Pinocchio in het heilige Amerikaanse Rijk

 

Canossa

Jarenlang heb ik het idee gehad dat katholieken zich met meer gemak door de wereld begaven dan Calvinisten. Ik weet nog goed dat je het geloof bijna van de gezichten van de meisjes in Almelo af kon lezen en … het waren meestal de katholieke meisjesgezichten die het wonnen bij mij. Later ben ik niet katholiek geworden want je moet niet alles bij voorbaat weggeven. Ik ben dan ook met een van huis uit protestante vrouw getrouwd. Over mijn eigen achtergrond zullen we het hier niet hebben want ik ben nooit opgevoed.

Nu is voor ons allen de RK-kerk ook de moederkerk. Het spijt mij voor Van der Vlies en Rouvoet maar ook hun voorouders dwaalden ooit op papistische wegen. In de Middeleeuwen was het gebruikelijk dat koningen en keizers zich lieten kronen door het hoofd van de RK kerk en als ze héél stout waren geweest, moesten ze hem om vergeving vragen. Berucht in de geshiedenis is de gang naar Canossa van keizer Hendrik IV van Duitsland in de 11e/12e eeuw. De keizer had het ook wel heel bont gemaakt en had zelfs de paus laten afzetten. Nou, dat zou ook in deze tijd nog niet in goede aarde vallen. Op het ogenblik vooral niet in de Duitse.

Nu was onderworpenheid aan de paus in die tijd een teken van aansluiting bij het wat achtergebleven gebied dat Europa heette. Daar heerste op dat moment een achterlijke cultuur die werd aangevoerd door de paus. Overigens gingen die achterlijke Europeanen juist in die tijd behoorlijk tekeer in het Heilige Land. Ook al weer door de paus, de grote sponsor van de Kruistochten.

Kruistochten bedrijft het westen nog steeds, althans in de woorden van sommige islamitische leiders en inderdaad. We zijn nog steeds bezig ons geloof te verbreiden naar volkeren die daar helemaal geen behoefte aan hebben. Afghanistan en Irak komen als eerste in de gedachten. Alleen geeft niet meer de paus maar de president van de VS leiding aan dat achterlijke gedoe. En die president gaat binnenkort zijn heligdom verlaten. Dat is reden genoeg voor de Hollandse leenmannen om afscheid van hem te gaan nemen. Dat gebeurt dan onder het prevelen van de woorden: “Hartelijk dank dat u ons in verzoeking en verwarring heeft geleid”. President, of wat mij betreft Paus, George (Gregorius) neemt de dankbetuigingen met een welwillende glimlach aan en zegent de Hollandse leenmannen voor de toekomst. Er is niet zoveel veranderd sinds de elfde/twaalfde eeuw.

Persoonlijk heb ik last van plaatsvervangende schaamte als ik Balkenende en Verhagen daar in Washington zie kruipen voor de opperbevelhebber van het westen. Waarom zouden zij afscheid van hem moeten nemen? Komt die gemankeerde cowboy ook naar Nederland als Beatrix het stokje overgeeft aan haar zoon? Ik hoop het eigenlijk niet want dan loopt het verkeer in de randstad weer helemaal vast vanwege het aantal Amerikaanse helikopters op de A4. Zo’n tuinbroek van het Amerikaanse platteland wordt beter beveiligd dan onze eigen Rita (die zo dom is om zelf rond te bazuinen dat ze schietschijf is geworden).

Paus George weer naar zijn moestuin en laat hij er alsjeblieft voorgoed blijven want zodra die man zich op de openbare weg begeeft, gaat er ergens iets mis. Maar inderdaad, de katholieke Verhagen beweegt zich altijd wat vlotter dan de protestante Balkenende en het zou me niets verbazen als hij een verhouding had met excuusnegerin Rice die McCain nog heel wat problemen kan geven. Gondoleezza doet mij altijd denken aan de tot leven gekomen trekpop van Bush. Nou ja leven, het kan glimlachen… tot je er beroerd van wordt.

Trekpop, daarmee zijn we dan weer in het katolieke Italië waar ooit de trekpop Pinocchio tot leven kwam en gisteren volgde ik een tv-programma dat mij deed geloven dat Pinocchio zijn leven aan het verliezen was. ik zag prins Philip van België op tv. Die man lijkt toch het meeste op een Pinocchio die het allemaal wel gezien heeft. Vlees en bloed zijn stram hout geworden. De houterigheid van de stoel waarop hij zat tekende zich er levendig bij af. Is die prins wel van FSC?

En toch…prins Philippe is katholiek. Hij zou zich in vergelijking met Willem Alexander als op vleugels van gaas en met danspasjes door het leven moeten begeven. Niets is minder waar. Het voordeel van Willem Alexander is dat hij een katholieke vrouw heeft en dat is voor hem pure nieuwigheid. Daaraan valt nog iets te ontdekken. Philippe heeft ook een katholieke vrouw maar ja, hij gaat zijn hele leven al met katolieke vrouwen om. Misschien was België toch beter af geweest met de man die ooit Koning Willem II van Nederland werd en hoogverraad pleegde ten opzichte van zijn vader (Koning Willem I) door zich bijna aan het hoofd van de Belgische opstand te plaatsen. Die man was protestant, alhoewel, maar bewoog zich aanmerkelijk vlotter door het leven dan de toekomstige Belgische koning. Als een gummipop zou je kunnen zeggen. En laten we eerlijk zijn, het Belgische koningshuis is nooit opgevallen door flair.

Hoe dan ook, de Belgische prins gaf een interview voor de Vlaamse tv dat bedoeld leek te zijn als antireclame voor de monarchie. Hij trad voor het Belgische volk om zijn geschiktheid als koning te bewijzen zoals Balkenende voor Paus George trad om diens zegen te krijgen. Dat laatste zal wel gelukt zijn ook al is George van protestanten huize. Maar die Philippe, die kan maar beter bij zijn Calvinistische collega in Den Haag in de leer gaan. Het lijkt mij niet dat de Vlamingen hem nu hun zegen hebben gegeven. Nog eerder het heilige kruis…

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.duits.skynetblogs.be/post/3638934/de-gang-naar-canossa

www.canossa.be

www.home.scarlet.be/~pin19879/cwr/cowboy/cowboy.html

www.hoeijmakers.net/2006/04/het-heilige-roomse-rijk-verdun-en-napoleon.html

www.frankalbers.blogspot.com/2008/04/katholieken-in-amerika.html  

www.spiritualiteit.blog.nl/religie/2008/01/11/boek-jezus-van-nazareth-van-paus-zeer-populair

www.ivan-de-verschrikkelijke.skynetblogs.be/post/3339453/pinocchio

www.houtenklaas.nl

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/06/06/pinocchio-in-het-heilige-amerikaanse-rijk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: