Obama móet


Eigenlijk had ik dit verhaal op dinsdag willen schrijven, voorafgaand aan de verkiezingen maar morgen kom ik er niet aan toe. Ik ga ook niet kijken naar die energieslopende, veelal uiterst saaie, vertoning van verkiezingsprogramma’s. Voor mij is daar niets te halen behalve een slaperig hoofd dat ik woensdag bepaald niet kan gebruiken.

Ik wil wel van te voren even stellen dat Obama móet. Nee, zoals de mensen die mij kennen, weten, ben ik bepaald geen voorstander van zogenaamd positieve discriminatie. Ik beschouw discriminatie altijd als negatief. Ik vind niet dat een vrouw de baas moet worden omdat ze vrouw is, ik vind ook niet dat een halve neger president moet worden omdat hij neger is (Ja, ik gebruik gewoon het ouderwets woord “neger” omdat ik “zwarte” kwetsend vind klinken). Nee, ik vind dat iemand met zeer goede kwaliteiten president moet worden.

Nu weet ik niet of McCain en Obama beschikken over zeer goede kwaliteiten. Zeker is dat de één niet veel grotere wkaliteiten bezit dan de ander. Althans, daarvan is tot op heden niet zoveel gebleken. Persoonlijk vermoed ik wel dat Obama intelligenter is dan McCain maar dat is niet meer dan een vermoeden.

Ik ben het ook lang niet altijd eens met Obama. Zijn wens om in Afghanistan te blijven, beschouw ik als absoluut absurd. Gelukkig zet McCain daar geen beter idee tegenover zodat ik dat programmapunt niet hoef te betrekken in mijn bespiegeling.

Die bespiegeling komt er op neer dat ik vind dat Obama president móet worden. En inderdaad, het feit dat hij een neger is speelt daarbij een belangrijke rol. Als de VS nu niet kiezen voor deze negerpresident, dan zal het vermoedelijk nog heel lang duren voordat de kans terugkeert. Er is geen enkele partij te vinden die twee keer vlak na elkaar een dergelijk risico durft te nemen. Vooral niet als zoiets tot een nederlaag leidt.

Dat zou jammer zijn want een neger als president heeft een enorme invloed als rolmodel op alle negers in de VS (en daarbuiten). Ik denk zelfs dat het rolmodel ook zal opgaan voor hispano’s, Indianen en andere minderheden in de VS. Eindelijk wordt duidelijk dat de Amerikaanse democratie er inderdaad is voor alle burgers.

Daar komt bij dat Obama de kandidaat is van de democratische partij en het is goed als die weer eens even aan de beurt komt, vooral na de achtjarige burgeroorlog die Bush als “regeringsperiode” heeft bestempeld. Eigenlijk had ik het nog beter gevonden als iemand van een heel andere partij nu eens de hoogste ogen had gegooid maar ja, dat zit er niet in.

In de derde plaats móet Obama omdat hij één kwaliteit heeft die McCain al jarenlang niet meer bezit: jeugd, ookal is die relatief. De VS hebben er geen behoefte om een randdebiel op te laten volgen door een ouwe sok.

Ja, verkiezingen zijn opwindend als je bedenkt dat er al zoveel redenen zijn om voor een kandidaat te kiezen zonder de programma’s te bestuderen. Ik wens het Amerikaanse volk veel wijsheid toe en de hele werldbevolking een spannende nacht. Ik zal wel werken terwijl u uitslaapt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Service

http://www.kennislink.nl/web/show?id=180921
barack-obama.startpagina.nl

http://www.barackobama.skynetblogs.be
http://www.sairaramira.wordpress.com
http://www.kajman.wordpress.com

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/11/03/obama-moet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

  1. Aaah… Ik heb ook niet zo goed geslapen hoor :D. Dat maakt het misschien wat goed? Eergisternacht lag ik om 12 uur in bed en om 3 uur in de nacht, werd ik gewekt door een peuter. De rest van de nacht was voorbij, geen rust meer voor moeke.
    Maar na een tweede nacht.. Ik kom nu op 6 uur in de afgelopen 24 uur, je wordt best een keer moe! Lig je uit te slapen Kaj? 😛

    Groetjes!!

  2. Ne, nee, nee, Miranda, ik heb niet gekeken maar ik ken er verscheidene die een dagje vrij hebben genomen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: