheid verdwijnen, zoals vele vliegtuigen en schepen hen voorgingen. De drang tot zelfstandigheid heeft te maken met aangeprate betweterigheid over de eigen toekomstmogelijkheden. Daaruit komen emoties voort die al eerder Alan Greenspan tot zijn grote misstappen en fouten bracht.
Alan Greenspan is geen “groot mens” maar een onnadenkende sukkel zonder inzicht in de diepste roerselen van de mens. Jammer genoeg zijn dit soort “emotionele spoorzoekers” degenen die onze wereld meestal regeren. Wie verstand heeft, wil veelal helemaal niet regeren. Dat is erg want daardoor zijn verstandige mensen steeds weer gedwongen zich neer te leggen bij de beslissingen van halvegare emotiecontainers. Maar ja, gelukkig kunnen ze dat dan met verstand doen.
Marlies, ik snap best dat het verschrikkelijk is dat zo’n jong leven, wie weet, veelbelovend, zo maar is afgekapt. Ik heb je niet gekend en het kan best zijn dat ik daarmee vooral een tekort in mijn leven heb aangeboord. Tegelijkertijd word ik liever niet opgezadeld met de emoties van de mensen die van je hielden. Ik kan ze niet helpen en zij krijgen geen steun van mijn kijkgedrag. Dat kan niet. I’ve got troubles of my own. Laten we verstandig zijn en de emoties overlaten aan degenen die daarmee daadwerkelijk worstelen. Wie verstand heeft, weet, dat hij of zij een eigen deel ervan zal krijgen.
Tot sterkte,
Kaj Elhorst
Service
www.verlaatverdriet.nl/nws02100106.html
www.levenskracht.info/content/view/128/165
www.home.hetnet.nl/~henriettedoosje/index.html
www.christiaanlam.nl/2008/08/29/theorie-het-proces-van-verwerking-in-fasen
www.relatie.blog.nl/algemeen/2008/01/15/verwerken-is-onzin
www.liefya-wellness.blogspot.com
Geef een reactie