PvdA fuseert met CDA

 

virus

In mijn éénenzestigjarige leven ben ik drie keer lid geweest van een politieke organisatie. Als jong mens was ik vice voorzitter van de kring Deventer van de JOVD, een periode waarin ik Hans Wiegel goed leerde kennen. Later werd ik lid van de VVD en daarna ben ik voorzitter geweest van een lokale politieke partij die inmiddels helemaal is opgegaan in een andere club.

Niet bepaald een glorieuze politieke loopbaan en nauwelijks geschikt om mijn politieke omgeving in beeld te brengen. Ik was ooit aanwezig bij een D66 congres en verder heb ik, vanwege het werk, bijeenkomsten bezocht van CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, SP, LPF, SGP, Partij voor de Dieren en, mag het, Centrum Democraten (die vergeten zijn). Ook dat geeft geen duidelijk beeld van mijn politieke omgeving. Dat ik, desondanks, wel eens wat vaak over de PvdA het woord voer, heeft meer te maken met de ontwikkelingen van die partij dan met haar politieke koers. Want juist die koers is een probleem. Dat zeg ik niet, dat zeggen de Jonge Socialisten en dat zegt Van der Zwan.

Ik ben het daarmee ook wel eens en er zijn dagen dat ik denk dat er in de PvdA een virulent gevoel van wanhoop heerst. Dat openbaart zich bijvoorbeeld als leden van de partij menen dat er een op christelijke beginselen gebaseerde koers gevolgd moet worden. Begrijp me goed, in beginsel heb ik niets tegen christelijke beginselen maar als ideologische basis van de PvdA vind ik het toch wat dunnetjes. Een PvdA die gedragen wordt door christelijke beginselen houdt het midden tussen de ChristenUnie en het CDA.

Aangezien het voor een grote partij in de praktijk nooit mogelijk blijkt te zijn om heel strak aan beginselen vast te houden, zal de PvdA in dat geval wegdrijven in de richting van het CDA. Daarbij komt dat de partij sinds zij haar “ideologische veren heeft afgeschud” toch al de neiging heeft naar het midden te trekken. In die Kokkiaanse opvatting zit trouwens ook meteen de dolkssteek voor de PvdA. “De ideologische veren afgeschud”, waartoe en hoezo?

Als de PvdA haar ideologische veren heeft afgeschud en daarbij gaat pronken met de veren van een ander, de christelijke, dan ligt er een fusie tussen PvdA en CDA in het verschiet. Roos en kruis hebben elkaar eerder gevonden, niet alleen in het feit dat Hemelvaartsdag dit jaar op 1 mei viel maar ook in de orde van de Rozenkruisers. En inderdaad, deze organisatie kenmerkte zich vooral door een wonderbaarlijke combinatie van mystiek en natuurwetenschap. Zo zou ooit Sir Francis Bacon lid zijn geweest van de Rozenkruisers.

Het verschil is dat de Orde van de Rozenkruisers vooral een nogal verborgen organisatie was en dat kun je je als politieke partij niet veroorloven. En fusie tussen PvdA en CDA zal vermoedelijk vooral uitlopen op een Volkspartij voor de Zwijgende Meerderheid en dat is nu net niet de rol van de PvdA. Een sociale middenpartij maar die partijen hebben meestal de neiging om het begrip “sociaal” wat minder hard te laten doorklinken dan “midden”. Nee, die fusie zie ik dus ook al niet zitten.

En daarmee blijft voor de PvdA toch maar één goede mogelijkheid over. Dat is te luisteren naar de JS en Van der Zwan. Het pad der authenticiteit, het oppakken van de eigen ideologische veren want het naakte bestaan heeft nu lang genoeg geduurd. De angst die daarbij een partij overvalt, is het verlies aan invloed en macht. Misschien lopen leden of kiezers weg. Maar wat is daar het erge van? Wie een authentieke, ideologische basis heeft, kan als een Phoenix uit de as herrijzen. De aantrekkelijkheid zal toenemen en daarmee ook de aanhang. Dat leden- en kiezersverlies valt in géén geval tegen te gaan door in wanhoop als een vlot op de oceaan rond te blijven zwalken.

Misschien, heel misschien, ja er bestaat bij mij van binnen een virulent gevoel dat mij daartoe brengt…misschien zal de PvdA mijn politieke omgeving worden als ze deze uitdaging aandurft.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.virusfestival.nl

www.nrc.nl/buitenland/article1075691.ece/Aantal_slachtoffers_virus_China_stijgt

www.hondtong.nl/de_geheimen_der_rozenkruizers_broederschap_(_4_delen)/rijckenborgh_van_j./boekinfo/1128

www.os.amsterdam.nl/grafiek/3802

www.dnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/jb-dnpp/jb05/Lucardie.pdf

www.nd.nl/htm/dossier/cu/UNIE/OPINIE.HTM

www.belgitude.nl/200708/het-advies-aan-nederland-wees-pro-iedereen.php

www.groei.org/PRod/dataweb/generate.asp?i=3585&c=9&t=y&l=y&s=artikel.xsl

www.groenlinksgroningen.nl

/

  

 

 

 

 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/05/05/pvda-fuseert-met-cda/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: