Autogas en het verkeerde paard

veiligheid

Het is natuurlijk niet vreemd dat mensen die niet geloven in een hiernamaals of een eeuwigheid of noem maar op, méér dan gelovigen vasthouden aan het leven op aarde. Het is het enige dat ze hebben en dat is al erg genoeg. Zo leuk is het allemaal niet. Kijk maar eens om je heen: discriminatie van homo’s, moslims, christenen, vrouwen, mannen, ouderen, werklozen, rijkaards en ga zo maar door. Verder zijn er aardbevingen, vloedgolven, vulkaanuitbarstingen, epidemieën, besmettelijke ziekten, soa’s, Geert Wilders en nog veel meer om het leven ondragelijk te maken. Nee, voor de atheïst en agnost is er weinig om vrolijk te worden.

Voor de gelovige al evenmin trouwens dus laat dat een troost zijn (je moet toch ergens je troost vandaan halen). Nu kan ik me best voorstellen dat je bij zoveel ellende zo veilig mogelijk wilt wonen en dat verbaast me tegelijkertijd. Welke gek gaat er wonen in een land dat meters diep onder het zeeniveau ligt? De kans dat je woonhuis er wordt overspoeld is misschien niet zo groot maar als het gebeurt, dan is het leed niet te overzien. Welke gaarmans gaat er in China wonen in een streek die bekend staat om haar aardbevingen en wie wil er in Birma een huis dat precies in de tsunamibanen ligt? En er is meer want wie zou er vlak naast een kerncentrale willen wonen of in de omgeving van de Maasvlakte waar elk moment een giftige wolk het leven kan bedreigen?

Hoe kom ik nu aan zulke overpeinzingen? Vandaag was ik op een bijeenkomst met lokale bestuurders en toen werd er gesproken over de risico’s van een LPG pompstation. Ik stelde toen dat ik in de afgelopen tweehonderd jaar net één zo’n station had zien ontploffen. Ja, gemakkelijk gezegd natuurlijk! Tweehonderd jaar geleden bestond er nog geen LPG en dus ook geen stations die daarbij horen. Maar toch…wanneer explodeert LPG nou helemaal?

Tja, toen werd het me uitgelegd. Het ging niet om de kans op een explosie maar om de mogelijke gevolgen ervan. Echt, in vergelijking daarmee is de vuurwerkexplosie van Enschede niet meer dan een kaarsje in de bruidstaart. Ik was geschokt. Niet vanwege de mogelijke gevolgen maar door de manier van denken die ik moest volgen. De mogelijke gevolgen, die er misschien wel nooit van zijn leven zullen zijn, zijn verschrikkelijk. Ja, en dan zit natuurlijk de hele verzamelde pers te meieren aan het hoofd van die bestuurders over het onverantwoordelijke gedrag.

En ja, ze hebben gelijk. het probleem zit hem dan ook helemaal niet bij de bestuurders maar bij de BURGER. Die wil tegen elk risico ingedekt zijn, een risicovrij leven waarin hij of zij trouwens wel de risico’s aangaat van woekerpolissen en veel te hoge leningen.  Ja, de BURGER leeft bij de gratie van de angst voor risico’s en zijn of haar eigen hebberigheid. Die twee strijden om de voorrang en ik weet niet welke van de twee het meest verschrikkelijke is. Eigenlijk komen ze allebei uit dezelfde baarmoeder voort: de drang naar zekerheid. Wie veel heeft, is veilig. Wie gevaren uitbant, is ook veilig. Ondertussen dringt het gemopper van diezelfde burger zich aan de bestuurder op. Waarom mogen in deze straat geen huizen gebouwd worden? “Dat heeft te maken met het LPG station, beste mensen”, verklaart de bestuurder. En ineens is het onzin…

Ineens vinden de BURGERS dat zo’n LPG-station helemaal niet zo gevaarlijk is. Want ja, ze hebben er last van. Tja,en daarom zit ik braaf artikelen te schrijven over de risico’s van LPG-stations terwijl diep in mijn hart een stemmetje zegt: kom op, als het aan jou ligt, ga je boven zo’n station wonen, in een mooi appartement. Dat is misschien wel heel geodkoop want al die angsthazen durven er niet te gaan wonen. Nee, ze zijn zelfs jaloers op me omdat ik geen veiligheidssyndroom heb. En daarom verbieden ze mij heel goedkoop boven een LPG-station te gaan wonen. Heb ik in mijn hebberigste buien weer op het verkeerde paard gewed!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Service

www.idee-pmc.nl/services/angst%20en%20veiligheid

www.debalie.nl/artikel.jsp?podiumid=politiek&articleid=61997

www.knaw.nl/pdf/10_sem_poster.pdf

www.veiligheid.vvmc.nl/veilig/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=0&Itemid=9

www.wonen.blog.nl/veiligheid

www.beauty.blog.nl/veiligheid-cosmetica

 

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/05/28/autogas-en-het-verkeerde-paard/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: