Georgio fit the Battle of Jericho…

Brandenburger Tor of Time Square, de keuze is in de komende jaren aan de toerist die de rampen en het mijmeren zoekt. Toen in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw de Sovjet-Unie in elkaar stortte, veerde het westen op: het kapitalisme had de eindoverwinning behaald over het communisme. Joeghei!!

Daarbij ontging de dames en heren journalisten en analytici dat er in de Sovjet-Unie al decennia lang geen sprake meer was van iets dat in de verste verte deed denken aan een communistische samenleving. Er was sprake van staatskapitalisme waarbij het financieel/economisch somplex werd bewaakt door partij en leger. De schatrijke bovenlaag verkneukelde zich in zijn yacuzi met schuifdak terwijl de meerderheid van het volk op een houtje beet in een soort betonnen kippenhokken. Sorry voor de kippen want ik zou ze er niet in willen onderbrengen. Het ongebreidelde gegraai van de Breznjevkliek hielp de samenleving naar de knoppen. Er was geen westerse tank die in beweging hoefde te komen.

En zie…Wallstreet has been tumbling down nowadays. En inderdaad, sommige journalisten en analytici roepen dat dit het einde is van de kapitalistische samenleving. Ze zwaaien zelfs al met rode doeken en plaatsen George Bush daarachter als een Stalinistische partijleider. Hij heeft immers verordonneerd dat de financiële wereld door de staat moest worden aangeraakt. Dat heet dan communisme. Onkunde en geblaat beheersen de media. Het lijkt alsof je middenin de Sahel een emmer water over de grond uitkiepert en dan roept “kijk, het regent”.

Nu zijn wij in het “vrije westen” wel heel sterk in dat soort overdrijvingen en verdoezelingen van de waarheid. Als wij ten oorlog trekken, noemen we dat vrede stichten. Als de Russen ergens vrede komen stichten, noemen we dat “oorlog”. Daar zit natuurlijk veel pijn want hoewel Tsaar Peter de Grote op anadringen van minister Nevsky naar Nederland kwam om te leren hoe je een vloot bouwde, blijven wij Rusland als de grote vijand zien. Eerst achter het IJzeren Gordijn en nu onder het verwerpelijke autoritaire regiem van Poetin (the money).

Het kapitalisme is niet ten onder gegaan evenmin als het communisme. Het sodom en gomorra van de hebzucht is ontploft, dat is wel waar. De mentaliteit die hoort bij de SUV’s die geen plaats bieden om ruimer te denken maar wel ontplooiingsruimte hebben voor de pik van de eigenaar.  Banken en verzekeraars waren uitgegroeid tot regelrecht criminele organisaties die ten opzichte van hun klanten het “pluk ze” principe hanteerden. Wie bereid is iets te leren van het verleden, kan wel de vruchten plukken van de gang van zaken op de financiële markten Les nummer één is dat ongeremde hebzucht en geldwolverij onvermijdelijk tot de ondergang leidt. Juist degenen die dachten daar garen bij te spinnen, zijn nu het slachtoffer. Veel mensen dreigden er slachtoffer van te worden en zij zijn nog steeds niet zeker dat zoiets niet gebeurt.

Als hebzucht en onverantwoordelijk avonturisme op de financiële markt de overhand krijgen, dienen de daders onmiddellijk in hun kraag gegrepen te worden. Ze horen ook achter slot en grendel. Het zou niet eens zo gek zijn om een tribunaal op te richten dat de daders uit het verleden aanklaagt. Dat zou rechtvaardiger en vruchtrijker zijn dan operette-achtige organisaties als het Joegoslavië-tribunaal dat uitsluitend er op uit is overwonnenen te veroordelen.

Als het niet lukt om de schuldigen voor deze financiële catastrofe een pak rammel te geven, dan moet dat in elk geval in de toekomst gebeuren. En…overmatig speculatieve technieken zoals “short selling” horen voorgoed verboden te blijven. De beurs heeft tot taak, voor zover ze er één heeft, de handel en wandel van bedrijven te vergemakkelijken. Het is niet de bedoeling bedrijven voor de voeten te lopen ten gunste van de gieren en hyena’s. Sorry voor de gieren en hyena’s want zoveel naargeestigeheid ken ik die dieren niet toe.

Georgio fit the battle of Jericho as Wallstreet was tumbling down. Eén keer doet de man iets dat te verdedigen valt en meteen wordt hij van nakend communisme beschuldigd. Tja, de tekenen aan de wand hebben ons niet bedrogen: mene, mene.. .

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.hyves.com

www.managementscope.nl/scopist/3-wereld/kredietcrisis-mvo-

www.lyricsdownload.com/blof-luchtbel-lyrics.html

www.home.worldonline.nl/~rlion/lp109n.htm

www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=776

www.politicsinfo.net/forum/about47323.html&highlight

  

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/09/22/georgio-fit-the-battle-of-jericho/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: