Stampede

“Nog even over geld”, er is een tv-spotje dat met die woorden begint en dat klinkt behoorlijk bizar. De godganse dag gaan de gesprekken van mensen over geld en dan komt er een mafkees aandacht vragen door te zeggen: “Nog even over geld”. 

Toch wil ik het hier nog even over geld hebben. In het Wilde Westen wonen de cowboys, zo is ons al vele malen medegedeeld oor films en series. En het is waar, cowboys bestaan tot op de dag van vandaag en van tijd tot tijd rijden enkelen van hen zelfs nog paard ook. Nu is er al vele, vele jaren één verschijnsel dat cowboys enige schrik aanjaagt: de stampede. Een massale kudde runderen zet het op een lopen en komt pas weer tot stilstand als de pit eruit is. In Afrika komen stampedes van olifanten voor die hele dorpen kunnen vertrappen.

Oorspronkelijk kenden de pioniers in het westen van de VS het verschijnsel van de bisons maar op de uitgestrekte extensieve veehouderijen van het westen van de VS komen stampedes ook voor onder de meer tamme koeien. Cowboys hebben een tactiek bedacht om zo’n op gang gekomen massa bulldozers tot staan te brengen. Ze laten de runderen langzaamaan in een naarbinnen draaiende spiraal lopen. Dat lukt met veel geschiet en zweepgeklap. Op den duur kunnen de voorste runderen dan geen stap meer voorwaarts doen en de kracht verdwijnt uit de kudde. De stampede is over.

Nu wij in de westerse wereld met een wereledwijde stampede te maken hebben, zouden we een soortgelijke tactiek moeten volgen. Het gaat erom de beweging tot staan te brengen. De paniek die is ontstaan door de financiële crisis is maar op één manier echt tot stilstand te brengen: beweging onmogelijk maken. Dat betekent dat de beurzen in de hele wereld met ingang van aanstaande maandag gesloten moeten worden. Alle handel in effecten wordt in de hele wereld stilgelegd totdat de aandeelhouders weer bij zinnen zijn, als ze dat al ooit zijn geweest.

Zo’n keihard ingreep is nodig omdat de handelaren de ene gekkigheid op de andere stapelen. Bij voorbaat begonnen ze de afgelopen week al te speculeren op de mogelijke staatssteun die ING zou krijgen. Zo help je natuurlijk alles wat nog overeind staat met het grootste gemak naar de knoppen.

Een bijkomend effect van de beurssluiting zou zijn dat de wereld heel wat rustiger wordt. Een beursvrije week of maand, zou dat niet heerlijk zijn? Daaraan kan zelfs een filevrije dag niet tippen. En als de koeien allemaal weer tot bedaren zijn gebracht, ja dan kan het gras ook weer groeien en kunnen de dieren weer grazen. Op naar de volgende paniek. Een crisis is nooit financieel maar altijd menselijk.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.calgarystampede.com

www.dutchpowercows.org/faqs/Stamp

www.stampede-ska.hyves.nl

www.forum.blog.nl/forums/viewforum/21

www.paranormaal.blog.nl/general/2008/10/17/de-financiele-crisis-vervolg-voorspelling

www.sairaramira.wordpress.com

www.kajman.wordpress.com.

 

 

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/10/19/stampede/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: