Mensvriendelijke bisschop

schweinchen.jpg

Aartsbisschop Simonis heeft afscheid van ons genomen en is ook al meteen opgevolgd door Eijk. Nou, dat gaat in elk geval sneller dan een presidentswisseling in Libanon. Kennelijk kent de RK gemeenschap geen grote conflicten. Of liever: ze worden met de mantel der pauselijke liefde bedekt want wat er ook gebeurt, Zijne Heiligheid gaat door.

Zou het bij de KRO ook zo snel gaan? Directeur Ton Verlind vertrekt en daarvoor moet iemand anders van goed katholieke snit in de plaats komen. Van welke snit Verlind was, bleek gisteravond nog maar eens tijdens Pauw en Witteman. De vertrekkend directeur wist te vertellen dat de afgetreden aarstbisschop in de loop van de jaren ” mensvriendelijker”  was geworden. Pardon? Is dat dan nodig? Bestaan er ook mensonvriendelijke bisschoppen en zo ja, wat doen zij dan op een plaats die hen tot ondervertegenwoordiger van Christus maakt? Hoe komt Zijne Heiligheid erbij mensonvriendelijke bisschoppen te benoemen? Het is alsof de Dalai Lama de kernwapens van Tibet zegent. 

Nu heb ik niet zoveel met ” modernistische”  bisschoppen. Ik vind dat de kerk haar eigen weg moet gaan omdat zij een verantwoordelijkheid heeft die niet altijd blijft hangen rond condooms en HIV. Dat ligt nu juist in de persoonlijke levenssfeer. Ik moet ook altijd erg lachen om mensen die hun geloof hebben verloren omdat God zoiets toestaat als de holocaust. Waarom zou hij het niet toestaan? Gaan we God beoordelen naar onze, menselijke, maatstaven? Over hoogmoed gesproken!

Hoogmoed klonk gisteravond ook uit de mond van CDA-kamerlid en varkenskampcommandant, mevrouw Schrijer. Ze houdt er maar liefst 2000 biggen op na en minstens 200 zeugen die allemaal op de vierkante milimeter moeten leven. Dat mag van Schreijer allemaal best zolang ” de mensen aan de keukentafel maar weten dat we een goed stukje vlees produceren”. 

Nu heb ik niet eens een keukentafel maar de schrik sloeg mij toch om het hart. Hebben we nog zulke politici, zonder enig gevoel voor de tijdgeest? Nu zelfs de supermarkten zich steeds meer zorgen gaan maken over het imago van de veeteelt, gaat zij (van de keukentafel) het allemaal nog even recht zitten breien. Natuurlijk, net als Simonis is ook zij van het CDA, sterker nog: ze is katholiek.

Volgens Verlind zijn ” wij katholieken”  van het ” eigen geweten”.  Welk geweten? Een mensonvriendelijke aartsbisschop en een varkensbeul scijnen prima in dat plaatje te passen. Sterker nog, ze mogen het volk vertegenwoordigen. In onze rechtsstaat, die vooral recht doet aan mensen in de hele wereld en de rest aan haar lot overlaat.

Ik ben geen vegetarier en al helemaal geen veganist. Van de week at ik een heerlijk stukje varkensvlees uit Spanje met een heel bijzondere smaak. Het dier, de leverancier van mijn genoeglijke culinaire moment, heeft daarginds in alle vrijheid in het bos gelopen en eikels gegeten. Ik denk dat mevrouw Schrijer daar maar eens aan moet gaan denken. Als er geen eikels meer zijn in het Parlement, dan bevinden ze zich misschien in het Aartsbisdom Utrecht of bij de KRO en anders op de Hoge Veluwe. Daar tieren de zwijnen welig en zo zou ik het graag willen houden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service 

www.katholieknederland.nl

www.simonis-genealogie.nl

www.intensievemenshouderij.nl/www/2007/08/15/verveling-grootste-bedreiging-van-welzijn-varken/

www.smartvannederland.nl/2007/09/24/limbos-stoppen-massaal-varkens-in-flats

www.geertm.spaces.live.com

www.bernard-mandeville.nl

www.lds.org/conference/talk/display/0,5232,89-9-528-10,00.html

www.byzantijnsekapel.nl

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/12/12/mensvriendelijke-bisschop/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: