Geen woorden maar daden

Het was FC Feijenoord, de voetbalclub van de enige stad van Nederland waar gewerkt wordt, waarvoor een lied onder bovenstaande titel werd geschreven. Kennelijk viel het met die daden niet erg mee want anders hoef je de mensen er niet toe aan te zetten. Ook in Rotterdam werd dus gewoon teveel geouwehoerd. Een verwijt dat de Roterdammers meestal aan de Amsterdammers maken om er vervolgens oeverloos over door te discussiëren. Dat heeft er soms de schijn van dat erover is nagedacht.

Geen woorden maar daden is ook het motto geworden van talloze politici, bestuurders en anderen die meenden dat ze wisten hoe het verder moest met de wereld. En ze hadden gelijk want praatjes vullen geen gaatjes. Daarbij vergaten ze voor het gemak dat woorden de eerste concretisering zijn van gedachten. Maar ja, het is met gedachten als met het riool: je hoeft er geen belangstelling voor te hebben want je ziet er niets van. Pas als er iets begint te stinken, moet je optreden. Daden!

Zo moet de mentaliteit van onze “daden” mannen wel zo ongeveer zijn. Misschien doelden ze ook vooral op zichzelf: we hebben wel daden maar geen woorden en dus ook geen gedachten. Misschien konden ze niet eens denken. Dat geeft te denken maar dat niet alleen. op het ogenblik zien we opnieuw hoe er wel daden worden gesteld maar gedachten komen er nauwelijks los. Ik geef het toe: denken is zwaar werk, vooral als je niet getraind bent.

Nu de ellende in Oosterwei wat is geluwd en nu de stormen van de financiële crisis wat zijn gaan liggen, komen er ineens allerlei mannen met stevige daden naar voren. Gouda wil draconische maatregelen nemen tegen overlastige jeugd. Kamerlid Spekman maakt het nog bonter door jongeren openlijk te willen vernederen en Wouter Bos wil gemeenten het liefst het recht ontzeggen om hun eigen geld te beheren. Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van paniekmuziek na de crisis. Wat is toch die behoefte om zonder adempauze onsamenhangende taal los te laten over de oplossing van een probleem? Dat heeft te maken met het gevoel dat wij niet meer als individu in staat zijn een gedachte te hebben. Er moet altijd eerst over gediscussieerd worden want de gangbare gedachte is dat twee méér weten dan één. Dat is in veel gevallen helemaal niet waar maar we houden ons er als bestuurder wel aan vast.

Het zou mooi zijn als de verantwoordelijke eerst eens gingen nadenken en met gare broden op de proppen zouden komen in plaats van halve onderbuikbroedsels. Een visie, werkelijke visie van de individu. Heus, die deugt ook wel eens. Echt met het verstand, als dat er tenminste nog is. Als het afwezig blijkt te zijn, dan neem ik de boel wel over. Een soort crisismanager dus.

Natuurlijk moet er op al die gebieden iets gebeuren maar het zou prachtig zijn als de overheid begon het goede voorbeeld te geven: nadenken. Natuurlijk, dat geeft Hero Brinkman de kans om nog wat na te blaten in de Oosterwei maar ik zou hem rustig zijn gang laten gaan. Zijn stemgeluid vervliegt in zo’n geval met de wind om in een luchtbel te eindigen. Die spatten ooit uit elkaar, zoals deze weken hebben geleerd. 

Ik wil de dames en heren best een cursus “denken” geven maar daarvoor laat ik me dan wel uitgebreid betalen. Ik denk wel na maar ik ben niet gek. Het is tijd voor een nieuwe periode in de geschiedenis “geen daden maar denken”. Dat is iets wat de laatste tijd veel te weinig is gedaan. Ik heb er geen woorden voor.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.pallasfantasy.nl/denker-penseur-p-2584.html

www.mijnwoordenboek.nl/frans/synoniemen/penseur

www.thebecompany.nl/nadenken.htm

www.sync.nl/stof-tot-nadenken

www.meer.trouw.nl/filosofie/schuldgevoel-moet-je-beter-nadenken

www.sairaramira.wordpress.com

www.kajman.wordpress.com

www.hyves.com

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/10/15/geen-woorden-maar-daden/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: