Marktgericht is opgelicht

volgevreten

Ik beschouw mijzelf als een knalrode kreeft en dus was het gistermiddag wel even schrikken toen een liberale wethouder tegen mij zei dat ik “te liberaal” was. De aanleiding was duidelijk want ik had tegen de wethouder van Economische Zaken gezegd dat ik vond dat het Ministerie van Economische Zaken wel kon worden opgeheven. Overigens reageerde hij in eerste instantie op mijn gelijkluidende stelling over het Ministerie van Landbouw.

Opheffing van ministeries, dat noem ik pas innovatie en als je het zo snel even zegt dan lijkt het ook nog op alles wat ondernemers veelal doen: je hebt iets nieuwsachtigs bedacht en meteen breng je het ongecensureerd op de markt. Daarbij hoor je dan heel overtuigend te roepen dat “de markt er behoefte aan heeft”. Meestal is dat kletskoek maar marketing berust voor het overgrote deel op kletskoek, sowieso is er veel kletskoek in ondernemersland. Zo zouden oudere medewerkers vaker ziek zijn dan jonge. De werkelijkheid toont vaak het omgekeerde aan maar goed…

Innovatie is een toverwoord van onze tijd en marketinggoeroes leggen meestal een verband tussen innovatie en marktgericht werken. Ook dat is kletskoek want de “markt” zit over het algemeen helemaal niet te wachten op innovatie. Mensen hebben net geleerd met de onpraktische organisatie van het éne produkt om te gaan of het volgende onbruikbare geval komt al weer op de markt: duurder en nog onoverzichtelijker. 

Op computers en internet zat helemaal nooit iemand te wachten maar ze zijn de samenleving op een handige, slinkse manier door de strot gedouwd. Op dezelfde manier volgen en volgden tomtom, mobiel internet, telefoontjes om mee te fotograferen en absoluut instabiele en onbruikbare of zelfs gevaarlijke elektronica in auto’s. Ondertussen brengt de innovatie met zich mee dat de eerste de beste autobezitter vrijwel niet meer in staat is de lampen van zijn  vervoermiddel te vervangen. Daar moet heel vaak de wegenwacht of de garage aan te pas komen of je moet jezelf, zoals ik, de nodige schrammen en butsen bijbrengen.

Wie de behoefte van de markt in de gaten houdt, zal begrijpen dat de markt vooral behoefte heeft aan rust en een veel lager tempo van ontwikkelingen. Dat is prettiger en overzichtelijker voor de “markt” waarvan de klanten, of tot consument gedegradeerde bezoekers, nog onhandig staan te doen of advies inwinnen bij specialisten die het ook niet weten.

Er is nog steeds een roep gaande om “innovatie” en niemand weet precies waarom. Marktgericht is het in elk geval niet. Het komt wel de kapitaalkrachtigen ten goede die hun vermogen zien groeien met iedere slecht bedoelde rotzooi die de markt vervuilt. Innovatie leidt ook nog al eens tot ongewenste ontwikkelingen. Daarvan is het plasmascherm een goed voorbeeld. Deze stevig in de markt gezette troep noopt de eigenaren ervan tot een veel groter energieverbruik dan voorheen. De tv-kijker is blij totdat hij zijn energierekening krijgt gepresenteerd. Windmolentje voor de deur?

Nee, innovatie is wat mij betreft geen doel om naar te streven. Wie marktgericht wil werken, zal ongetwijfeld wel eens met een nieuw produkt op de markt komen: gewoon omdat het mooi, goed en stevig doordacht is. Gewoon omdat het de problemen van mensen vermindert in plaats van ze te vergroten zoals de typmachine ooit deed. Die was uitgevonden om secretaresses werk uit handen te nemen maar leidde ertoe dat ze meer werk te doen kregen (of werden ontslagen).

Het is uitkijken met innovatie en het is nog meer uitkijken met mensen die roepen dat het goed is voor de markt. De markt heeft behoefte aan minder hoge uitgaven, lagere prijzen en tarieven en meer vrij besteedbaar inkomen. De politicus die daar naartoe werkt mag zich “marktgericht” werker noemen. Volgens mij is dat allesbehalve liberaal.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.reclameweek.nl/barometer/volgevreten-trut-vs-eigengeilert

www.janpauls.blogspot.com/2007/01/volgevreten.html

www.members.home.nl/aapweb/A%20Consumentisme.htm

www.innovatieblog.nl

www.innovatieforganiseren.nl

www.nextlevel.typepad.com/my_weblog/2006/08/de_rol_van_de_k.html

 

 

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/05/15/marktgericht-en-opgelicht/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: