Oranjegekte (4)

Onderschatting

Drie-nul dus. Een hoop getoeter. Zat er in, voorlopig ga ik niet meer Italiaans eten. De kwaliteit is echt ver beneden de maat. Tja, dat komt er van als je je tegenstander onderschat. O ja, die “Ciampioni del monde” waren zo overtuigd van hun overwinning. Alsof Berlusconi zelf meespeelde, nou ja die kijkt wel uit want hij zou onmiddellijk het veld worden uitgestuurd vanwege valse trucjes. Nou, mooi geen overwinning dus! Toeter, toeter, toeter, en, Majesteit, bedankt voor het lenen van uw achternaam! Dat maakt wel weer een paar ton Groene Draeck goed.

Nou, dat was wel weer genoeg nationalisme. Tja, het is nooit een goed teken als je je tegenstander onderschat. Overschatten is ook niet goed maar op waarde schatten, daar gaat het om. En laten we eerlijk zijn, daar ontbreekt het nog al eens aan. Het gebeurt ook om de haverklap in de politiek want met een werkelijk verbazingwekkend dédain worden partijen als PVV en TON door anderen behandeld. Natuurlijk als er wat direct te duelleren valt, dan geven we van Jetje. Als het om de waan van de dag gaat, dan laten we ons horen. Maar…is er ooit wel eens een fatsoenlijke analyse gemaakt van het optreden en de achtergronden van Nieuwrechts? 

Nee, daar beginnen de spindoctors en ander goedkoop gespuis liever niet aan. Te moeilijk voor de grijze celletjes, zullen we maar zeggen. Het valt natuurlijk ook niet mee om je eigen oorsprong nog eens te leggen naast die van die nieuwe partijen.  Om te beginnen willen gevestigde partijen nog wel eens roepen dat zij tenminste principes hebben. Dat klinkt allererbarmelijkst want met een hartgrondige gekreun en gezucht nemen zij veelal afstand van hun ideologie. Het staat een beetje raar om je daarop ineens voor te laten staan.

In de tweede plaats hebben PVV en TON wel degelijk ook principes en ideologieën al zijn die niet uitgewerkt in een monografie zoals het Christendom en het socialisme of liberalisme. Wie een reeks van websites doorkruist en leest waar zich de steun voor Wilders en Verdonk bevindt, zal ook de principes ontdekken. En laten we eerlijk wezen, het Communistisch manifest van 1848 bestond in wezen ook alleen maar uit een verzameling leuzen. Leuzen die bedoeld waren om de massa in beweging te brengen. Hetzelfde vinden we terug bij PVV en TON.

Abraham Kuyper, grondlegger van het CDA (via de AR) trapte bij voorkeur heilige huisjes om, Schaepman, grondlegger van het CDA (via de RKPN en KVP) liet zich ook niet onbetuigd. Troelstra, grondlegger van de PvdA (via de SDAP) had bijna de monarchie de nek omgedraaid en de ergste van allemaal was Thorbecke, grondlegger van de VVD (via de Liberalen) die de koning zijn mantel uittrok en hoed afschopte. Opstand, revolutie, rebellie en onvrede zijn de voedingsstoffen van nieuwe partijen.

Ik schat zo maar in dat de PVV een groot deel van haar achterban vindt in de achterstandswijken waarvan Vogelaar prachtijken wil maken. Een achterban die bestaat uit massa’s mensen met smalle portemonnees die zich bedreigd voelen en soms ook bedreigd zijn door allochtone indringers in hun ooit zo knusse woonomgeving. Niet de emancipatie van de arbeider en zijn verheffing ervan maar de herwaardering van de Nederlandse volkswijker is het grote streven. Met alle achterlijkheid die daaraan kleeft maar ook die achterlijkheid is teer bemind. Het is dezelfde laag van de bevolking die in de dertiger jaren van de vorige eeuw de kern van Hitler’s SA vormde. Daarmee zijn de hedendaagse vertegenwoordigers nog niet direct antisemietische vechtersbazen.  

Het zijn de paarsen geweest onder leiding van Kok die op een goede dag de arbeider tot bourgeois maakten. Tussen PvdA en VVD waren alleen nog weat kleine verschilletjes op te ruimen. Niets dat wezenlijk van belang was. Paars was een reactionaire beweging die het proletariaat in de kou liet staan. Ja, Kok presteerde het zelfs om te beweren dat het proletariaat niet meer bestond. Hij schudde zijn ideologische veren af en legde zich te rusten in het bedje van kapitalisten en graaiers. De liberalen, intussen, werkten maar al te graag mee aan de verheffing van een deel van de middenstand om daarmee hun eigen sociale gezicht op te poetsen. De polder op zijn diepst.

De achterban van TON bestaat, denk ik, vooral uit kleine ondernemers die in vele opzichten de nadelen van een overgereguleerde samenleving ervaren en zien hoe hun zuurbehaalde winst voor een groot deel in de schatkist verdwijnt, onder meer door het beruchte “kwartje”. Dat laatste was ook al weer beKOKstoofd door de paarsen. Het is dezelfde laag van de bevolking die in de dertiger jaren van de vorige eeuw als “keurige burger” op Hitler stemde. Daarmee zijn de hedendaagse vertegenwordigers nog niet direct ook Nazi’s. 

Het is de felheid en agressie die uit deze verontwaardiging, gevoelens van wanhoop, onvrede naar voren komt, die de andere partijen verrast, beangstigt zelfs. Dat was niet nodig geweest als ze onderweg beter hadden opgelet. En als ze die analyse van PVV en TON als nog willen hebben? Ja, dan kunnen ze zich bij mij melden en dan zal ik een offerte opstellen want ik heb me al lang geleden voorgenomen niet te gaan behoren tot welk proletariaat dan ook. Daarbij moet ik dan wel weer terdege rekening houden met de macht en de pracht van mijn mogelijke opdrachtgevers. Ik onderschat ze niet en ik overschat ze ook niet. Als de klus geklaard is, kan ik misschien weer rustig aan de pizza. 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.nujij.nl/jessica-simpson—inkijk-is-een-zware-onderschatting

www.utnieuws.utwente.nl/new/?artikel_id=40613

www.natutech.nl/00/nt/nl/49/nieuws/2444/index.html 

www.nieuwemedia.web-log.nl/nieuwemedia/2008/05/gevestigde-elit.html 

www.taxim.nl/2007/03/26/moeder-onderschatten-belang-variatie

www.intensievemenshouderij.nl

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/06/10/oranjegekte-4/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. 3-0, ik moet eerlijk zeggen. Ik was verbaasd en vond het fantastisch en stond perplext bij de wanprestaties van Nederland.
    Opmerkelijk verschil, de Italiaanse commentator keek vooral naar het voetbal. Een Nederlandse commentator kijkt vooral naar het slechte spel van Nederland.

    Geen gek idee, stemmers van TON en PVV analyseren. Wellicht worden we daar wijzer op. Dit kan al met al nog eens flink uit de hand lopen. Laten we hopen dat Wilders zich stil houdt.

    Kijken op Fora vind ik gewoonweg eng. Er worden zulke rare idiote dingen geschreeuwd, wat bijna onmenselijk is. Zeer kwalijke zaak lijkt mij. Internetdiscriminatie zou eens wat beter aangepakt moeten worden. Let op mijn woorden: Dit tast alles behálve vrijheid van meningsuiting aan. Want dat wordt ook steeds geschreeuwd door het extreem rechtse. Makkelijk, om je daarachter te verschuiven. Blerg!

    Ik weet wel zeker dat PvdA voorlopig mijn stem zeker niet krijgt en ik ergens hoop op een val van het kabinet. Een beetje meer links kan geen kwaad (in mijn ogen).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: