Zielige figuren

dierproeven1.jpg

“Ik sta overal voor open, zo ben ik opgevoed”, het zijn de woorden van een jonge presentator die vanmorgen optrad bij Goeiemoggel, de ochtendrochel! Een jong mens,op zoek naar zichzelf.

Nou dat zal nog een lange zoektocht worden. De jongeman was op bezoek geweest bij de “drag-queens” en van dat bezoek heeft hij een programma-onderdeel gemaakt. “Drag-queens” zijn jongens die er vooral als meisjes uitzien en zich opdoffen alsof ze uit de eerste de beste paaldanserij komen. Ja, want als je een beetje bijzonder bent, dan moet je dat in onze samenleving op een seksueel getinte wijze naar buiten brengen. Dat kan niet anders.

Onze speurder-naar-z’n-eigenste-ik had na afloop wel bewondering voor de drag-queens. Tenslotte moeten die jongetjes dagelijks de spotternijen en scheldwoorden van anderen aanhoren en even zo goed gaan ze door met hun verkleedpartij. Persoonlijk had ik het gevoel dat al deze psychisch beschadigde jongetjes beter af zouden zijn met een bezoek aan de psych. Weg kledij, weg spotternij zal ik maar zeggen.

Zo niet dus de deur die voor iedereen zei open te staan. Hij had ook een bezoek gebracht aan de hare krishnabeweging, iets waarvoor hij helemaal openstond. Dat had je gedacht! Hij begreep er geen zak van en dat gaf hij ook ruiterlijk toe. Dat heb je wel meer met mensen die zichzelf nog niet hebben gevonden. Dat ze van religie niets begrijpen. Maar goed. Overal voor open staan, dat was er niet bij. Ik vond het maar een beetje een zielige figuur.

Minstens zo zielig was de filerijder die zijn tijd in de file verdoet met het controleren van zijn e-mail en zinloze afspraakjes maken met collega’s. Ik gebruik die tijd meestal om over het leven na te denken en dat zou hij ook wel eens mogen doen. Ja, het hoeft niet maar waarom is mijn verhaal niet geschikt voor tv en het cliché-achtige gegiechel van dat mannetje wel? Ik vond het dus inderdaad een zielige figuur. Doordat hij weigert na te denken, zal hij nooit ergens voor openstaan. Zeker niet voor iemand met een andere religie, vrees ik. Of in elk geval: dat straalt hij uit.

Zeker zo zielig is Ronald Plasterk die als minister meent te moeten meedoen aan een bootjesoptocht van de homobeweging Nederland. Gunt hij prinses Maxima haar optreden bij de homobeweging niet? Wat moet een minister Onderwijs en Cultuur bij een manifestatie van homo’s? Zijn homo’s tot cultuurverschijnsel verklaard? En als het Residentieorkest optreedt, speelt Ronald in die club dan mee als eerste violist? Of heeft hij dat orkest inmiddels de nek omgedraaid door de subsidies in te trekken? Ten gunste van de homobeweging natuurlijk? Ik vrees dat het Ronald vooral gaat om zijn eigen imago, zijn “performance”. Zielig figuur!

Laten we wel wezen. Die hele gay-parade is toch eigenlijk een vreselijke vertoning? We gaan toch ook niet als heteromannen een optocht houden rond trekker en pikhouweel? Zo’n optocht draagt helemaal niet bij aan de acceptatie van de homoseksueel maar plaatst hem juist in een volledig verkeerd daglicht en onze minister van cultuur heeft dat niet door.

Onze overheid heeft de afgelopen decennia alles toegestaan dat niet voldeed aan het Hollanderschap: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Op zich mag iedereen van mij heel raar doen maar doe het dan voor jezelf, niet voor ons. Ik bedoel, raar doen, opvallend of zielig zijn, het zijn toch allemaal zaken waarmee je alleen maar  zelf te maken hebt? Net als met je geloof?

De stimulans van elke bijzondere uitwas ligt aan de fundamenten van de gedachte dat alles  is toegestaan. Daaronder hoort ook het zogenaamde “recht op vrije meningsuiting”. Gisteravond maakte Jan Pronk nog maar eens duidelijk dat zo’n recht alleen bestaat tussen burger en overheid, niet tussen burgers onderling. Daar gelden regels van wellevendheid (Bodar) en respect (ik).

Als een samenleving zich alleen nog maar kan uiten door verkleedpartijen en losbollige demonstraties, beledigende films en gebrek aan psychische hulp voor verknipte personen, dan zijn we met z’n allen zielige figuren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.thebecompany.nl/open_staan.htm www.stand.nl/forum/forumdisplay.php?f=383

www.leokrans.nl/psychologie/elkaar-aanvoelen.htm

www.hetvrijevolk.com/?pagina=4849&titel=%93Zoo_lang_mijn_ogen_open_staan%94

www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=302018

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/03/06/zielige-figuren/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. doen jullie ook mee aan de vlagdag
    plaats de vlag van dit log op je site
    http://meneerbres.web-log.nl/meneerbres/2008/03/trots-op-nederl.html


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: