Schande

Afgelopen zaterdag hebben we geboft. We waren van plan naar Dordrecht te gaan en het was prachtig weer, zo maar tussen de plensdagen door. Met de ouwelullenkaart, ja dat is leuk. Voor je dood toch nog even Nederland leren kennen en zien waar je beter had kunnen wonen dan je doet. Geen kans dat je daarin nog verandering brengt want een beetje een normaal huis raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. Maar goed…

Ik verloochen mijn geest nooit op dit soort tochten en probeer zoveel mogelijk jonge vrouwen met mijn gezichtsuitdrukking tot een aangename glimlach te verleiden. Dat lukt altijd, ook al loopt er een vent naast. Dat geeft het gevoel dat je zo’n kerel in eenzaamheid achterlaat en zo hoort het ook als ik in de buurt ben.

Geen schijn van kans in Dordrecht. Waarom niet? Haperde mijn gebruikelijk verlokkelijke gezichtsuitdrukking? Nee hoor maar Dordrecht is wat mij betreft de kampioensstad als het om lelijke mensen gaat. Het dromde maar van lelijkerds om me heen en ik begon me dit keer zelf een beetje eenzaam te voelen. Er was dus geen prooi voor mij. De mensen waren zó lelijk dat ik er een bevestiging in vond van mijn stelling dat het Algemeen Kiesrecht moet worden afgeschaft. Lelijkheid is veelal een uitdrukking van dommigheid, iets dat ik ook al had geconstateerd tijdens mijn rondgang met Harry van Bommel (SP) door een woonwijk in mijn eigen stad. Eén van de bezochte bewoners was erg lelijk en ook dom. Hij vroeg zich af of hij nog wel ging stemmen de volgende keer, gezien het gedrag van de kamerleden. Alsof dat hem dichter bij zijn doel zal brengen.

Maar goed, we zijn toch heel wat uurtjes in Dordrecht gebleven en schaterden het op den duur uit om de lelijkheid die de bevolking van deze stad tentoonspreidde. Dat kwam mede doordat Dordrecht wel degelijk iets moois heeft, al zijn het dan niet zijn inwoners. Dat is trouwens goed want tegen de achtergrond van lelijkheid valt schoonheid nog meer op. De ligging, opbouw en architectuur van de stad zijn werkelijk schitterend en héél karakteristiek. Het kan ook haast niet anders in de oudste stad van Holland.

De Dordtenaren, lelijk of niet, weten dat ook maar al te goed. De hele stad is vergeven van standbeelden en bordjes naar historisch belangrijke gebouwen en plekken. Overigens, de gezichten op het beeldhouwwerk van Johan en Cornelis de Witt zijn ook al niet al te fraai. Wat aan mij de opmerking ontlokte dat het kunstwerk vermoedelijk door een Oranjeklant is gemaakt. Nederlanders realiseren zich niet eens wat ze aan Johan de Witt te danken hebben: de verzekering. Net als het “aandeel” is de verzekering een Nederlandse uitvinding.

Hoe dan ook, mijn eigen stad kent vele mooie mensen en een aantal daarvan ontlok ik zonder enige moeite een aangename glimlach, een blik van verstandhouding ook. Prachtig! Wat er in mijn stad ontbreekt, dat is het historisch besef. Geen bordjes naar het huis van de dichter Bloem en al helemaal geen standbeeld. Er is wel een verwijzing naar het Romeinse verleden van de stad maar verder lijkt het historisch besef van onze bestuurders niet te gaan. “Er waren Romeinen en toen kwamen wij”, zo moet de gedachte er ongeveer uitzien. Geen wonder dat kortgeleden iemand van 23 op tv schatte dat de Eerste Wereldoorlog zich in 1550 had afgespeeld! Maar ja, goed, de Eerste Wereldoorlog is ook niet in mijn stad geweest en eigenlijk zal het dus ook wel niets hebben voorgesteld, denk ik.

Bordjes dus, svp!!! B&W en de hele gemeenteraad beklagen zich erover dat Alphenaren niet trots zijn op hun stad. Ik zou zeggen: nogal wiedes. Mensen die iets hebben gepresteerd, worden door mijn stad helemaal niet geëerd. In dat opzicht kunnen de Alphense bestuurders nog een voorbeeld nemen aan Dordrecht. Dat je geboren bent als een lelijke Dordtenaar, kun je niet helpen. Dat je vergeten hebt een bordje te plaatsen naar een historisch belangrijke plaats, is een schande. Schoonheid komt van binnen en trots moet aan de omgeving af te lezen zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.dordt.nl/home.htm

www.wetenschap.vpro.nl/40150837 

www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2005/podium/opinie

www.sp.nl/include/sh_opinie.php?code=328

www.pressit.nu/index.php?n=1972

www.sairamira.wordpress.com

www.kajman.wordpress.com

www.geschiedenisleraar.blogspot.com/2006/11/gebrek-aan-historisch-besef.html

 

 

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/10/27/lelijkmansstad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: