Kindervreugd

20040506-jan-dwangbuis.jpg

Het is nog niet zolang geleden dat ik jong was. Nog maar 59 jaar geleden kroop ik in de box rond en in 1952 ging ik voor het eerst naar de Lagere School die nu Basisschool heet, al had ik de kleuterschool toen al achter de rug. Ik kan me nog goed herinneren wat we op de kleuterschool deden. We speelden met houten blokken en treintjes, we maakten vlechtwerkjes en we sjouwden met kruiwagens totdat de zandbak van de school was verplaatst. Die moest dan ook weer terug en dat was dubbel pret. Tenslotte was er achter de kleuterschool een bos met herten en die gingen we soms voeren. Kastanjes. Leuk maar wel een beetje eng.

Als puber lag het anders. Ik zat op het gym en probeerde de leraren het bloed onder de nagels vandaan te halen zonder zelf kleerscheuren op te lopen. Soms lukte dat en soms niet. Met sport was ik een absolute 0 maar dat gaf niet. Die leraar was toch gek en nog homo ook. Dat mocht je toen nog heel denigrerend uitroepen.

In mijn vrijetijd hing ik rond in de plaatselijke snackbar en ” dancing”  zoals dat toen heette. Nu zouden ze zoiets een disco noemen maar de bedoeling was hetzelfde: meiden versieren. Ik dronk op zo’n avond, ik was 16 wel twee glazen bier en dat was de enige alcohol die er bij mij naarbinnen kwam, behalve tijdens de kerstdagen en met Oud en Nieuw. Dan kwam er wijn aan te pas. We gingen zwemmen in een zandafgraving waar je minder bekijks had dan in het zwembad en we deden mee aan de rijwielvierdaagse. Een enkele keer jatten we een asbak, een glas of een hoeveelheid bestek uit een restaurant. Reuze spannend. We klierden ook wel, dan gingen we bij mensen aanbellen en vertellen dat hun interieur ons niet aanstond. Om je te bescheuren! 

Later tijdens de beroepsopleiding tot leerkracht hebben we ook nog gespijbeld en vooral weer heel veel meiden versierd. Tot mijn grote spijt heb ik er ook heel wat laten lopen.

Ja, ik weet het, de jongeren van vandaag zijn niet meer van die doetjes. Je moet ze in de gaten houden en vandaag kwam ik nog zo’n stel tegen dat zulke agressieve taal uitsloeg, dat ik inderdaad een straatje om ben gegaan. Ik had er geen zin in, vooral niet na mijn belevenissen van de laatste dagen (lees ” wanhoop”). Ik had er gewoon de kracht niet meer voor om de confrontatie aan te gaan. Misschien kwam het doordat ik als puber ook wel eens door een stel nozems in elkaarwas gebeukt. Vroeger overleefde je zoiets.

Even zo goed kun je je afvragen waarom die jongeren zo zijn geworden. Ik zie toch in de eerste plaats vooral een gebrek aan belangstelling bij de ouders. Die zijn door overheid en bedrijfsleven zo gek gemaakt met werk, werk, werk en carrieremakerij (en vergeet die snerk van Dresselhuys niet!) dat de kinderen zijn geworden tot een soort tierelantijnen aan het gezinsleven. Geen tijd voor het eten, geen tijd voor het huiswerk en al helemaal niet voor de problemen van die kutkoters. Bek houden en kloppen op het toetsenbord, moeten ze! 

Als ze drank willen, nou dan worden ze toch dronken? En wat ze verder de dag door uithalen, het zal de ouders de reet donkerbruin roesten todat de politie met stengun en al voor de deur staat. 

En nu hebben we dan de centra voor Jeugd en Gezin en het ene na het andere programma om de jeugd en jongeren in het gareel te houden. Er zijn zelfs jeugdagenten die de kindertjes erop aanspreken  als ze met kratten bier over straat slepen. Kindertjes ja, want de grootste leugen van allemaal is dat kinderen zoveel eerder volwassen zijn dan wij vroeger waren. Dat is een leugen die de commercie heeft uitgevonden om hun ouders allerlei nodeloze troep zoals MP3 spelers uit de zak te kloppen.

Om het jonge tuig klaar te stomen voor een goede samenleving, zullen de krengen moeten leren lezen en rekenen natuurlijk. Liefst vanaf het moment dat ze van de potjes Olvarit en de moederborst af zijn. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met dat spul van alles en nog wat te leren zodat ze op hun 5e jaar al achter de computer kunnen, om die armpjes zo snel mogelijk kapot te kloppen natuurlijk. Niks hertjes voeren! Achterlijke, oubollige herrie! Dat heet ” voorschoolse opvang” en soms gebeurt dat ook nog buitenschools. Ze leren ook met alle geweld sociaal te zijn op de kinderopvang. Wie zich in een hoekje terugtrekt is asociaal of misschien wel autist of terrorist-in-de-dop. 

Kinderen van deze tijd zijn niet meer gevoelig hoor, voor gezelligheid, tenminste dat willen de salesmanagers je maar al te graag laten geloven tot op de dag dat ze een product bedenken waarvoor gezelligheid nodig is.

In werkelijkheid zijn de pubers van nu nog steeds jongetjes en meisjes die met hun gevoelens en verlangens overhoop liggen en die in de eerste plaats de sterke arm en hand van hun ouders nodig hebben. Maar ja die ledematen zitten in transparante kantoren op toetsenborden de hypotheek bij elkaar te kloppen. Of…ze zijn kapotgeklopt wat de desbetreffende ouders moe en sjagrijnig maakt. Ook al geen goed uitgangspunt voor een virulent gezinsleven.

De kindertjes worden steeds meer in het gareel gehouden door staatsinstellingen en daartoe houden staatsmedewerkers de pubers en kinderen goed in de gaten. Er is een echt stasi-netwerk aan agenten ontstaan die de kinderen op de voet volgt en die elke stap dwars onmiddellijk corrigeert. Er valt niet te ontkomen aan het alziende oog van vadertje staat. Owee de jongeren die op avontuur gaan!

Dat lijkt een maatschappelijk probleem maar het is wel degelijk vooral politiek: politiek die alleen nog maar oog heeft voor de economie, de werkgelegenheid en geld verdienen. Die de mens ziet als productiefactor en dat is een typisch socialistisch begrip. Jammer, dat het als enige van de socialistische principes overeind is gebleven.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.intensievemenshouderij.nl/start/index.php\

www.tradupolis.be/vertalingen/grieks/5-stathmoi/stathmoi

www.dwangbuis.blogspot.com/

www.paulvanbuuren.net

www.kladblog.be/2006/08/10/dwangbuis

www.weblog-kidsenzo.nl/

Het lijkt een maoijkt

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2008/01/09/kindervreugd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: