Groeien of stoeien

vlag.jpg

Het zal voor Mark Rutte toch een tegenvaller zijn geweest dat Wouter Bos nu geen “pot wil verteren maar sparen”. In het verleden maakten de VVD-ers, of ze nu liberaal waren of niet, de PvdA-ers altijd uit voor potverteerders, of ze nu socialist waren of niet. Dat gaat nu niet meer en daarmee heeft Mark een probleem want hij valt toch al zo weinig op tussen al die anderen.

Op zich is dat niet slecht. Een politicus die niet opvalt, kan het nog steeds bij het rechte eind hebben. Sterker nog, dat gebeurt meer dan eens. Alleen, bij Mark vraag je je vaak af “bij welk eind heeft hij het eigenlijk, recht of krom?” Ik hoor nooit dat hij het sowieso bij één of ander eind heeft.

Toch zou hij nu zijn gang kunnen gaan want in deze tijd staat de economische groei op de tocht en economische groei is een onderwerp dat VVD-ers vroeger niet koud liet. Sterker nog, zij hebben kans gezien ons te doen geloven dat economische groei datgene is waar de wereld om draait. Jammer voor hun is dat economische groei helemaal niet belangrijk is.  Waarvoor is de economie in het leven geroepen? Om mensen te laten voortbestaan. De groei ervan is dan ook alleen maar van belang als er veel meer mensen komen. Als de groei gelijke tred houdt met de groei van de bevolking, dan kan de welvaart op eenzelfde niveau blijven. Gesteld dat iedereen een fatsoenlijk bestaan kan leiden, is dat voldoende. Ongebreidelde groei is hetzelfde als “overeten”. Daarom gaat het ook gepaard met krampen oftewel crises. Dat zou niet het geval zijn als economische groei geen doelstelling was maar hooguit een bijverschijnsel.

Uit de hebzucht die aan de basis ligt van de economische groei, is de kedietvrisis in de VS ontstaan. In hun begeerte om steeds grotere winsten te maken, hebben banken totaal onverantwoorde kredieten verstrekt. En dan zit je met de zwart geblakerde peren, peren die nog vunziger worden doordat de VS kampen met een staatsschuld die nooit meer te repareren valt en die gedekt wordt door economischgroeimonster China. Als communisten tot kapitalist worden is het einde zoek.

Jammer voor al die aandeelhouders die een glazige blik in de ogen krijgen als ze horen over de volgende, lucratieve overname, moeten we van die waanzinige groeicijfers af en van de overnames ook. Laten we wel wezen, overnames hebben nog nooit geleid tot enig economisch voordeel behalve voor de aandeelhouders. En…als dat voordeel is verdwenen, dan wordt het samengefusilleerde bedrijf weer even zo leuk opgesplitst om te winsten binnen te laten rollen. Fuseren en splitsen is een spel dat de economie schaadt.

Het schaadt de economie en ook milieu en maatschappij doordat het afleidt van verantwoord ondernemen.  In tegenstelling tot groeien of fuseren en splitsen, heeft ondernemen wel zin. Ondernemen is een positieve actie, streeft naar vernieuwing en let op kansen in plaats van zekerheden. Groeien haakt naar zekerheden, het wegnemen van risico’s en dat is niet goed. Niet goed voor bedrijven, niet goed voor de mensen en al helemaal niet voor Mark.

Nee Mark, liberaal kun je alleen zijn als je risico’s durft aan te gaan want risico’s zijn de vrucht van de vrijheid. Neem eens een risico en laat zien wie je bent, als echte liberaal, met de blik gericht op de toekomst en vol verwachting als het om nieuwigheden gaat. Neem het oranje vaandel fier in de hand en wandel voorwaarts en zie hoe je aanhang groeit. Er is behoefte aan positiviteit en optimisme en niet aan gemummel in de negatieve marge. Daar zijn de frustraten aan zet, de scheldenaars en de kwaaien. Daar hoor jij niet thuis.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Service

www.echteliberalen.nl

www.frontpage.fok.nl/nieuws/88756161k

www.liberalelente.nl/?p=6

www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=585

www.bpo.post.be/site/nl/content/save-invest/investments/funds/postinvest/pi_II_semestrial_nl 

www.intensievemenshouderij.nl/www/2006/05/20/groei-is-goed

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/03/26/groeien-of-stoeien/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Nice writing. You are on my RSS reader now so I can read more from you down the road.

    Allen Taylor


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: