Betalen Tegen Welvaart

Camping in de regenOp één van mijn andere weblogs staat een post met de titel “wanhoop”. Het is de meest aangeklikte post van allemaal op dat blog en ik neem de vrijheid om daaraan wat conclusies te verbinden. Wat brengt de mensen ertoe om te willen kijken op een post “wanhoop”? En dat in een tijd dat iedereen de mond vol heeft over “positief denken”?

Natuurlijk, van Emile Ratelaar hoor je niet zoveel meer maar  “positief denken” is nog steeds een veel gehoord motto. Ik vrees dat mijn medeburgers daaraan diepe behoefte hebben: positief denken. Er is dan ook zo weinig positiefs in de samenleving. We zitten tot aan onze strot in het Afghaanse moeras, de Noordpool heeft geen ijs meer en wordt belaagd door Wal- en andere Russen, de zee stijgt, Nederland wordt overvallen door bandjirs, de zorg en de ouderdom zijn te duur en het land staat steeds voller met architectonische al dan niet wangedrochten.

Verder hebben we te lijden onder de kilometerheffing en BPM, de wegenbelasting, de embryotests, integratie en immigratie, pracht en krachtwijken en achterstandsmensen die naar de volgende bouwval verhuizen, een wasberenplaag met dodelijke parasieten, teveel zwijnen op de Hoge Veluwe en achter het stuur en ga zo maar door. Wanhoop.

En ondertussen bedreigt Wouter Kaalslag ons met accijns- en BTW-verhogingen die natuurlijk zolangzamerhand niet meer voor ons op te brengen zijn. Welke naargeestige gestoorde haalt het in deze tijd nog in zijn hoofd accijnzen en belastingen te verhogen? “Ja, we hadden op dat geld gerekend”, is dan het argument. Nou mooi, dat geld heb je inmiddels al dubbel en dwars binnengehaald door de BTW op de sterk gestegen benzine- en dieselprijzen. Of had je daar ook op gerekend? Noem mij eens drie maatregelen die dit kabinet heeft ondernomen voor de mensen met de smalste portemonnees?

Over de BTW gesproken. Mijn vader noemde de Omzetbelasting die later BTW ging heten de meest rechtvaardige van allemaal. Daarmee betaalde je immers voor alles wat je had gebruikt? Ik ben dat niet met hem eens al kan ik er niet meer met hem over discussiëren. De inkomstenbelasting is de meest rechtvaardige van allemaal omdat daarmee betaald is voor de totale productie, ook als het gaat om producten die ongebruikt blijven liggen.

De BTW is niet meer dan dubbel op betalen want de toegevoegde waarde is al belast in de vorm van inkomstenbelasting of loonheffing. Daar komt bij dat er naast de BTW nog meer van dat soort roofbelastingen bestaan. Watvoor tegenprestatie levert de overheid eigenlijk voor cijns en accijns? Juist, helemaal niets! Waaraan denkt ze recht te kunnne ontlenen op een winstbelasting? Het feit dat mensen zich uit de naad gelopen hebben of dat het publiek zich aan een hype overgeeft “belasten”? Dat is bespottelijk en schandalig. Welke zieke gedachte ligt ten grondslag aan de OZB of de successierechten? Het zijn allemaal dubbelop betalingen want er is al belasting betaald via de inkomstenbelasting. Helemaal schandalig is de vermogensbelasting die spaarzaamheid afstraft.

Wanhoop dus. Wij Betalen Tegen Welvaart en we Betalen zelfs Tegen Welzijn. Daarbij komt dat het hele belastingstelsel op grond van een onnaspeurbaar gevoel voor gelijkheid van iedereen volslagen ondoorzichtig is geworden. De WOZ voor huisbezitters? Een absoluut product van een mismaakte geest. Huiseigenaren hebben al extra kosten vanwege het grootonderhoud aan hun huis. Sterker nog, voor elke vervanging van een onderdeel moeten zij geld op tafel leggen. Daar heeft een huurder geen last van. Hoezo ongelijkheid?

De overheid, links of rechts heeft de komende jaren in de eerste plaats de taak de belastingdruk te verlagen en het belastingsysteem te vereenvoudigen. Er hoeven maar twee belastingen over te blijven: een 40 procentsbelasting op het inkomen van iedereen en een veel hoger tarief voor zeer hoge inkomens, ik denk aan een grens van € 240.000,- (dat zijn er veel hoor!). Daarbij moet wel gelet worden op de “armoedeval”. Daarmee zijn we er niet want in haar inhalige gestoordheid heeft de overheid ook nog bedacht dat er kostendekkende tarieveen voor diensten moeten zijn. Een soort 100 procents BTW dus. Dat doen we dus niet hè. Ik heb al betaald, gek!

Daarnaast behoort de overheid overtredingen van de wet- en regelgeving veel zwaarder te beboeten. Asociaal geparkeerd? 1000 euro boete! Vijf of meer kilometer te hard gereden op snelweg of elders? 250 euro boete per kilometer. Hond laten loslopen op een plek waar dat niet mag? 250 euro boete en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De gedachte achter veel belastingen en accijnzen is dat met heffingen het gedrag van mensen te beïnvloeden is. Dat is maar zeer ten dele het geval. Het werkt alleen bij zware heffingen en die voert de overheid nooit door. Wat een wanhoop!

Door een simpeler en overzichtelijker systeem van belastingheffing zal de wanhoop afnemen en het positieve denken groeien. Een positief denkende consument besteedt meer en dat is goed voor de economie en een stralende economie kan de wanhoop over integratie, immigratie, achterstandswijken en slecht onderwijs doen afnemen. De welvaart en het welzijn liggen voor het grijpen. Lef, dat moet het kabinet wel tonen en ja, daar ontbreekt het de dames en heren vaak aan. De wanhoop slaat bij mij al weer toe. En dan ben ik nog niet eens een voorstander van algehele belastingafschaffing! 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.netto.tijd.be/vrije_tijd/vakantie/Regen_beu__Ontsnap_met_een_goedkoop_vliegticket.7861130-1774.art

www.forum.politics.be/archive/index.php/t-50983.html

www.vrijspreker.nl/wp/2007/11/koopkracht-geen-btw-verhoging

www.evmi.nl/nieuws/marketing-sales/4141/nl-brouwers-tegen-accijnsverhoging.html

www.nu.nl/news/1221994/73/Bovag:_accijnsverhoging_desastreus.html

www.accountingweb.nl/cgi-bin/item.cgi?id=80540&d=101&dateformat=%25o-%25B 

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/07/10/betalen-tegen-welvaart/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: