Met alle liefde

Mijn vader was van huis uit doopsgezind en mijn moeder was remonstrants. Dat waren van die geloven, ze bestaan trouwens nog, waarbij God werd omschreven als “Onze lieve Heer”. Dat klonk minder dreigend of vijandig. Ter kerke gaan was er niet bij en de Bijbel stond te verstoffen in de boekenkast maar Onze Lieve Heer ( op ietwat ironische toon uitgesproken) keek altijd mee. Zoals dat trouwens hoorde in die kringen: mijn ouders waren uitgesproken anti-paapsch!

Uitgerekend ik kreeg de afgelopen kerstperiode  méér dan ééns de schone taak toebedeeld om iets uit te leggen over het kerstverhaal , de Bijbel en de hele familie. Ik ben niet eens gedoopt in een van de waterrijke kerkjes van mijn ouders maar toch. Nu heb ik tijdens mijn opleiding tot onderwijzer ooit het certificaat gehaald om Bijbellessen te kunnen geven dus ik heb wel wat munitie op zak dankzij het NPB. 

Ik moest daar vandaag aan denken toen ik mijn verhaal van gisteren nog eens overlas en de verbinding tussen GOD en de sociaaldemocratie weer voor mij zag verschijnen. En, geloof me of niet, die verbinding is er. Die is er doordat het socialisme in Europa, het Christelijk Continent bij uitstek, is ontstaan. De mannen die het socialisme ontwierpen, Marx en Engels waren gelittekend door het Christendom. Zelfs in hun meest anti-christelijke momenten konden zij zich niet losmaken van Bethlehem.

Dat is mooi want ook in de Sociaaldemocratie ligt een christelijke ondertoon besloten. Ja, mijne atheïstische vrienden en vriendinnen, ik kan het niet mooier maken dan het is. Natuurlijk begint het al met het heilige geloof in de Heilstaat van Marx want de Heilstaat stelt niet méér of minder voor dan de uit chiliastische geesten voortgekomen Hemel op Aarde. 

Nu hebben de Sociaaldemocraten begrepen dat je in de hel geen hemel kunt creëren en dus schaften ze het geloof in de Heilstaat af maar daarvoor in de plaats schiepen ze het begrip “solidariteit”. Wie in de hel woont, moet elkaar de handen vasthouden zodat het er nog een beetje uit te houden is. Dat is solidariteit. Wie het beste tegen het hellevuur bestand is, schermt de zwakkeren af. Dat is oók mooi.

Maar nog veel móóier is het begrip “inclusiviteit” dat ik in mijn vorige column heb geïntroduceerd. Ooit was ik bevriend met een Dominicaner Frater die gek was op het woord “inclusiviteit”. Ik vond dat wel erg paapsch klinken maar ook wel mooi. En ook héél modern want er was net een boek “Inclusief denken” uitgebracht dat het onder provo’s en andere heilzoekende jongelui heel goed deed. 

Inclusiviteit heeft ook een andere gevoelswaarde dan solidariteit. Wie solidair is, is altijd solidair met andere mensen die het minder goed hebben. “Inclusief” wil zeggen dat je je verbonden voelt met alle andere mensen, of ze het nu minder goed hebben of niet. Als je inclusief denkt, dan zijn alle anderen “in” je, zo zei mijn frater altijd. En toch kon je ook wel met hem lachen. 

Geloof me, ik heb het met liefde gedaan. Uitleg geven van Bijbel, in OT en NT en ik hoorde mijzelf spreken over de “belofte” die in het OT werd gedaan en die in het NT werkelijkheid werd. Ik voelde me haast theoloog, predikant, pater familias en herder tegelijk. Ik hoorde iemand vertellen dat de gedachte dat Jezus geen messias was maar een profeet helemaal nieuw was. Ik heb die gedachte onmiddellijk naar het rijk der fabelen verwezen! Jezus heeft zichzelf nooit messias genoemd. Dat hebben anderen van Hem gemaakt.

Zelfs al zou ik geen zin zien in (dat is wat anders dan erin geloven) die Christelijke mythologie, dan zou ik de momenten niet hebben willen missen. Tegelijkertijd kwam bij mij de herinnering naarboven dat sommigen hebben voorgesteld de PvdA tot een partij met een christelijk karakter te maken. Dat lijkt mij geen goed idee. 

In de eerste plaats bestaat er al een flink aantal christelijke partijen in ons land. In de tweede plaats biedt de PvdA in haar huidige vorm nu juist de mogelijkheid om de verbinding christendom-socialisme te herkennen en de verbinding socialisme-christendom te bewonderen. Dat zie ik als je reinste inclusiviteit, een inclusiviteit die glashelder maakt dat moreel gezag niet afhankelijk is van een christelijk concept. Daarom ook stapt de sociaaldemocratie van GOD af om Hem te laten versmelten met Allah en Jahweh. Uiterst inclusief. Vindt u het een verwarrend verhaal? Heb meededogen met deze ongedoopte ziel en lees nog een keer en nog een keer en nog een keer, zoals u altijd al deed.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.nujij.nl/muskens-laten-we-godallah-noemen.801070.lynkx

 

  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2009/01/08/met-alle-liefde/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: