Ideologie en idioterie

 

340841181_905dfceaf9.jpg 

 ” Ideologie is niets voor mij”, zei Wouter Bos en dat is dan jammer voor hem want daarmee zal hij de harten van zijn tegenstanders niet winnen. Die hebben namelijk wel een ideologie omdat zij daaraan behoefte hebben. Een ideologie is niet zoveel meer dan een leidend beginsel, een steunpunt, iets waaraan de mensen houvast hebben. Dat is belangrijk want anders moeten zij bij elke handeling opnieuw een fundamentele keuze maken en daarvoor hebben ze geen tijd en niemand heeft er zin in ook.

Een politieke ideologie is een leidend beginsel dat duidelijk maakt waar je met de samenleving naartoe wil. Het maakt ook duidelijk hoe je de mens ziet en wat de wereld (het milieu) voor je betekent. Voor een politicus is zijn ideologie belangrijk omdat het hem of haar, de politica, richting geeft. Voor zijn of haar achterban is het belangrijk omdat het een begrijpelijke samenvatting vormt van de bedoelingen van een politicus of politica.

Wie weigert zijn of haar ideologie te verhelderen, bewijst zichzelf geen dienst. Als politicus of politica word je dan beoordeeld op feitelijkheden. Het verband daartussen bedenken de mensen zelf. Veelal geven zij een negatieve uitleg eraan omdat wantrouwen en negativiteit meer in de aard van de mens zitten dan vertrouwen en positiviteit. Geert Mak heeft daar al eens eerder iets over geschreven in zijn boek ” Amsterdam, die goede stad”. Volgens hem is het wantrouwen vooral in ons tijdsgewricht mode geworden.

Vanuit het negatieve denken kunnen pseudo wetenschapsjournalisten zoals Marcel Roele tot de slotsom komen dat Adolf Hitler een ” links”  politicus was. Zijn regiem heeft wetten ingevoerd en beleidsmaatregelen genomen die lijken te passen in een linkse wereldvisie. Sterker nog, zowel hijzelf als Goebbels beweerden bij herhaling ” socialist”  te zijn. Wie de socialistische ideologie onvoldoende kent, zou het bijna gaan geloven. Jammerlijk is natuurlijk dat een gerenommeerd blad als HP/De Tijd aan zulke onzinnige redenaties ruimte biedt, maar…des te gevaarlijker.

Het zou voor Wouter Bos een reden moeten zijn om zijn werkelijke iedeologie eens uiteen te zetten. De boodschap dat de PvdA geen ideologie kent, is idioterie van de ergste soort. Een soort die past bij de idioterie die, haast ideologsich, door Geert Wilders wordt verkondigd. Idioterie ook die leidt tot het vastlopen in bewustzijnsvernauwingen zoals de toepassing van de Sharia of Jihad volgens Al Quaida of het christelijk geloof volgens Ben Kok. Een heldere, duidelijke ideologie leidt tot respect bij anderen. Idioterie heeft alleen maar onbegrip, angst en  agressie ten gevolge. Idioterie is niets voor mij, ideologie bijna alles.

Wouter, ik heb gezegd ” ik kom eraan”!  Maar geloof me, ik zal je een ideologie laten uittekenen! 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.houvast.be

www.wgfilmtv.ugent.be

www.users.pandora.be

www.everthardeman.typepad.com/de_blog_van_evert

www.driesboele.blogspot.com

www.janvanduppen.be/

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/01/10/ideologie-en-idioterie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: