Opwaaiende zomerrokjes, jurkjes en bloesjes

opwaaiende jurk

Ja, de oude, wijze Franse filosofen zeiden het al “”La démocratie, c’est une chose impossible mais désirable (en zoals een Fransman betaamt): “Elle est une femme”.

Nu weet ik niet wat deze heren ingewikkelder vonden, de democratie of de vrouwelijke chicanerieën maar zeker is wel dat beide ook in onze tijd niet meer weg te denken zijn. Laat ik mij deze keer echter tot de democratie beperken want dat alleen al is een zware brok.

In een haast overmoedige bui riep Wouter Bos nog maar een jaar geleden dat de kinderopvang gratis moest zijn en Plasterk en de andere meisjes zeiden het hem braaf na. Ach zo’n meisjeskostschool is nog zo gek niet als je wat moeite hebt met de orde. Maar het leuke van dat al is dat de orde wel in je hoofd begint. De orde die je in de samenleving wilt zien, moet eerst in je hoofd leven. Daarom ambieer ik geen enkele bestuursfunctie want mijn hoofd is een bron van chaos.

Even zo goed, wie bestuurt, moet een ordelijk hoofd hebben en dat betekent ook dat je je niet al teveel op sleeptouw laat nemen door opwaaiende rokjes en zomerbloesjes. Dure kinderopvang blijft dure kinderopvang en je moet streng zijn. Roep niet dat het ook gratis kan want die bloesjes gaan er niet losser van zitten en je werkt jezelf in de nesten.

Pourquoi?  zou ik in dit verband haast willen zeggen maar het lijkt me toch allemaal erg helder en klaar. Kijk, persoonlijk ben ik helemaal niet zo’n kinderopvangfanaat maar ik heb gemakkelijk praten. Mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze zichzelf kunnen opvangen. Sterker nog, ze schijnen zich al warm te lopen om mij op te vangen.  Maar wat ik zeggen wil is iets anders.

Wie bestuurt met een hoofd vol orde, weet hoever hij of zij kan gaan met beloften en toezeggingen. Bepaalde zaken zijn nu eenmaal onmogelijk of niet te overzien ook al kraait heel het gepeupel er nog zo hard om. Een ordelijk hoofd laat zich daardoor niet van de wijs brengen of…het houdt tot aan zijn laatste snik vast aan de eenmaal gedane belofte. Dat betekent dus: weg opbouwwerkers uit Afghanistan en geld vrij maken voor de kinderopvang. En geloof me, die opvang kost een schijntje in vergelijking met het nodeloze getrappel in het Sodom en Gomorra van de Taliboem.

Wie bestuurt, stelt vanuit een ordelijk hoofd ook prioriteiten: dit wel en dat niet. We kunnen niet alles tegelijk doen. Dat zou wel mooi kunnen zijn maar het is onmogelijk. Prioriteiten netjes in het gelid en tellen totdat er geen stuiver meer is om uit te geven. Dat is de boodschap.

“Maar ja, de kosten bleken hoger te zijn dan we hadden verwacht.”Nou, dat is een klein beetje onzin. De kosten waren hoger dan jullie graag hadden gewild, dat is een betere omschrijving. Of misschien moet het gedroomd zijn. Tja, dames en heren politici, dat heet anticiperen en dat kun je ook alleen maar doen vanuit een ordelijk hoofd.

Wat duidelijk is, is dat de forse verhoging van de kinderopvang onwenselijk is. Niet omdat ik een aanhanger ben van de kinderopvang, ik ben helemaal geen aanhanger van andermans kinderen en zeker niet in mijn huis. Ik houd wel van ons democratisch gestel. (Ik wilde nog even “bestel” zeggen maar ik vond “gestel” toch mooier) Een zware verhoging van de opvang, maakt de democratie ongeloofwaardig en ja…dan ligt de keuze gauw voor de hand. Het gepeupel heeft liever een betrouwbare dictator die zekerheid biedt ook al is het een moeilijk draagbare zekerheid, dan een wispelturige flierefluitende democratie die een lange neus trekt naar iedereen. Dat is pas echt onverteerbaar. Wie zich als vrouw zo gedraagt, krijgt het lid op de neus. “C’est normal, hein?”

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

 

Service

www.naaldhakken.info/modules.php?name=News&new_topic=2

www.radarkinderopvang.nl/files/gratis_kinderopvang.pd

www.nu.nl/news.jsp?n=865925&c=2000

www.hetkanwel.net/2005/03/26/kinderopvang-moet-gratis

www.comitep.be/2004/Nl/2004NL-I.htm

www.beroepseer.nl/blog/?p=97

 

 

 

Advertentie

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/04/29/opwaaiende-zomerrokjes-jurkjes-en-bloesjes/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: