Rusland (3) en zijn bruiloften

Die mantel van mij, daar is heel wat over te doen geweest. Of ik die ook droeg bij andere officiële gelegenheden? Nou ja, er bleef mij nite veel anders over dan dat te bevestigen. Ik wilde die mensen niet het gevoel geven dat ik maar een beetje flauwekul had lopen verkopen. En trouwens, in Nederland maakt het allemaal niet zoveel uit. Daar mag een ambtenaar van de burgerlijke stand dragen wat hij weil. Die toga is echt niet verplicht.

Maar als ik nu had gedacht dat daarmee de kous af was? Nee, helemaal niet want er kwam nog een glanzende Russisch huwelijksceremonie voorbij. Geen pope maar wel veel plichtplegingen. Om te beginnen moeste bruid en bruidegom een drankje tot zich nemen dat vooral heel erg zoet was. Dat stond voor al het goede dat een huwelijk zou brengen. Voor de tuigen pakte het allemaal wat anders uit. Zij kregen een verschrikkelijk bittere, echt gore drank weg te klokken die stond voor alle verschrikkingen van het huwelijk. Zoiets kun je iemand zelf op zijn of haar eigen trouwdag niet aandoen.  Toch bleef ook hen niet alle onheil bespaard.

De beide trouwlustigen kregen nu een traditioneel Russisch brood aangeboden. Het was de bedoeling dat ze allebei daaruit een fors stuk brood zouden trekken. Wie het grootste stuk brood in handen hield, zou de baas zijn in het gezin. Mijn zoon zette meteen een gezicht als “dat zal mij niet gebeuren”. Mijn schoondochter had een heel andere uitdrukking in haar ogen “ach, wat zal het leuk zijn als Alex de baas is”. En zie, de profetie vervulde zichzelf. Alex trok het grootste stuk brood eraf. Maia had maar twee, kleine ziele3ige stukje ste pakken. Nee, Opzij wordt nog niet uitgegeven in Rusland. in tegenstelling tot “Metro” trouwens, wat wel weer het werk zal zijn van multimiljonair Dirk Sauwer.

De ellende  was nog niet voorbij. Bruid en bruigedom gaven elkaar een stuk brood te eten dat rijkelijk met zout was bestrooid. Ja, zo zouden zij zeklf ook nog eens meemaken dat er niet alleen maar zoetigheid is in het huwelijk. Ze mochten de zoute hap even later wegspoelen met een glas champagne dat ze ontvingen uit handen van de vader van de bruid en van mij. Dat gebeurde trouwen spas nadat ze door een poort waren gelopen met het overgebleven brood als kroonstuk. Tijdens het passweren mochten ze een wens doen. Na he volgden alle gasten die allemaal een wens deden in stilte. Tja en toen barstte de kreet “Goerka” los. Daarmee bedoelen de Russen dat er veel zuurheid en bitterheid bestaat en dat kan alleen maar goed gemaakt worden met een kus van het bruidspaar. Die moet duren totdat de aanwezigen zijn uitgeggoerkaat. .Bij de laatste goerkakreten, gingen de deuren van de bar open. En wie denkt dat het allemaal niets met politiek te maken heeft, moet niet aan politiek doen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.rusland.nl

www.readrussia.com

www.geographia.com/russia

www.infoplease.com/ipa/A0107909.html

www.lonelyplanet.com/destinations/europe/russia

www.russiablog.org

www.rusland.startpagina.nl

 

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/07/24/rusland-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: