André Hazes en de flauwekul

Vanmorgen presenteerde zich bij het programma “Goeiemogge Neland” een nieuw fenomeen aan het volkse zangfirmament. Ik ben zijn naam even kwijt maar dat is geen probleem want zijn ster is rijzende en ook reizende. De man ziet in André Hazes zijn grote held en nou, ja, dan is je kostje gekocht.

Hij heeft ook een kweelderig mooi singletje uitgebracht en daarmee hing de presentatie on early morning tv natuurlijk samen. Behalve André Hazes is Frans Bauer wel een beetje een voorbeeld. Nou heb ik daar meestal geen tijd voor maar in dit geval viel me toch iets op. De man vertelde dat een deel van zijn teksten “gewoon vrolijk” is terwijl er andere teksten zijn waar hij helemaal achter staat. Mooi, dat weten we dus al vast: als hij vrolijkheid ten gehore brengt, weten we zeker dat hij het zelf ook flauwekul vindt. Misschien is hij intelligenter dan André?

Hoe dan ook, ik heb dat ook. Ik schrijf columns die vrolijk zijn maar ook wel eens een stuk waar ik helemaal achter sta. Denk dus niet dat ik echt geloof in elk verhaal dat ik hier zit neer te pennen. Er is gewoon ook heel veel onzin bij. Het verhaal dat hierna volgt is echter iets waar ik wel degelijk in geloof. Ja, waar ik mijn ziel in heb gelegd. Hebben jullie even voor mij?

Ik denk namelijk dat ik de oplossing weet voor de financiële crisis waarin we verkeren. Het probleem is dat bankiers wel eens leningen hebben verstrekt voor de vrolijkheid en ook wel eens leningen waarin ze zelf geloofden. Nou heeft dat heel veel ellende opgeleverd, vooral onder beleggers. Die doen aan de lopende band uitsluitend dingen voor de vrolijkheid en nooit iets waar ze echt in geloven. Dat is ook niet nodig omdat Onze Lieve Heer ze heeft voorzien van teveel geld en te weinig hersenen.

Goed, ik vind echt dat we moeten beginnen alle beurzen minstens tot 1 februari 2009 te sluiten. Volledig stilleggen die handel. Drie maanden is mooi want tegen die tijd is er, haast onvermijdelijk, een verstandiger president in de VS gekomen en zijn de gemoederen van Peter Paul de Vries bedaard. Hij heeft zijn testosteron even in een hok kunnen stoppen wat hem kans geeft om na te denken. Boele Staal ook overigens, maar ja die moet sowieso wat meer rust nemen.

Verder gaan wij de salarissen van de bovenste drie echelons in het bedrijfsleven maximaal twee keer zo hoog maken als de Balkenendenorm. De rest moeten zij doodeenvoudig bijverdienen door het aan hun zorg toevertrouwde bedrijf goed te laten lopen. Ze kunnen dan respectievelijk 30, 50 en 70 procent van hun basissalaris bijverdienen.  Het ondernemersschap moet terug in de onderneming. Als een bedrijf heel slecht gaat, kan het basissalaris eventueel tot de helft teruggebracht worden. Dat geeft de dames en heren heel wat meer prikkels om hun best te doen  dan de traditionele opvatting waarbij ze hun landhuis en drie auto’s altijd nog ruimschoots konden handhaven.

Er mogen geen kapitaalinjecties in bedrijven meer plaatshebben vanwege de overheid, hooguit herseninjecties oftewel plannen om uit de problemen te komen.

Over drie maanden kunnen de beurzen misschien, fasegewijs, weer openen maar als dat nieuwe hysteriegolven oplevert, gaan ze weer dicht. Net zolang tot de aandeelhouders zich weten te gedragen. Hedgefunds en kortgaan worden voorgoed verboden evenals alle andere casino-achtige taferelen op de beurs.

Nou, er zal wel weer niet naar geluisterd worden, evenmin als naar mijn pleidooi voor vrijgeven van drugs en het afschaffen van vredesacties. Ik heb één troost: ik sta achter dit verhaal en het schrijven ervan heeft mij veel vrolijkheid gegeven.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.devalsspeler.nl

www.companyconsulting.nl/00000195ab0db701c/00000195ab0db9f1f/index.html

www.visie.com

www.visie21.nl

www.opgelicht.nl

www.opgelicht.nl

www.wemedia.blog.nl/nieuws-tech-trends/2008/10/14/hoe-zo-een-financiele-crisis

www.m.blog.nl/forums/viewforum/21

www.vvoj.nl/cms/archives/761

www.sairaramira.wordpress.com

www.kajman.wordpress.com

www.mythologie.wordpress.com

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/10/28/andre-hazes-en-de-flauwekul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: