Recht of rechts

wilders.jpg

Je bent 17 en de eerste puisten beginnen zich net van je kin terug te trekken. Ja zeker, er komt al wat borsthaar en bakkebaardjes. Je bent wat over het paard getild en je vader is bijna rechter. Wat kan er misgaan ? O ja, en een beetje Engels spreek je ook al.

Een beetje want veel meer is er natuurlijk niet nodig om een wat desperate Amerikaanse van 18 jaar over te halen tot een wandeling over het strand. Het wordt donker, zelf word je dronken en zij ook en dan…ineens schuift het beeld. Je zit bij je vader aan tafel en vertelt huilend hoe de Amerikaanse barbie ineens “stuk” was. “Ze deed het niet meer.”

Je vader, rechter in de dop en linker dan de andere inwoners van het eiland haalt zijn schouders op en zegt: “Kop op jong, we vinden er wel wat op.” Dat heeft hij zijn hele leven al gezegd. Is het zo gegaan? Of kwam Joran gewoon vrolijk thuis na een avondje stappen “maar de meiden, nee, dat was niks. Dooie types!’

Tot mijn verbijstering heeft het OM in zijn  hoofd gehaald om de jongen, die mij niet erg sympathiek is, te vervolgen voor moord. Mijn rechtsgevoel is diep gekwetst. Hoe kun je vervolgd worden voor moord als er geen lijk te bekennen is? Voor een moord heb je een dode nodig. Ja zeker, die speelt samen met de dader(s) de hoofdrol. Maar nee hoor, de zwart-witte beffers hebben anders beslist. Mijn standpunt is te kinderlijk, te eenvoudig. Daarmee eindigt zo’n discussie altijd want anders kunnen de “onafhankelijken” geen gelijk krijgen.

En daar gaat het mij nu net om. Onafhankelijk? Ik krijg er een smerige smaak bij in mijn mond. Mijn gevoel zegt mij dat het OM zo afhankelijk is als de pest. De hele zaak Holloway heeft het eiland Aruba veel economische schade berokkend en daarvoor moet barbertje, Jorannetje dus, hangen. Ik heb het die malle premier van het ver weg gelegen waddeneiland zelf horen zeggen. “Economische schade”. Tja, daar gaat het om. Die man kan vermoedelijk de naam van het meisje alleen maar uitspreken als het hem wordt voorgefluisterd.  Economische schade, een soort fraude dus.

De advocaat zou kunnen zeggen: “U vervolgt mijn mandant voor moord maar wie is er eigenlijk vermoord? Meiske Holloway? Kunt u mij even aangeven hoe zij om het leven is gebracht: gewurgd, doodgeschoten, hersens ingeslagen, opgehangen, verdronken, vergiftigd?”Nee, dat kan de officier niet want er is geen lijk. “Wij schetsen u een beeld van de situatie”, begint de officier en vervolgens vertelt hij zijn verhaal. De advocaat: “Wij hebben nu allemaal kunnen constateren dat de officier over een ziekelijke fantasie beschikt. Hoe heeft hij dit walgelijke verhaal kunnen verzinnen? Heeft de premier van Aruba de tekst van het verhaaltje zelf geschreven? Gaat hij het uitbrengen als detective om er nog verder beter van te worden, een debuut?”

De zaak Holloway is politiek zwaar gekleurd, ben ik bang. Deze zaak vormt het begin van een route die we  niet willen volgen: politieke en economische beweegredenen die leiden tot arrestatie en veroordeling. Als het zover is, denk ik dat Nederland rijp is om de Olympische Spelen te organiseren. Dat kan in elk land met elke vorm van “rechtsstaat”. Ik vrees dat hier meer de stem van rechts dan die van het recht haar plaats opeist.

De voortekenen daarvan waren gisteren in elk geval al daar. Bij Pauw en Witteman trad weer eens een vertegenwoordiger op van Populisten Vertrappen de Vrijheid (PVV). Hij vond dat de politie ook maar geheime informanten moest gaan inzetten om criminelen tot “bekentenissen” te krijgen. Alsof onze rechtsstaat al niet voldoende op het pad van List&Bedrog is met al zijn kliklijnen. Bij de PVV geloven ze hevig in de vrijheid van de “nette burger” en ze begrijpen maar niet dat veel wetsovertreders ooit “nette burgers” waren. Het recht schuift niet eens langzaam op naar rechts. 

Tot sterkte,

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

http://www.henkblanken.nl/?p=242 – 19k

www.net.info.nl/ci/604/verader.htm

www.havovwo.nl/havo/hne/bestanden/hne01it1.pdf 

wwwelle-elle.blogspot.com/2007/09/het-rationalisme-is-zoek-het-verraad.html

www.innoverendemens.blogspot.com/2007/08/tijdens-mijn-vakantie-heb-ik-heerlijk.htmlinnoverendemens.blogspot.com/2007/08/tijdens-mijn-vakantie-heb-ik-heerlijk.html

www.volkskrantblog.nl/bericht/163543

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/02/06/recht-of-rechts/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Buiten selectieve verontwaardiging blijken wij ook te leven in een land vol selectieve gelovers. Wij geloven niets van wat Joran zegt behalve als het iets is wat wij graag willen horen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: