Michelle, ma belle

Michelle, ma belle, zo’n veertig jaar geleden nam Paul McCartney de taak op zich om die tekst op een vertederende wijze en met een karakteristiek accent zijn mond uit te krijgen en… u ziet het, we hebben het er nog over. Deze keer heeft het betrekking op Michelle ObaMama. Ma belle? Nou, dat zit nog.

Afgelopen vrijdag verscheen in de meest volkse krant van Nederland een pagina groot artikel van Philippe Remarque over de “coming first Lady”. Het artikel ging gepaard met een levensgrote foto van de zwarte dame in het witte huis en ik moet zeggen: het viel niet mee. Op haar gezicht waren wat ontevreden trekken te vinden die in het artikel nadrukkelijk werden verklaard. Haar grootvader kwam nog als slavenkind uit South-Carolina dus de onvrede had een heldere bron. Maar toch.

In dat verband schoot door mijn door internationale politiek verziekte hersenen dat Barack haar weliswaar de “rots” van zijn gezin noemde maar dat de Amerikaanse racisten in hun cynisme daarvan ongetwijfeld “apenrots” zouden maken. De VS, waar men zo goed met buitenlanders omgaat, is tenslotte nog het enige land in de wereld zo ongeveer waar je een neger ongestraft voor “nigger” mag uitmaken. Ik was daarbij de geluiden die voetbalsupporters in Nederland maakten toen onze Surinaamse voetballers op het veld kwamen en de bananen die zij de sporters daarbij toewierpen nog niet vergeten. Nee, racisme heeft diepe littekens geslagen en emancipatie verloopt meestal heel wat minder vlot.

Nu wil ik het hele verhaal van Michelle ObaMama hier niet uit de doeken doen maar érérn opmerking viel mij toch wel op. Zij beklaagde zich erover dat bij mannen “ik” altijd op de eerste plaats staat en bij vrouwen pas op de vierde plaats. Mijn klomp brak en mijn broek zakte gelijktijdig af.

Niet om wat Michelle zei want ik denk dat zij heel erg gelijk heeft. Wel om de volksverlakkerij die mij nu al vele jaren voor ogen wordt gehouden. In Nederland zijn de vrouwen zo weinig ambitieus en we liggen in dat opzicht achter bij de rest van de wereld. En nu? Nu vertelt de bijna “first Lady” mij dat het in de VS niet anders is. Waar heb ik dan de afgelopen maanden als maar naar geluisterd? Vrouwenquota, mevrouw Apekoolmees, stimulansen en Ciska Ranselhuys, ze hebben me allemaal voor de gek gehouden met cijfermatig, inhoudsloos geblaat. Eerlijk gezegd ben ik geneigd in dat opzicht eerder Michelle te geloven en vertrouwen dan ons opgeklopte Meesje.

Aan de andere kant ben ik blij dat Michelle het nu eens duidelijk maakt. Haar levensverhaal geeft een goed inzicht in de relatie man-vrouw en geregeld hoor ik soortgeljke verhalen uit nabije kring. Het is niet allemaal rozegeur en maneschijn en Nederland ligt niet achter. In elk geval niet bij de VS en voor de meeste mensen moet dat genoeg zijn want de rest van de wereld doet er toch nauwelijks toe? 

Laat mevrouw Jongerius en de drammende feministenkliek nu maar eens heel beschaamd haar mond houden over quota. De enige quota waar ik nu nog iets over wil horen zijn de quota kletskoek die ik dagelijks over me heen mag krijgen via de media uit de mond van welke bestuurder dan ook.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.nrc.nl/buitenland/article1962528.ece/Michelle_Obama_en_Ted_Kennedy_stelen_de_show

www.dag.nl/10118759/NIEUWS/Artikelpagina-Nieuws/Kanye-Michelle-Obama-in-Viktor-Rolf-laarzen.htm

www.politiekcompendium.nl/9351000/1/j9vvh40co5zodus/vh4valz8rhtj

www.pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/clearState/true/sf/200007310/returnPage/…/itemId/…/45491/

www.de-drvkkery.nl/?option=com_mbhbooksearch&Itemid=10029&task…Vrouwenemancipatie

www.machtlog.blogspot.com/2006/03/vrouwenemancipatie-niet-voltooid.html

www.radijs.org/?p=135

www.frankpels.blogspot.com/2007/01/heleen-mees-gooit-knuppel-in-hoenderhok.html

www.waterlog.wordpress.com/tag/heleen-mees

www.amstelveen.blog.nl/cultuur/2007/12/10/feministe-heleen-mees-in-bibliotheek

www.drogredenen.nl/2007/11/heleen-mees-en-de-causaliteitsdrogreden.html

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2009/01/04/michelle-ma-belle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: