Doe normaal

1132868655_smart_monkey.jpg

Vanavond ben ik gevraagd om gespreksleider te zijn op een discussiebijeenkomst over discriminatie. Nu ben ik het als ex-leerkracht en als journalist wel gewend om gespreksleiding te voeren. Een heel ander probleem is natuurlijk het onderwerp, hoewel ik er ops chool ook wel mee in aanraking ben gekomen. Het pesten van medeleerlingen is ook een vorm van discriminatie. Misschien is in de eerste plaats de herkomst van het woord discriminatie veelzeggend. Het is namelijk een brgip uit de wreld van de douane.In het verleden  discrimineerde deze een schip als het geen contrabande, smokkelwaar, bevatte. Discrimineren betekent dan ook letterlijk”ontdoen van de misdaad”.

Meer in het algemeen houdt dat natuurlijk ook in dat zo’n schip werd onderscheiden van de rest. Dat hield nogal wat in want er werd wat afgesmokkeld met schepen. De ingewikkelde bouw ervan maakte in dat opzicht veel mogelijk

In ons moderne taalgebruik betekent “discrimineren” vooral dat je een ander in negatief opzicht onderscheidt van je eigen groep. Meestal gaat het daarbij ook om een onderscheid dat voor een grote groep mensen geldt, zoals homo’s, vrouwen, moslims of negers. De laatste jaren betreft de discriminatie in de eerste plaats moslims. De oorzaak daarvan zit hem vooral in de aanslagen op de twintowers in New York en de moord op Theo van Gogh. Degenen die hen discrimineren benadrukken nogal eens dat zij geen racist zijn want “moslim” is geen ras. Even zo goed vertoont hun gedrag veel overeenkomst met racisme. Zij “zetten immers een grote groep in de hoek” op grond van een gemeenschappelijk kenmerk: het geloof in de Islam. Wie daaraan wil ontsnappen, kan eenvoudig weg de islam afzweren. Dat beweren althans degenen die moslims discrimineren.

Dat “eenvoudig” is nog niet zo simpel. Het gaat daarbij niet eens alleen maar om de vraag of een moslim zijn geloof mag verloochenen. Maar vraag eens het omgekeerde van de mensen die de discriminatie van moslims bedrijven. Vraag hen eens hun geloof in “het recht op vrije meningsuiting” af te leggen. Zij zullen dat niet doen omdat het voor hen het “grooste goed op aarde” betreft. In naam van die overtuiging mogen zij anderen beledigen en discrimineren. Daarmee begeven zij zich op het hellende vlak. Zij komen voetje voor voetje in de buurt van degenen die menen voor hun geloof te mogen moorden en brandstichten. Wat zeg ik, dat laatste is al eens gebeurd.

Daarbij komt dat het “recht op vrije meningsuiting” geldt binnen de verhouding tussen individu en staat, niet tussen mensen onderling. Voor die laatstgenoemde relatie is “respect” de basishouding maar dat zijn onze discriminerende medelandcers al lang vergeten. Onder het motto “Doe normaal” kennen zij zich rechten toe die een ander niet heeft. “Doe normaal”, dat wil zeggen: “doe zoals ik”. En daar draait het om. Wie discrimineert, wantrouwt ieder gedrag dat afwijkt van zijn of haar eigen gewoonten en gebruiken. Hoewel, daaraan is ook een grens. Als je een ander al teveel nadert in in gewoonte en gebruik, zal hij of zij vragen waarom je aan het naäpen bent.

Hier mag ik dat allemaal zeggen Straks, als gespreksleider, moet ik uitsluitend respect hebben voor de mening van anderen. Zij hebben het recht om die in vrijheid te uiten. Ik noteer en vat samen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.1minutemanager.nl/bestuur-strategie/tom-peters-afwijkend-gedrag-goede-manager

www.art1.nl

www.adbhaarlem.nl/spreekbeurt.html

www.144.disco’s-vervolgd-wegens-discriminatie.blog.klup.nl

www.radar.nl/

www.reclamewereld.blog.nl/…/2007/10/27/billboard-met-babyhomo-tegen-disctriminatie-veroorzaakt-rel-in-itali

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/01/16/doe-normaal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: