Bloem van de Oude Rijn

 

Kortgeleden maakte ik een rondrit door de stad met een vriend die uit een heel ander deel van het land komt. Hij is altijd erg geïnteresseerd geweest in de literatuur en het was dan ook geen wonder dat hij het geboortehuis van de dichter Bloem wilde zien.

J.C. Bloem is één van de beroemdste dichters van ons land en hij was de zoon van de burgemeester van Oudshoorn. Oudshoorn was aan het begin van de vorige eeuw één van de gemeenten waaruit de gemeente is ontstaan waar ik woon. Het huis van de familie Bloem is in oude pracht hersteld en dient nu als appartementencomplex. Het is prachtig, bijzonder en opvallend en heeft van meet af aan de naam “Villa Nova” gedragen.

Toen mijn vriend het huis aanschouwde, zei hij: “O nu begrijp ik hoe die man zo geworden is.” De rijkdom, onbezorgdheid en de afstand tot het dagelijks geploeter van de gemiddelde mens zijn aan het huis duidelijk af te lezen, zelfs nu de bijbehorende tuin sterk is ingeperkt.

Bloem was een bijzonder mens. Niet alleen dichtte hij bijzonder zoals niemand het kon, hij was ook bijzonder wereldvreemd. Van de boeken die hij kocht, betaalde hij nooit de rekening omdat hij dacht dat het allemaal wel goed zou komen. Geld was toch voor nioemand een prioriteit? Duisterder was zijn lidmaatschap van de NSB dat hij echter weer opzegde toen bleek dat de NSB-leider Mussert nog nooit had gehoord van de Frasne politicus Maurras. leider van een fascistische beweging.

Bloem was wel gefascineerd door het fascisme en stond daarin bepaald niet alleen. Tallozen waren in de dertiger jaren enthousiast over de opleving van orde, gezag, discipline en de tegenbeweging tegen het dreigende monster van de Russische rooie horden. En ook antisemietisme was in de dertiger jaren eerder bon ton dan verwerpelijk. Dat moet iedereen geod begrijpen die zich een oordeel probeert te vormen over mensen in die tijd.

Achteraf, achteraf is het altijd gemakkelijk oordelen maar helemaal achteraf wil ik toch niet zijn. Ik constateer toch een zeker cultuurtbarbarisme in mijn gemeente. Er is ruimte voor cultuur in de vorm van een theater, een Streekmuziekschool, een Streekarchief, een enigszins kreupele expositieruimte, een biblitoheek zelfs en op allerlei manieren wordt geprobeerd de jeugd enthousiast te maken voor kunst en cultuur. Je zou dus denken dat we de voorgangers van toekomstige kunstenaars eerbiedigen! Maar waar staat dus de route-aanduiding die naar het geboortehuis van Bloem leidt? Heel prachtig, nergens! Dat steekt schril af bij de stad Rotterdam die zelfs haar universiteit heeft genoend naar haar beroemdste inwoner: Erasmus. Enthousiast maken voor kunst en cultuur! Wie geen aandacht wil geven aan Bloem, laat de bloem van de Oude Rijn verwelken. 

De plaats waar ik woon wil stad zijn, stad van de toekomst zelfs maar voordat ze zich stad mag noemen, moet er nog veel gebeuren. Om te beginnen zal ze eens het cultuurgoed dat ze geschonken heeft gekregen, moeten respecteren. Nu een deel van de stad opnieuw op de schop gaat, en de Villa Nova een nieuw leven heeft gekregen, lijkt mij daarvoor het moment aangebroken. Een stad die haar verleden niet eerbiedigt, zal altijd een dorp zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.jcbloemstichting.nl

www.scholieren.com/werkstukken/8812

www.collegenet.nl/content/digilessen/literatuurgeschiedenis/na1945/schrijvers/bloem.htm

www.log-nes.nl/?m=200502

www.onanslemming.nl/?p=893

www.romenu.skynetblogs.be/post/5855879/jc-bloem-herman-leenders-ralf-rothmann-jeremy

 

 

  

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/07/13/bloem-van-de-oude-rijn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: