Het huis van de roestige Jezus

Ja, ik ben er weer en het was leuk en goed en ook veel mooi weer en ik heb niet veel  uitgegeven. Tijdens een vakantie in Tsjechië krijg je nog steeds haast geld terug bij alles wat je doet. Alhoewel…het wordt duurder. Dat zal er niet beter op worden als het land volgend jaar de euro aanvaardt. De ervaring leert dat zoiets tot een prijsexplosie leidt. Overigens: Noorwegen, dat geen lid is van de EU en geen euro heeft, is nog duurder.

We hadden een huisje in het Ertsgebergte gehuurd op een prachtige plek, boven op een berg, s’Nachts was het er ijskoud maar daarvoor was er dan ook een grote kachel waar we houtblokken konden stoken en dat was weer heerlijk warm.

Ik ontdekte hem pas na een week.  Buiten aan de deurpost hing een roestig kruisbeeld. Niet een beetje aangetast door het weer maar gewoon diep roestig. Bepaald niet onbevlekt. Het was stuitend. Deze mensen zijn diep katholiek en het symbool dat ze het meest behoren te vereren, lieten ze doodgemoedereerd verloederen. Boos was ik daarover niet maar wel verbaasd, in eerste instantie. Na een paar dagen maakte die verbazing plaats voor begrip.

Het lijkt wel of je het elke keer dat je dit prachtige land bezoekt, meer opvalt. De verloedering. Die is niet van oorsprong in de Tsjechen verworteld of in hun dna gegeven. Nee, het is ze aangeleerd. Veertig jaar Stalinisme heeft de prachtigste landhuizen en paleizen laten vervallen tot waardeloze steenhopen. Woningen in de stad zijn zonder scrupules verrot en verwaarloosd totdat er niet meer in de wonen viel. Het Stalinistische regiem vond dat niet erg want die bouwwerken waren allemaal van “bourgeois” herkomst. Die kon niet snel genoeg verrotten.

Daarvoor in de plaats bouwden de socialistisch realistische architecten grijze, vormeloze flatcomplexen, al dan niet zonder balkon. Iedere bewoner had er recht op 9 m2. Dat wil zeggen dat een gezin, zoals het mijne, kon beschikken over 45 m2. Dat is ongeveer ge3lijk aan de benedenverdieping van mijn huis. Op die 45 m2 moest alles gebeuren. Het verveloze kreng dat met flatgebouw werd aangeduid was in de ogen van de Stalinisten een “huis” maar is in mijn ogen een vierderangs legbatterrij voor pluimvee.

Voor het “huis” liep de straat van kinderkopjes en hier en daar stond een schamele Trabant of, in een iets beter geval, roestige Skoda geparkeerd. Geluksvogels beschikten in deze klassenloze heilstaat over een tweedehands brommer van westerse makelijk of een Jawa motorfiets ( ik heb er inn mijn jonge jaren zelf één gehad maar die was nieuw). Wie zich dat voor ogen haalt en daarbij de nog immer aanwezige luidsprekers op straat waarneemt waar de godganse dag politieke propaganda uit kwam spuiten, die krijgt begrip.

En dan te bedenken dat Alexander Dubcek veertig jaar geleden probeerde daarin verandering te brengen tijdens de Praagse Lente. Was hij naïef? In vergelijking met de Hongaarse opstandelingeleiders (1956)  kwam hij er nog genadig af met een degradatie tot automonteur in een provinciestadje, totdat hij door de Tsjechen twintig jaar later tot voorzitter van het parlement werd benoemd. Onder de paraplu van Gorbatsjov.

Verloedering kan een volk aangeleerd worden maar, het kan zich er ook aan ontworstelen en daarmee zijn de Tsjechen hard bezig. Zelfs de haast tot puin verworden landhuizen, worden weer opgeknapt. De ruïne ernaast, valt daardoor nog meer op. En er wordt hard gewerkt, héél hard. De achturige werkdag bestaat in naam wel maar niemand schijnt zich er veel van aan te trekken. De Tsjechen zijn van slaaf weer arbeider geworden en er dreigt maar één gevaar: communisme is haast een anagram van consumentisme.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.mediatheek.thinkquest.nl/~klb040/kunst/stroming_bekijken.php?stroming_id

www.tsjechierelax.nl

www.geschiedenis.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=388&Itemid

www.actief-in-tsjechie.nl/index.php?action=act&activiteit=56&type=5

www.tsjechie.nl/id/1/3/natuur.html’

www.slowakijevakantieland.nl/praagse_lente.htm

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/09/01/het-huis-van-de-roestige-jezus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: