Keelpijn en de erfenis

herfst2007.jpg 

Het is een prachtig beeld in een tv-spot. Een man eet een lange draad prikkeldraad en blijkt te klagen over keelpijn. Om die te bestrijden krijgt hij pillen. Het is een treffend beeld van onze eigen politiek. Al jaren geleden verklaarden we plotseling alle 18-jarigen meerderjarig en meteen daarop begonnen we te klagen over woningnood. je zou toch denken…had even gewacht met die wetswijziging? 

Wachten? Nee, dat doen we niet, we willen alles tegelijk en liefst met grote hoeveelheden. In één keer en geen uitstel. We willen geld voor “vredesoperaties” over de hele wereld en tegelijkertijd meer geld voor de zorg en een betaalbare oude dag van de ouderen. Prioriteiten zijn er niet meer bij. Als het pijn doet, nemen we een pil. Het verband tussen onze pijn en de acties die we ondernemen gaat volledig langs ons heen.

Dat komt doordat we het eigenlijk zo graag allemaal met elkaar eens willen zijn. Niet alleen onze partij maar ook de oppositie moet een beetje zijn zin krijgen. We willen aardig gevonden worden en onze behoeften onmiddellijk bevredigd zien. Niet morgen maar NU. We willen het eeuwige leven maar nemen nergens de tijd voor.

Van tijd tot tijd komen van die houding de uitwassen naar voren. In dat opzicht is mevrouw Herfkens een goede volgelinge van het Kokkiaanse socialisme: help de behoeftigen van de wereld en help vooral ook jezelf. In de eerste plaats draait alles om geld want het socialistisch ideaal was “nooit meer armoede”. Dat was Kok’s ideologie, altijd nog beter dan die van Wouter Bos die helemaal geen ideologie zegt te hebben en daarom het inhaligste wijf van zijn partij keihard laat vallen. Alsof er niet nog veel meer zijn. Ja, het valt niet mee te besturen zonder ideologie. De socialistische erfenis heeft voornamelijk uitzicht op “God zij met ons”.

Dat is jammer want er is nog zoveel moois te beleven in de wereld. Dan maar eens kijken of ze bij de liberalen niets te bieden hebben. De VVD is bijna netzo oud als ik en dat voorspelt toch grote beloften. Maar nee hoor, ook daar is na 60 jaar geen ideologie of kracht meer te vinden. Volgens Bolkestein hebben andere partijen de liberale gedachten al lang overgenomen. Wie dan, de PvdA? Hoe dan ook, het lijkt me een mooi moment om de VVD op te heffen. Niks meer te zeggen? Dan gaan we toch!

Het zit niet mee want op een ziekelijke manier zijn we bang geworden voor het conflict. Politici begrijpen de spanningen niet die onderhuids leven in de samenleving en langzaamaan naar de oppervlakte kruipen. Een gebrek aan interesse? Gebrek aan inzicht? Nee, doodgewoon een andere denkwereld waarin elk conflict met levenloos lang lullen (het”principe van LLL”) op te lossen moeten zijn. En als dat niet lukt? Dan laten we de boel toch gewoon rusten tot een volgend keertje!

Tegelijkertijd komen nieuwe partijen op zoals de PVV. Die vindt haar schamele ideologie in een hedendaags conflict: de toenemende invloed van de Islam in Nederland. Althans, die lijkt toe te nemen. Dat is een goede basis voor de geboorte van een politieke partij. Die doen het altijd het beste op grond van welig tierende conflicten. In dat opzicht is de PVV de enige moderne partij van ons land.

Moet ik me nu dan maar thuis gaan voelen in de PVV of in haar linkse evenbeeld, de SP? Dat lijkt me niet, ik krijg er keelpijn van. Ik kan me daar ook niet thuisvoelen maar de vraag is wat dan? Voor de middengroepen blijft eigenlijk maar één mogelijk alternatief over: een samensmelting van VVD, PvdA en D66. Misschien kan zelfs GroenLinks daar nog een plekje in vinden hoewel de partij ook heel goed kan versmelten met de ChristenUnie. En wie bij GroenLinks daarvoor te onbenullig of te links is, die sluit zich maar aan bij de SP. Als dat is gebeurd, hebben we in Nederland weer een overzichtelijk politiek palet waarin plaats is voor ideologieën en vooral meningsverschillen, zoals dat hoort.

En het CDA? Ja, dat blijft gewoon voortdobberen op Gods zee, iets minder stuurvast dan de SGP. En Trots op Nederland? Ja, dat zijn we allemaal. Eén ding is zeker. De oude doelstellingen van partijen zijn gehaald, de oude partijen zijn achterhaald en de nieuwe ideologieën moeten worden binnengehaald. Dat is een heerlijk vooruitzicht dat mijn keelpijn automatisch laat verdwijnen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.defrissewind.com

www.frissewind.blogspot.com

www.home.hetnet.nl/~pris01/omgaan%20met%20meningsverschillen.htm

www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken/sociale-vaardigheden/conflicten-hanteren

www.giegoris.be/?page=blog&id=262

www.lichaamstaal.nl/ruzie

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/01/29/keelpijn-en-de-erfenis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: