Valentijn

1171537956_8241.jpg 

Vanavond, op Valentijnsavond, houdt ons gemeentebestuur een hele avond lang gesprekken over veiligheid. Dat komt niet als een El Al vliegtuig uit de lucht vallen maar veiligheid zit wel in de lucht. Alom klinken gesprekken en discussies over veiligheid want haast iedereen voelt zich wel op de één of andere manier bedreigd: terreur, verkeer, luchtvervuiling, besmettelijke ziekten, kwaadaardige honden, vogelgriep, varkenspest, overbevolking, fijnstof, recessie, inflatie, werkloosheid, doodgaan, je wordt er allemaal niet vrolijker van.

De overheid moet ons tegen al die ellende beschermen. Wij kruipen het liefst in de foetushouding in de overheidsbaarmoeder om ons daar te laten vertroetelen maar ja…ook dat is niet zonder gevaren: stuitligging, stikken in de navelstreng, verstandelijke handicaps, open ruggetje, hazelip, een rokende en zuipende baarmoeder en, nou ja zo kun je nog wel doorgaan.

Zo’n avond over veiligheid lijkt dus niet overdreven. Dat ze uitgerekend op Valentijnsdag plaatsheeft, is wel een beetje misplaatst. Valentijnsdag is de dag van de liefde en liefde en veiligheid zijn elkaar wezensvreemd. Dat is voor de meesten van ons al een groot probleem want we haken niet alleen naar veiligheid maar ook naar liefde, naar de innige relatie. Laat dat nou onmogelijk zijn op een veilige manier! Met een beetje geluk kun je veilig vrijen maar veilig liefhebben? Nee, dat gaat niet. Liefde vraagt om risico’s, grote risico’s die ons helemaal in de war kunnen brengen tot en met geedwongen opname in één of andere instelling aan toe. Of stalking en uiteindelijk zelfs moord en doodslag. Een Crime Passionel, wat wil je nog meer? Liefde is nu juist zo mooi omdat ze dwarsdoor alle gevaren heen, alle risico’s trotserend, bloeit en groeit. Wie zich dat realiseert, scheidt niet.

Liefde heb je ook nodig om een echte ondernemer te worden, iets wat onze overheid zegt te willen stimuleren. Maar doet ze dat ook? Natuurlijk, subsidietje hier en subsidietje daar, dat helpt wel maar de bezieling voor het echte ondernemerschap spreekt daar toch niet uit. Ik zou haast zeggen, wat Jan Peter met VOC mentaliteit bedoelt, smoort hij in de kiem met zijn streven naar meer veiligheid.

Zou het geen mooi idee zijn als de lokale overheid eens een hele avond belegde over het onderwerp liefde? Over onze onmetelijke kansen als we leren ons werk en het dagelijks leven met liefde aan te pakken. Echte liefde, onvoorwaardelijk maar intens. Werken in de wetenschap dat we stuk voor stuk uitverkorenen zijn dat we zo aan het werk zijn. Dat we iets doen waarvan we niet alleen zelf de zin inzien maar anderen ook?  En dan de vraag: hoe helpt de overheid mij daarbij? 

Ze zullen  het op het stadhuis wel weer beschouwen als Utopische prietpraat maar als ze maar één minuut daadwerkelijk erover na zouden denken, zou de avond al gepland zijn.  Ik zie uit naar 14 februari 2009. Dat biedt kansen.

Tot sterkte,

 Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.youtube.nl

www.valentijnsdag.net

www.hanbouwmeester.nl/reizen%20noorwegen%201.htm

www.jijveilig.nl/verhalen1.htm

www.wanadoo.nl/fzeg/slaapgedrag.html

www.volkskrant.nl/economie/article430192.ece/De_Wet_van_Klep_we_vergaderen_de_tijd_vol 

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/02/14/valentijn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: