Receptiebeest

Netwerken, ik vind het een drama en ik ben dan ook helemaal geen receptiebeest. Op de meeste overvolle bijeenkomsten kom ik uitsluitend mensen tegen die uiterst oninteressante verhalen ophangen en die ook geen oor hebben voor mijn boeiende betogen. Nee, ik vind het verschrikkelijk en ik ben niet de enige. Toen ik nog een vaste baan had, had ik een baas die mij aanried alleen naar recepties te gaan als er iemand zou komen die ik per se wilde spreken. Ik bleef dus vrijwel altijd weg. 

Toch heb ik wel een tactiek gevonden om een receptie nog enigszins dragelijk te houden. Ik probeer mijn gesprekspartners wel eens te vangen door te gooien met een hele reeks belangrijke begrippen. Daarvoor zijn ze bijna altijd in want niemand wil zich de kans laten ontgaan een nieuwe, aandachtvragende term te ontdekken. Daarvoor heb ik de laatste tijd het begrip “Hütenbütel-Effekt”.  

Het is een Duits woord en in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt het uitgesproken als “Hietenbietle-effekt”.  Nou ja, ook goed. Het leuke van een Duits woord is dat het méér opvalt dan een Engels woord want daarmee is de markt inmiddels overladen.  Het Hütenbütel- Effekt kan ter sprake komen in kringen van politiek-bestuurlijke signatuur maar ook in bedrijfseconomische gezelschappen en zelfs op de financiële markten. 

Het Hütenbütel-Effekt kan, afhankelijk van de omstandigheden, in ons voordeel werken maar het kan ook voor lelijke tegenslagen zorgen en daarom is het zaak dat we het goed beheersen, meten en analyseren. Vooral het moment waarop het zich voordoet is een belangrijk ijkpunt voor de vaststelling van het belang ervan. En ja, ik vind op recepties geregeld mensen die het roerend met mij eens zijn. Ook zij houden niet op te beklemtonen hoe belangrijk het is het verschijnsel te beheersen.

In een enkel, ongelukkig, geval vraagt één van mijn gesprekspartners naar de betekenis van het “Hütenbütel-Effekt”en ik beantwoord dat altijd door te zeggen dat de betekenis onmeetbaar groot is omdat we er allemaal mee te maken hebben. Sommigen proberen mij dan te ontfutselen wat het begrip precies inhoudt maar dat vind ik zo’n weinig professionele vraag, haast een beginnersfout om die vraag te stellen. Ik ga er dan ook niet op in. Soms pareer ik die vraag door naar één van de andere receptiegasten te zwaaien, te roepen “Hoe is het?” en weg te wezen.

Nee, het Hütenbütel-Effekt heeft mij in elk geval al heel wat succes opgeleverd en kortgeleden kwam op een receptie een mij totaal onbekende jongedame tegemoet: “Ik heb begrepen dat u specialist bent op het gebied van de beheersing van het Hütenbütel-Effekt. Kunt u mij uitleggen hoe dat zit?”Dat heb ik toen voor de verandering maar eens gedaan. Het was de mooiste receptie van het jaar.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.hütenbütelverleihunggeselschaft.de

www.paviljoen.nl/nl/recepties

www.elsevier.nl/web/gezin/tipszooverleeftudenieuwjaarsreceptie.htm

www.mstwente.nl/medischefotografie/Algemene%20Fotografie/Recepties.doc

www.blabla.nu

www.blablabla.be

www.tweedekamer.nl

 

 

 

 

 

ew

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/09/10/receptiebeest/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: