De dag die de krant niet las

Vandaag las de krant niet. Volgens de meest Volkse krant van Nederland zou het vandaag droog zijn maar vanmorgen regende het pijpestelen. Om ons te pesten heeft vandaag ook meteen opgebeld naar het KNMI om te melden dat er eerst regenbuien zouden komen. Het zijn bange dagen tegenwoordig.

Zondag heeft de krant ook al niet gelezen. Er staat al wekenlang geschreven dat het rustiger en veiliger wordt in Uruzgan. Alsof geen journalist zijn pen eraan gesleten heeft en lippendienst heeft bewezen aan Jan Peters junta, veroordeelde zondag doodleuk een Nederlandse soldaat ter dood. En misschien wel twee.

Zo onwezenlijk komen politiek en berichtgeving uit Afghanistan over dat ik geneigd ben de dagen de schuld te geven van de gebeurtenissen in plaats van andersom. Het kabinet zweeft vrolijk op zijn roze wolkje hoog boven de werkelijkheid langs en knikt dat alles veiliger en rustiger is in Afghanistan en Irak.

De werkelijkheid ziet er anders uit. Politici, adviseurs en militairen van hoog tot laag hebben niet het flauwste benul van waar ze mee bezig zijn. Democratie brengen in de genoemde landen klinkt alsof je een kind van twee de grondwet voorlegt omdat het zo goed voor hem is. Inderdaad, de meerderheid van de Afghanen en Irakezen zijn in dat opzicht kinderen van 2.

Ik ontken niet dat zij graag vrijheid en democratie zouden willen. De vraag is wat zij daaronder verstaan en welke vrijheid en democratie zij willen. De kans dat ze hun heil zien in de westerse democratie, is zo goed als nul. De samenleving in beide landen is er niet geschikt voor om verscheidene redenen. In de eerste plaasts bestaat er geen grote, sterke middenklasse en dat is een probleem. Uitgerekend die klasse moet de democratie dragen.

In de tweede plaats zijn de sociale verhoudingen er niet naar. De Afghaanse maatschappij is gebaseerd op familie- en stamverbanden en die zijn belangrijker dan de behoefte aan een centralistische, democratische en vooral abstracte Afghaanse staat. Karzai president? Dat betekent voor een groot aantal stammen en families tegenslag en oponthoud in het nastreven van de eigen belangen en behoeften.

Als Balkenende en consorten en ook Van Uhm vroeger op school beter hadden opgelet, dan hadden zij iets meer van dit soort verbanden begrepen. in plaats daarvan gaven zij zich liever over aan al dan niet kerkelijke braspartijtjes ten behoeve van het netwerken. Netwerken dat hen een gpede positie in de samenleving heeft opgeleverd maar ook een cocon waarbinnen zij zich onophoudelijk rondwentelen met dezelfde argumenten die vooral hun eigen gedrag rechtvaardigen.

Het is zielig: generaal Van Uhm die in het openbaar beweert dat de relatieve rust ten gunste van de bevolking is gekomen. Relatieve rust? Hij had het stilte voor de storm moeten noemen maar ja voor iemand met zijn persoonlijke ervaringen kan ik die gedachtengang wel billijken. Het is dan ook de vraag of hij de aangewezen persoon is om dit soort publieke uitspraken te doen.

Het voordeel voor de Afghaanse bevolking was dat ze in alle rust haar papavervelden kon verzorgen en daarmee zijn we dan ook weer niet blij. Die velden branden we het liefste plat, allemaal terwille van diezelfde bevolking. Democratie? Als Afghaan begrijp je er geen bal meer van. Wat dat betreft: de Taliban zijn tenminste consequent in hun ideeën en ze spreken een taal die je verstaat. Bij hen weet je waar je aantoe bent!

Leest morgen de krant ook niet? Ik durf het niet te voorspellen want mij begint het te dagen. De kans bestaat dat ze deze column ook niet leest en dan sta ik zelf voor aap.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.voorschotenonline.nl/index.php?Itemid=88890786&id=1330&option=com_content&task=view

www.oruzgan.web-log.nl

www.garnierstreamingmedia.com/asx/uruzgan.asp

www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/10/3/031007_beelden_uruzgan.html

www.depers.nl/buitenland/236110/Stereotype-terrorist-bestaat-niet.html 

www.keyong.nl/491133-berlijn-een-klootzak

www.buitendeorde.nl/1404/art.php?art=08

www.transcity.com/inspiration/niet-iedereen-is-groot-geworden-met-calve-pindakaas

 

 

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/09/08/de-dag-die-de-krant-niet-las/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: