Kopen, kopen, kopen, niet kijken

superstore

Kees de Kort, of Cees de Kort doet mij altijd weer schrikken. De man mag dagelijks een berg ellende over Nederland uitstrooien via BNR. Het gaat dan vooral over de sores van beleggers, de problemen van de huizenmarkt in de VS en alle ellende die de financiële goeroes daar over zichzelf hebben afgeroepen. Allemaal om de Amerikaanse beleggers een masturbatief orgasme te bezorgen.

Van het dna van het sperma dat daarbij behoort, zijn in Nederland ook de sporen te vinden en dat tast het zenuwstelsel aan. Dominees en pastoors zeiden het vroeger al: handjes boven de lakens, jongens. Overigens hadden ze daar zelf veel moeite mee, maar dat terzijde. Je kon zelfs ruggenmergkanker krijgen van het “trekken”.

Nou, je kunt wel zeggen dat de financiële markt inderdaad behoorlijk ziek is maar aan de andere kant krijgen we er toch maar niet genoeg van. In mijn woonplaats hebben we nog maar net een nieuw stadshart op poten gezet met een reeks van nieuwe winkels, of er moet nog meer bij komen. Aan de andere kant van de rivier wordt het oude dorpshart omgetoverd tot aanvullend stadshart en ook daar moeten weer flink veel winkels komen. Tegelijkertijd is het de bedoeling om een multifunctioneel “leisure”centrum te openen met…alweer veel winkels en een oude fabriek wordt omgebouwd om er…winkels…in  te vestigen.

Zo zie je dus hoe twee aan elkaar tegengestelde bewegingen rustig voortgaan, zich onbewust van de bestaande situatie. Dat zal wel bij de hedendaagse dynamiek en flexibiliteit horen: niets aantrekken van de werkelijkheid. Intussen gonst het land van de sociale onrust want buschauffeurs en hun collega’s van de tankwagens krijgen een belabberd inkomen. De één wordt slecht betaald terwijl de ander zich blauw betaalt aan de brandstof voor zijn voertuig. Die buschauffeurs hebben ze eerst nog geprobeerd zoet te houden door een zelfbetaalde loonsverhoging. De  immer te laat zijnde stuurmannen trapten daar mooi niet in. Nee, als het om de protemonnee gaat, laten ze hun kop koffie desnoods wel half leeg staan. Dan is het haasten geblazen.

Ja, en half Nederland ziet de inhoud van zijn portemonee slinken. Niet omdat er niet hard genoeg wordt gewerkt. O nee, want vanwege de noodzaak van arbeiden worden zelfs de IVF-kindertjes het grootste deel van de dag in kazernes gedumpt. Nee, het komt door de economie, de conjunctuur die sinds het gemasturbeer in de VS begon sterk is verminderd. En met die sterk vermagerde portemonnees moeten de burgers nu maar al die winkels bezoeken, winkels, koopbordelen waar je je steeds meer kunt vergapen aan alles wat je nog niet hebt. Ja, daar kun je als schuldhulpverlener natuurlijk niet tegen op.

Al die winkels zijn natuurlijk goed voor de economie maar heel slecht voor onze kindermondjes. Ik vraag me al wel eens af of er gezinnen zijn waar wel een plasmascherm maar geen dienblad met ontbijtbordjes in huis is. Nou ja, zo’n plasmascherm kan natuurlijk heel goed als dienblad dienen, als het gezin eindelijk heeft gemerkt hoe duur zo’n kreng in het gebruik is. Dat heet dan weer multifunctionaliteit.

Nee, meer winkels, ik zie er de lol niet van in. Het zou wel goed kunnen zijn om meer soorten winkels te hebben, winkels die echt een verscheidenheid aan kwaliteit en aanbod laten zien. Dat hoeven er niet per se meer te zijn. Maar ja, het is de volstrekt bespottelijke en zelfs misdadige  concurrentieslag tussen gemeenten die stadsbesturen dwingt tot alsmaar meer, mooier, groter en fantastischer. Daarbij moet het ze toch een doorn in het oog zijn dat ze nooit wolkenkrabbers zullen hebben die uitkomen boven de hoogbouw van Benidorm.

Dat is jammer want uitgerekend daar, en langs de hele Middellandse Zee staan we bekend als het volkje van “kijken, kijken en niet kopen”. Gewoon, verstandige zuinigheid. Dat laatste stukje verstand proberen onze stadsbesturen met hun tsunami (laat ik het woord ook eens gebruiken) aan winkels er uit te rammen. “Kopen lul”, lijken ze te zeggen, ook tegen degenen die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komen. Onder het mom van integratie natuurlijk. Iedereen “Consu-mens”. Dan zijn we toch allemaal zo’n beetje hetzelfde? 

Tot sterkte,

Kj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.modefabriek.nl/index.php?page=9_3

www.nauticringsuperstore.nl

www.urbanmag.be/artikel/1208/kroniek-van-de-overdaad

www.vrouw.blog.nl/beauty/2008/01/08/vrouwen-met-parfum-overdaad-mogelijk-depressief

www.lucaswashier.nl/?p=5932

www.libertarian.nl/NL/archives/000559.php

www.zestienmiljoenmensen.web-log.nl/zestienmiljoenmensen/2004/03/consumentisme

 

 

 

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/06/16/kopen-kopen-kopen-niet-kijken/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: