Rabo y esperanto

“Rabo” betekent in de kunsttaal Esperanto “rover”.  Daarover zijn veel grapjes gemaakt maar het heeft de Rabobank nooit kweaad gedaan. “Apotheker” beteeknt letterlijk “afzetter” en ook die betekenis heeft het imago van de apotheker nooit aangetast. Nee, er is veel dat de meeste mensen ontgaat omdat ze er in het dagelijks leven “niets mee hebben”. De sores zijn voor de specialist.

Nu zou de financieel specialist van de gemeente getraind kunnen zijn in solide bestedingen van gemeenschapsgeld. met achteraf beoordelen heeft dat niets te maken, wel met de manier waarop je naar de gemeentelijke organisatie kijkt.

Te vaak en teveel is er geroepen dat de gemeente bestuurd zou moeten worden als een bedrijf en daarin schuilt een grote misvatting. Een gemenete is namelijk in geen enkel opzicht een bedrijf. Er bestaat geen bedrijf in de wereld dat vanuit eigen inzicht zo maar financiële verplichtingen aan zijn klanten kan opleggen. Als een bedrijf zoiets zou gaan doen, dan zouden de klanten vermoedelijk een andere leverancier gaan zoeken. Dat nu is in het geval van de gemeente vrijwel onmogelijk en praktisch ondoenlijk.

De rijksoverheid, provincies en gemeenten kennen ijn de facto monopolisten. Dat is op zich niet erg maar het brengt verplichtingen met zich mee. Een belangrijke verplichting is het verantwoord omspringen met geld dat de burger heeft afgestaan aan de overheid. Niemand, helemaal niemand vraagt van de gemeente veel rendement te behalen op haar geld. Het verzoek is wel om het integer en solide te beheren en te gebruiken.

Het riskante beleggen van gemeenschapsgeld heeft eene onaangename bijsmaak. Waarom zou een gemeente een hoog rendement moeten behalen van haar uitgezette gelden. Om een buffer te vormen? Dat is echt niet nodig. Het heeft er de lucht van dat het geld gebruikt kan worden om “leuke” dingen van te doen. Vooral “leuk voor het college dan. Aardige dingetjes voor de bevolking die het imago van B&W wat kunnen opkrikken.

Nou, die hoop is voorlopig danig de bodem ingeslagen. Het verlies van vele miljoenen door te investeren in spaartegoeden bij een buitenlandse bank, kan zelfs gekenmerkt worden als vervreemding van gemeenschapsgeld. Bij mijn weten is dat strafbaar.

In mijn ogen is het een uitwas van de stemming die de afgelopen jaren in het “vrije westen” heeft geheerst: zolang het geld oplevert is het goed. Het valt echt te hopen dat ambtenaren en bankiers ontdekken dat er ook nog andere waarden en normen in de samenleving zijn. Misschien zelfs wel de waarden en normen die Balkenende ooit heeft bedoeld: zaken zoals betrouwbaarheid, integriteit, solid(ar)iteit en noem maar op.

Wat zou er mooier zijn geweest dan op basis vandie uitgangspunten het overheidsgeld onder te brengen bij de lokaal en regionaal georganiseerde Rabobank. Lokaal helpt lokaal. “Esperanto” is niet alleen de naam van een kunsttaal maar houdt ook een belofte in: hoop. Laten we hopen dat lokale bestuurders en  ambtenaren in de toekomst de schoonheid die het dichtste bij ligt, het meest gaan waarderen. Zo niet, dan krijgt iedere Nederlander van mij het recht om zijn of haar belastinggeld niet aan de overheid af te staan maar zelf te beleggen. op welke manier dan ook. De overheid hoort zich nauwer verwant te voelen aan de hoop dan aan de roof.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.hetvrijevolk.com/?pagina=1339

www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1204477/bestuurders-almere-verspilden-geen-gemeenschapsgeld.html

www.brabant.nl/upload/documentatie/w/wet%20fido%202001.pdf

www.integriteitoverheid.nl/wat_is_integriteit

www.integriteitoverheid.nl

www.books.google.nl/books?isbn=9044121502

www.sairaramira.wordpress.com

www.kajman.wordpress.com

 

 

 

  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/10/15/rabo-y-esperanto/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: