Tweehonderdveertig jaar is genoeg

camouflage_plugin_example_curtains_2.jpg

Tweehonderdveertig jaar! Ik zag het bij elkaar zitten bij Pauw en Witteman. Daar zaten Harry Mulisch, Henk Hofland en Jan Blokker. Drie oude heren die hun sporen met woorden hebben verdiend. De drie heren lieten zich overduidelijk uit over integratie en immigratie en vooral Harry Mulisch was weinig optimistisch. Dat gebeurt vaak. Degenen die het meest “allochtoon” zijn moeten het minst hebben van nieuwkomers na hen. 

Jan Blokker liet zich positief uit al meende hij dat er van enige integratie pas sprake kon zijn over twintig jaar. Ik kon mijn oren niet geloven. In mijn eigen stad is een grote Molukse gemeenschap, al zo sinds ongeveer 1950. is die geïntegreerd? Als het om werk gaat wel maar de gewone contacten tussen geboren Nederlanders en Molukkers kloppen lang niet altijd even soepeltjes. Zelf probeer ik al jaren van tijd tot tijd nieuws uit de gemeenschap te krijgen en dat lukt bijna nooit, terwijl ik toch verscheidene leden van de gemeenschap bij naam ken.

Nog opmerkelijker is het traject dat de Joden in Nederland hebben doorlopen voordat zij waren geïntegreerd. Hun komst naar Nederland begon zo in de Middeleeuwen en heeft zich tot op de dag van vandaag voortgezet. Nog voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Joden verre van geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Dat was dus zo’n vierhonderd jaar na de eerste contacten. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog waren er nog mensen die verlangden naar een “fatsoenlijk antisemietisme”.  Maar, laten  we wel wezen, de holocaust heeft de integratie van Joden in de samenleving zeker flink gestimuleerd.

Hoeveel tijd heb je nodig? Ik zou het niet weten. Ontwikkelingen verlopen meestal via het schema van de generaties. Van de derde generatie is bekend dat ze veelal erg teruggrijpt op de eigen wortels, “roots” zo u wilt. Dat betekent dat waarschijnlijk de vijfde of zesde generatie pas in staat zal zijn onbevooroordeeld onderdeel te gaan uitmaken van de samenleving waarin zij zich hebben genesteld. Dan kom je uit op zo’n tweehonderd jaar. Voor de veiligheid doe ik er nog een generatie bij. Tweehonderdveertig jaar zou genoeg moeten zijn. Precies het aantal jaren dat de heren aan tafel bij Pauw en Witteman  vertegenwoordigden.

Hoewel de heren het niet steeds met elkaar ééns waren, viel er één gedachte toch wel op te tekenen. Het optreden van Wilders levert geen positieve bijdrage aan de integratie. De heren waren van mening dat de overige politici zich van zijn geschreeuw in de marge maar zo min mogelijk aan moesten trekken. Daarmee zouden ze energie overhouden om de ware problemen aan te pakken. Problemen die de agitatie van Wilders mogelijk maken. Die problemen zijn er wel: verloederde wijken, te weinig mogelijkheden om de Nederlandse taal goed te leren, te weinig dwang om de Nederlandse taal te leren, ontwrichting van sociale verbanden in woonwijken door de komst van mensen met een andere cultuur en ga zo nog maar even door.

Nu zegt ons kabinet dat het werkt aan versterking van de sociale samenhang maar ik twijfel eraan. Het afschaffen van het blasfemieverbod werkt in dat opzicht contraproductief. het versterkt de opvatting dat iedereen alles moet kunnen zeggen over een ander wat hij of zij wil. De ander moet dat maar kunnen incasseren. Die opvatting is wel heel erg individualistisch gebaseerd, gericht op het genoegen van de eenling (die scheldt). Dat drijft mensen uit elkaar want mensen “moeten maar kunnen incasseren” is een exclusieve opvatting van degene die aan het schelden slaat. De ander denkt daarover heel anders.

Als we er dus bij bedenken dat het kabinet ook maatregelen neemt waarmee het zichzelf tegenwerkt, ja dan is het nog maar de vraag of we aan 240 jaar genoeg hebben. Er is één troost, zo’n lange periode biedt genoeg ruimte om nog tijdig tot inkeer te komen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress,com

Service

www.integratie.net

www.scholieren.com/werkstukken/17447

www.wijkalliantie.nl/publicaties/intercultureel/derden/artikel/integratiebegrip
www.dutchcowboys.nl/search/8463

www.hetkanwel.net/2008/02/23/turkstalige-krant-voor-betere-integratie

www.maghreb.nl/2008/01/12/boerkini-goed-voor-integratie-in-sport


 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/03/14/tweehonderdveertig-jaar-is-genoeg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: