Onze identiteit (10): Zonde!

atonement-for-a-sinless-society.jpg

Tja, maar hoe zit dat dan met onze identiteit en onze cultuur? Omdat mensen erg veel op huisdieren lijken, zullen we beginnen met het eten. De Hollandse pot wordt vooral gekenmerkt door boerenkool met worst, hutspot met klapstuk, zuurkool met worst en spek maar, van later datum, ook door nasi goreng want “Indisch” is ook “Hollands”. 

Onze nationale gerechten zijn meestal zwaar en stevig en dat is niet zo gek. In het Hollandse klimaat was het in het verleden prettig om met een goed met energievol voedsel gevulde maag het land op te gaan. Tegenwoordig hoeft dat niet meer want thuis is het warm, we gaan niet meer moeizaam zwoegend het land op en de meesten van ons zitten veel teveel stil.

Tot mijn stomme verbazing hoor ik mensen wel eens vol trots zeggen dat ze geen stamppot lusten. Ze kijken op dat soort gerechten neer. Vanwaar dat dédain? Wat is er mis met een heerlijke zuurkoolschotel? Natuurlijk we hebben keuze gekregen uit veel meer mogelijkheden maar dat neemt niet weg dat zo’n stamppot op zijn tijd nog best smaakt: zelfs met een kuiltje in het midden, gevuld met vette jus.

Verder zijn de molens, klompen, kaas, klompendans en tulpen natuurlijk absoluut uit de mode. Op talloze verjaarspartijtjes wordt om die kenmerken van de Nederlandse cultuur gelachen en mij is nog steeds niet duidelijk waarom. Kennelijk schamen we ons ervoor net zoals we ons schamen voor het feit dat onze voorouders in slaven handelden. Waarom eigenlijk? Slavenhandel is tot op de dag van vandaag  altijd een lucratieve business geweest. En schamen voor de daden van je vooruders? Héet zou wat! Kijk eens naar wat de stammen in Afrika onderling voor ellende over elkaar brachten en nog steeds brengen. In Nieuw Guinea en Nieuw Zeeland aten sommige stammen hun vijanden op. Is dat minder erg? De Maya’s en inca’s brachten mensenoffers aan de goden, is dat zo’n humane handelwijze? Schamen de mensen in Afrika of latijns Amerika zich daarvoor? 

Misschien is het het zondebesef dat Calvijn ons heeft bijgebracht want als er één cultureel ijkpunt is onder de Hollanders, dan is het wel het Calvinisme. Zelfs de katholieken van Nederland zijn Calvinistisch van inslag en misschien worden de moslims het ook wel, als we ze niet helemaal van ons vervreemden.

Eén kenmerk van de Nederlandse cultuur is wel grotendeels verloren gegaan: ondernemingszin. In plaats van te ondernemen, investeren we in allerlei dubieuze activiteiten van onpersoonlijke bedrijven die medewerkers voornamelijk ontslaan. Nee, daar is geen ondernemingszin voor nodig, daarvoor hoef je niet met gevaar voor eigen lijf en leden de zee op. En daar, in dat verlies ligt de wortel van de verloedering die de afgunst voortbrengt waarmee we naar andermans cultuur kijken. “Hé kijk eens, daar heb je iemand met een cultuur. Wat een achterlijk beest zeg! Zo zijn wij niet, hoor. Wij hebben geen cultuur!” Wij aanbidden onvrede en angst, de angst om te verliezen wat we nog wel hebben: onze welvaart. Vanavond nog was ik getuige van een competitie tussen twee mannen die ieder van zichzelf beweerden dat ze meer arbeidsuren maakten dan de ander. Alsof dat iets is om trots op te zijn. Het gaat er niet om hoeveel je werkt want dat is te Calvinistisch. het gaat erom met welk doel je werkt.

Die mentaliteit van onvrede en geëtaleerde arbeidsmoraal zijn  een vruchtbare bodem voor het verliezen van onze welvaart. Ze doden durf en creativiteit. 

Als ik de slappe kin van Geert Wilders bekijk, dan weet ik dat zijn “standvastigheid”en “volharding” niet meer dan spel is. Dan weet ik dat hij slecht tegen zijn verlies kan en dat hij heel ver af staat van het motto “de vis wordt duur betaald”. Dat is onze cultuur.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.statenvertaling.net/kunst/zondeval.html

www.evolutie.blog.com/1639123/ – 44k

www.ethesis.net/brugge_calvinistisch/brugge_calvinistisch_hfst_3b.htm

www.cultuurwijzer.nl/www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i000900.html

www.cego.be/CEGO_C01/default.asp?modid=182&itemid=0&time=0424

www.boekwinkeltjes.nl/singleorder.php?ID=539298346&la=1&schrijver=&titel=De%20gestampte%20potwww.boekwinkeltjes.nl/singleorder.php?ID=539298346&la=1&schrijver=&titel=De%20gestampte%20pot

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/04/02/onze-identiteit-10-zonde/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Mwa.. zo nationaal is ‘zuurkool met worst’ ook weer niet… ik heb het zelfs gegeten in Zuid Frankrijk 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: