Wonderbaarlijk onverteerbare subsidieregeling (WOS)

oortje

Elke week hebben we een persuurtje met het college van B&W. Soms is dat spannend en gezelig, soms ook niet. Ik denk dat het van het weer afhangt. Vandaag barstte er een gesprek los over wippen, wipkippen en de daarbijbehorende rubber tegels. Nu heb ik die rubber tegels altijd een beetje onzin gevonden want kinderen mogen best eens flink vallen als ze zich idioot gedragen maar goed. Aan het afloop van de discussie kon ik het niet nalaten om te zeggen “Waar gewipt wordt, hoort rubber in de buurt te zijn”.  Waar een mens zich druk om maakt!

Maak ik me nergens druk om? Ja zeker wel. Ik maak me druk om de vreemdsoortige manier waarop gemeenten tegenwoordig met subsidies omgaan. Een subsidie-aanvraag wordt getoetst aan de doelstellingen van het college van B&W. Dat is het gevolg van de eisen die de rijksoverheid stelt aan subsidieregelingen. Elke cent moet verantwoord kunnen worden. Tot op het bot.

Gemeentebesturen gaan er nu van uit dat subsidies alleen verstrekt kunnen worden aan organisaties waarvan de doelstellingen in lijn zijn met het collegebeleid. Ik vind dat onverteerbaar. Gemeenten horen subsidie te geven om het maatschappelijk leven te ondersteunen, niet om de eigen hobby’s te bevoordelen. Als toetsteen geldt de maatschappelijke behoefte aan een activiteit of een organisatie, niet de politieke wenselijkheid. O ja, de politieke onwenselijkheid kan wel een criterium zijn want we willen geen organisaties steunen die uit zijn op de ondergang van de samenleving.

Dat het lokale bestuur probeert alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, is volslagen onacceptabel. Stel dat bij de verkiezingen 60 procent van de kiezers op komt dagen. Daarvan stemt een ruime meerderheid, 70 procent, voor de collegepartijen. Dat is dus 42 procent van alle kiezers in de gemeente. Daarvan maakt driekwart gebruik van de voorzieningen die de gemeente subsidieert. Dat wil zeggen dat een kleine 32 procent alle subsidiegelden opsoepeert. Juist bij overheidssubsidies is dat onacceptabel.

De overheid behoort subsidies te geven om het vrie maatschappelijke leven te ondersteunen. dast is van belang voor ieders creativiteit en persoonlijke of groepsgewijze ontwikkeling. Als de overheid de doelstellingen van organisaties langs de meetlat van haar eigen ambities legt, raakt dat de grenzen van de dictatuur, van de totalitaire staat en van de gelijkschakeling. De mensen wordt een WOS (Wonderbaarlijk Onverteerbare Subsidieregelig of ook wel Wet Overheidsbemoeienis Subsidies voorgehouden en zij denken dat het een worst is. Het scheelt maar twee letters en wie niet zo goed luistert, merkt het verschil niet. Tja, uiteindelijk komt het toch weer op het vermogen tot luisteren neer. Luisteren is moeilijk als je je oren alleen maar naar geld laat hangen.

Tot styerkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.perspectief.nu/nl/k/8490/news/view/147830/59335/Geen-worst-voorhouden.html

www.deweekkrant.nl/artikel/2008/februari/04/column_als_je_het_mij_vraagt

www.goirle.nl/…/webatonce/formgen/webgen.nsf/(Publ+paginas+op+Unid)/F0BD823F6CDB90FEC1256F7A0047E34C

www.subsidie.blog.nl/algemeen/2008/01/28/kritiek-op-subsidiebeleid

www.dse.nl/~pare//weblog.html

www.minvws.nl

 

 

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/07/02/wonderbaarlijk-onverteerbare-subsidieregeling-wos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: