Woede

Meneer Zeurensen van de fractie van Leefbaar Rotterdam heeft in woede gesproken. Dat zegt hij zelf over zijn eerste reactie op de voordracht van Ahmed Aboutaleb voor het burgemeesterschap van de Maasstad. Maar waar haalt hij die woede eigenlijk vandaan? Er was helemaal niets waarover hij woedend had kunnen zijn! Bovendien had hij, als man die de geschiedenis overbrengt aan kinderen, moeten leren relativeren? Is het niet opvallend dat de voormannen van het rechtse gepeupel zoals de achterbuurtpartij van Rotterdam, nog al eens leraren geschiedenis zijn? Mijn gedachten gaan terug naar de verschrikkelijke Janmaat.

Woede. Ik heb er ook wel eens last van en mijn studie geschiedenis helpt mij daar niet vanaf. Woede bekruipt mij als ik verhalen hoor over websites waar jonge meisjes worden aangezet tot anorexia. Sites waar wordt verkondigd dat slankheid belangrijker is dan gezondheid. Woede bekruipt mij als de overheid dat soort sites niet meteen verbiedt. Niet de sites met naam en toenaam, maar het soort.

Bij “Goedemoggel Neeland” toonde men zich meer dan verontrust over het bestaan van dit soort sites. En terecht. Des te verbazingwekkender is het enthousiasme waarmee een tweetal KingKongs even later wordt ondervraagd over de nieuwste game van Nederlandse bodem. Veel geschiet en brandstichting, weinig hersens. Met aan de imbeciliteit grenzende blijmoedigheid zaten de beide vertegenwoordigers van gamend Nederland te vertellen over dit “prachtige product van Nederlandse bodem” waarvoor zelfs Japanners warm lopen.  Nu zijn er veel dingen waarvoor Japanners warm lopen, die ik bij niemand zou willen aanprijzen. Al was het alleen al de manier waarop Japanners hun kinderen opvoeden. Dat een agressief, moorddadig spel wordt aangeprezen als één van onze belangrijkste exportprodukten, is een blamage van de bovenste plank.

Naast een financiële hebben we dan ook heel duidelijk te maken met een geestelijke crisis. Wie denkt dat dit soort gewelddadige spelletjes geen negatieve invloed heeft op het gedrag van mensen, mag nooit meer naar zijn mening worden gevraagd. Natuurlijk is het niet zeker dat deze spellen onmiddellijk leiden tot meer moorddadig schieten in de straten, hoewel het aantal moorden in Nederland in het afgelopen jaar wel is gestegen. De spelletjes dragen wel bij aan een geestestoestand die bijvoorbeeld Zeurensen ertoe brengt “in woede” te spreken. De reactie zonder achterliggende gedachte en dan vooral in het negatieve veld.

Daarbij komt dat de game oorlog tot vermaak maakt. Nu weet ik wel dat oorlog in de Dikke Van Dale wordt vertaald met “vredesoperatie” maar daarmee ontstaat bij de spelers van het spel geen helderder beeld. De marketing van oorlog zou door iedere overheid onmiddellijk verboden moeten worden. De recente woede over het gebruik van clusterbommen door het Russische leger is verschrikkelijk hypocriet en komnt vooral uit opportunisme voort. Dat een cameraman het leven laat in een oorlogsgebied is erg maar het is ook beroepsrisico in een wereld waarin oorlog nog als vredesoperatie kan worden aangeprezen.

Marketing is in onze samenleving heilig, zo heilig dat de Europese Commissie erover denkt om zeehondenbont toe te laten als de dieren op een humane manier gedood worden. Alsof dat mogelijk zou zijn!

Die marketing-first mentaliteit heeft onze samenleving de afgelopen maanden bijna naar de ondergang gedirigeerd maar het lijkt er nog niet erg op dat iemand daaruit lering trekt. Marketing-first leidt tot zeep- en luchtbellenm en het grenzeloze aanbod van totaal overbiodige producten. Het argument daarachter van economen is, dat zoiets de economie in beweging houdt. Dat is een kletskoek gedachte. Naast de mogelijkheden die de vrije markt biedt, is er wel degelijk ook een morele toetsing van producten nodig. De overheid doet dat bij tijd en wijle ook wel, zoals blijkt uit het rookverbod in de horeca. Met die criteria in de hand, zal de economie anders bewegen, misschien iets minder snel maar wel meer solide. Daarmee neemt de woede misschien ook nog af.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Service

www.idee-pmc.nl/persoonlijke_problemen/boosheid_en_woede.html

www.spirituele-website.com/spiri-script/index.php?aktion=artikel&rubrik=004&id=254 

www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/8107-tips-om-woede-te-beheersen.html

www.leefbaarrotterdam.nl

www.dgs-online.nl

www.sairaramira.wordpress.com

www.kajman.wordpress.com.

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/10/21/woede-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: