Je bent burger of je bent het niet

ceamse-4.jpg

Kijk, ik houd van eenvoud en ik zeg maar zo: je bent burger of je bent het niet en als je burger bent dan heb je een mond om open te doen en dus: “We gaan niet naar China.” Nee, natuurlijk niet want daar doen ze heel lelijke dingen met mensen, met kinderen ook en dus gaan we niet naar China. Als je het mij vraagt metselen we een muur rondom China en dan kun je er lekker niet meer in. We saneren de boel door er ene kleilaag overheen te storten en dan hoor je er niets meer van. Ik houd van eenvoud.

Ik houd van eenvoud en daarom moeten er ook minder ambtenaren komen en de ambtenaren die er zijn moet je goedkope prutsspulletjes in handen geven om hun werk vooral helemaal foutloos te doen. Jaha, die prutsspulletjes komen trouwens wel uit China, dus voor we die kleilaag storten, rippen we eerst even die spulletjes daarvandaan.

We gaan niet naar China maar we leggen wel de lat steeds hoger. Dat wil zeggen voor die ambtenaren dan, hè. Minder mensen, minder hoog opgeleide mensen en goed armzalige apparatuur en toch foutloos en op tijd werken. Dat moet toch kunnen? Komen die ambtenaren eindelijk uit hun eeuwigdurende winterslaap, hèèè.”

Hoewel, ik kan me eigenlijk best voorstellen dat ze in China niet aan onze democratie willen beginnen. Eigenlijk hebben ze groot gelijk want democratie is zolangzamerhand natuurlijk wel een soort spelletje “u vraagt, wij draaien” geworden. Dat krijg je naarmate de democratie directer wordt. Mondige burgers die regelrecht de minister voorfluisteren wat hij of zij te doen heeft, dat leidt tot een orgie van lust en doordrammen. Geen doordachte politiek programma’s maar de jungle van de hardste schreeuwer begint zich in West-Europa te ontpoppen. 

Die hardste schreeuwer heeft zich de laatste tijd weer helemaal een slag in de rondte kunnen lachen van de Belastingdienst waar de boel in de kompjoeters vastliep. Dat de Belastingdienst dankzij de Tweede kamer moet werken met kompjoetersystemen die ze zelfs bij de Blokker nog niet als aanbieding de deur durven uit te doen, daar heeft niemand aan gedacht. Het ging er immers om dat de overheid veel goedkoper werd?

Jammer genoeg blijkt goedkoop steeds weer duurkoop te zijn. Dat geldt voor de Belastingdienst, voor de nog komende bezuingingen op de overheid die klauwen met geld kosten, geld dat je beter had kunnen besteden aan een goed overheidsapparaat en bezuinigingen die duurkoop blijken te zijn omdat ze tot een groeiend aantal rampen gaan leiden zoals nu al het geval was met de beruchte 730.000 aangifteformulieren. En omdat het rampen gaan worden, zijn er weer goudgeld kostende reorganisaties nodig. Vanwege de effissjensie. Ja, op dat gebied wordt de lat ook in de toekomst nog steeds hoger gelegd. Totdat er in heel Nederland nog maar één ambtenaar bestaat die oppast dat er geen tweede bij komt.

Wat dat met China te maken heeft? Weet ik het? En wat maakt het uit? We gaan er toch niet naartoe omdat China geen democratie is volgens het totaal uitgepolderde Hollandse model. Het is helemaal geen democratie en dat was Sparta in de Griekse oudheid ook niet en toch mocht het meedoen aan de Olympische Spelen. Sparta was een militaire dictatuur waar ouders hun kindertjes vanaf drie jaar naar een instituut brachten om ze op te laten voeden. De volwassenen hadden daardoor de mogelijkheid om te vechten of te werken voor het vaderland. Nou, zover zal het in Nederland niet komen, lijkt me, toch? Dat van die kinderopvang en voor- en vroegschoolse opvang en kleuters aan de lesstof…dat is allemaal iets héél anders.

Dat is democratisch en…in het belang van het kind en gefinancierd uit de belastinggelden die worden geind en uitgekeerd door…de ambtenaren van de Belastingdienst. En daar komen er steeds minder van dus nou, zie je wel, we lijken helemaal niet op Sparta, of China of…nou hou nou op.Cruiffie…heeeeeeelp! De rest kan Basten! Straks snap ik er zelf niets meer van. Ik houd van eenvoud! Weg met alles en nergens naartoe! Joepieeee… 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.nibudjong.nl/LAS/APP=SEMLITE/_run/01,0514,000,00

www.kennisland.nl/nl/publicaties/nieuwsarchief/2003/Een_overheid_die_innoveert_kan_veel_meer_bezuinigen.html

www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1144173/waarom-lukken-bezuinigingsoperaties-binnen-de-overheid-niet.html

www.marcelbullinga.nl/Slimmere_overheid_maakt_bezuinigingen_geheel_overbodig_sub_213_1_20031113213.html 

www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=52097

www.venv.wordpress.com/2008/02/12/20-miljard-sinds-2000-naar-de-k

/

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/03/11/je-bent-burger-of-je-bent-het-niet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: