Op de vleugels van de angst

 

bange manbange mannenbange mannen

“Partij van bange mannen” kopte de meest volkse krant van Nederland vanmorgen en daaronder drukte het een artikel af over het CDA. De leiding van de partij houdt de eigen club vooral “uit de wind”.  Dat is wel wat anders dan de wind die Abraham Kuyper zaaide en de storm die hij wilde oogsten! Ik zag de kop niet met verwondering staan maar met voldoening. In zijn hart is Jan Peter natuurlijk geen mnannenbroeder van het eerste uur maar een bang Christenmens dat elke avond aan de Grote Vader vraagt of hij het wel goed heeft gedaan.

Daarom houd ik van Rouvoet. Die neemt stelling, populair of niet. Hij weet wat zijn beginselen zijn en daar houdt hij aan vast. Dat bleek ook weer in de discussie over tests met IVF-embryo’s. Als Elco Brinkman daar tegenin zegt, wat hij vorige week deed, dat God ons ook de wetenschap en techniek heeft gegeven om ziekten te bestrijden, dan zou ik dat wel eens met hem kunnen zijn. Maar als standpunt van het CDA is het laf. Geloof is geen individuele zaak maar een collectieve, iets dat je kunt delen. Alleen de manier waarop je met het geloof omgaat, is individueel. De almacht van God verdwijnt niet door het voortbestaan van oorlog en ellende. Ze sterft doordat het CDA ons niet meer kan uitleggen hoe we ermee om moeten gaan. Uitgerekend het CDA zou dat moeten kunnen en als dat niet meer lukt, kan die “C” er wel af. Dan blijft Domme Angst over. 

Angst kenmerkt onze samenleving en ook de Christenen ontkomen er niet aan. En is dat wel zo vreemd? Wie nog even terugdenkt aan de pas ontdekte Indianen in Brazilië , ziet dat ook zij vervuld zijn van angst. Daar verschijnt aan de hemel een snorrende vogel  en wat is het eerste dat zij doen? Hun pijlen erop richten! Zodra iets onbekends aan de horizon opdoemt, vreest de mens het ergste en je zou je kunnen afvragen waar die angst vandaan komt. In het geval van de Indianen zou het kunnen zijn dat de mare de westerse mens al vooruit is gegaan en ja, die mare geeft echt te denken.

Hoe dan ook, waar komt toch die verschrikkelijke angst vandaan? Waarom denkt het oude vrouwtje dat nog goed ter been is dat de jongeren op de hoek van de straat haar zullen bekogelen met kersepitten of erger? Is het ervaring of slechts een kwaadaardig stemmetje in haar binnenste? Waarom krimpt het hart van menigeen ineen bij het zien van een onbeheerde plastic tas op het perron? Ik ben ervan overtuigd dat het de binnenwereld is die zich in onze buitenwereld manifesteert. Het zijn onze eigen, meest verschrikkelijke gedachten, onze individuele maar diep verborgen behoeften en wensen die ons doen denken dat het onbekende en vreemde een bedreiging is. In het diepste, verdrongen maar onverwerkt, leven de meest gruwelijke gedachten en … niet erkende wensen. In ieder van ons huist een psychopaat, jawel.

In het verleden werd die ongewenste logé in toom gehouden door collectieve zekerheden: het geloof in God, het geloof in de vooruitgang, het geloof in de verheffing van de massa, het geloof in ongeloof maar de opwarming van de samenleving heeft al deze vruchten en plantenrijkdom doen verdorren. Niet het geloof in wetenschap en techniek kreeg de overhand maar de onzekerheid ging ons beheersen. Onzekerheid die het gevolg was van wetenschap en technologie die alles mogelijk leken te maken. Wat overbleef was de individu met zijn of haar bankrekening die onafhankelijkheid leek te beloven en ook ongekende mogelijkheden voor een ieder. In werkelijkheid plaatste ze de individu in een ondoordringbare gevangenis van eenzaamheid, isolement en angst voor de ander.

Die enge ander met wie we, volgens de dames en heren bestuurders, in voortdurende concurrentie zijn vanwege onze steun en toeverlaat: de bankrekening. Bestuurders die onze zwakke plek zo goed kennen: de angst voor een droogvallende inkomstenbron. Bestuurders die daarom steeds dreigen met werkloosheid en gebrek aan concurrerend vermogen. Bestuurders die ons het gevoel geven dat wij al zwemmend proberen los te komen van de maalstroom van economische neergang. Een maalstroom die de dames en heren bestuurders overigens zelf op gang houden. De mixer heet “marktwerking”.  

Die enge ander, met hoofddoek en heilig boek, met accent en vrouwenbesnijdenis. Die enge ander die nog wel over zekerheden leek te beschikken. Zekerheden waar wij inmiddels niets meer tegenover konden stellen of liever…alleen nog het vage vermoeden dat wij vrij zijn en die vrijheid willen wij dan uiten. Dat uiten heeft vervolgens plaats door te schelden en te spotten. En de overheid zegt die reacties te willen temperen maar onderhuids stimuleert ze onze onzekerheid door steeds weer te hameren op het gevaar van buiten dat ons bedreigt. De explosievengordel en de onthoofding, moet er niet eens een leuk boekje over komen voor de voorschoolse educatie. Of nog beter: een “game”?

Wij delen onze angsten met oranje gekleurde Indianen in het oerwoud. Zij zijn niet beter dan wij en andersom ook niet. Het vliegtuig dat hen fotografeerde was in dat opzicht zelf een symbool: de vleugels van de angst waarop wij allemaal verdergaan. Ik denk niet dat de Partij van de Bange mannen daarvoor het medicijn heeft ookal koos hun boek oorspronkelijk de vogel als de boodschapper van hoop. De bange mannen richten hun pijlen wel maar de scherpte is er vanaf.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.volkskrant.nl/binnenland/article543544.ece/Partij_van_bange_mannen

www.mostworld.com/klanten/images/debangeman.nl/Interview%20Charisma2

www.hiphop.blog.nl/jonge-honden/2008/04/08/bang-bang-steen-is-a-dead-man

www.henkblanken.nl/?cat=24

www.intensievemenshouderij.nl/www/2005/10/29/bange-manager-creeert-geen-zinners

www.d66.nl/9359000/1/j9vvhc6cwgbojx9/vhu6kkpr3uz3

 

 

 

 

 

  

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/06/02/op-de-vleugels-van-de-angst/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: