De woeste leegte

leegstand

We hebben een klein landje en heel veel mensen. Ja zeker, Nederland is druk. Dat zei Pim Fortuyn al en sindsdien is het er niet beter op geworden. Kijk maar naar de snelwegen en de toeritten er naartoe. Druk, druk drug.

Met allochtonen heeft dat allemaal niets te maken maar wel heel veel met enorme hoeveelheden mensen die allemaal op ons drassige stukje grond willen wonen en jawel…die allemaal ook nog een huis moeten hebben. Het mooist zou het zijn als iedereen een huis voor zichzelf had. Een universele latrelatie.

Om dat mogelijk te maken bouwen we zoveel mogelijk in de hoogte want lucht hebben we zat. Er zijn geen continentale luchten zoals dat met wateren wel het geval is, dus: stapelen maar.

Nu zou je denken dat we heel zuinig zijn met elke vierkante milimeter grond maar niet zo. Nee, bij de gemeenten bestaat geen enkel zicht op de leegstand van panden in het eigen gebied. Dat is raar want leegstand is heel gemakkelijk bij te houden. Ik bedoel, als de parkeercontroleurs  en andere toeichthouders nu ook eens een registratie van de leegstand zouden onderhouden, dan deden ze ook nog nuttig werk. Trouwens, als er voor een huis geen auto staat, zal het wel leeg staan. Bij elk huis hoort minimaal één auto. Waar komt anders die drukte op de snelweg vandaan?

Je vraagt je af hoe het toch komt dat politici en bestuurders zo weinig weten van ons dagelijks leven. Ze wten niets over lege huizen maar ook niets over lege hoofden. Van hele reeksen wanstaltige tekste en discussies op internet nemen zij kennis. Soms willen zij er niet eens kennis van nemen. Ze weten doodeenvoudig nietw at ze ermee moeten.

Dat gebrek aan belangstelling voor de hedendagelijkse gang van zaken is niet zo gek. Politici en vooral bestuurders zijn vooral bezig met de toekomst. Dat is veilig. in de toekomst hoef je niets bereikt te hebben. Nu niet, omdat je geen resultaten hoeft te laten zien. Straks niet omdat je er zelf niet meer bent. En toch: hij was bestuurder. Altijd bezig met de toekomst! 

 Welke toekomst dat is? Dat weten zij niet want…daarvoor is een ideologie nodig en…die hebben we niet meer. Nee, die hebben we “afgeschud” of via een weg van leermomenten volledig onherkenbaar aangepast. Voor een blik op de toekomst moet je beschikken over idealen en er naartoe werken. Maar die zijn er niet en dus: een pragmaticus die aan de toekomstw erkt, werkt aan helemaal niets. Zou dat nodig zijn om de eigen leegstand te evrhullen? Die leegstand in de bovenkamer?

Nou, nou, dat is wel erg negatief. Niet echt geschikt om vrienden te maken. En trouwens, is het allemaal zwel zo kenmerkend voor Nederland? Middenin de Saioedi Aarabische woestijn ligt een boerderij ter grootte van Alkmaar. Er zijn daar 34.000 koeien die dagelijks worden gemolken. De koeien krijgener voer maar er worden oo zuivelproducten gemaakt. Een echte melkfabriek!

En de boer, of pardon, de manager, wat doet die? Hijw erkt aan de toekomst, zo zegt hij. Welke toekomst bedoelt hij? Een boerderij met 100.000 of met 1000.000 koeien? Moet de melkproductie van de Saoedi’s de olieproducvtie gaan overtreffen? Is dan het doel bereikt? Vallen de VS over 50 jaar in Iralk binnen vanwege de overproductie van gele vla met slagroom?

Werken aan de toekomst! Een toekomst vol van leegstand. De toekomst, dat wordt een woeste leegte waaraan nu heel hard wordt gewerkt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.meldleegstandanoniem.nl

www.feeds.volkskrant.nl/~r/nederland/~3/318498775/Gemeente_houdt_leegstand_niet_bij

www.leeghoofd.nl

www.hethofvanheden.nl

www.gezen.nl/wordpress/?p=152

www.weblogs.nos.nl/madrid/2008/06/12/dit-is-de-toekomst

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/06/25/de-woeste-leegte/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: