Vladimir Poetin

s_mir.jpg

Wat een wereld van verschil! Vladimir Poetin, heerser van het op één na grootse land ter wereld (Canada is het grootste) en Hugo Chavez van het belangrijke maar veel  minder grote Venezuela hielden gisteren een referendum. En zie: Tsaar Vladimir won volgens geheel Russische methodiek en Chavez verloor. Is de laatste zo’n veel minder goede manipulator of oplihter?

Wie zal het zeggen? Een feit is dat verkiezingsfraude in Rusland een vorm van folklore is en dat geldt temeer voor een man als Poetin die van zijn ouders de betekenisvolle voornaam Vladimir meekreeg. Vladimir betekent “heerser van de wereld”. Wat dat betreft is het tekenend dat de Russen bij vredesdemonstraties altijd spandoeken met zich meevoeren met het woord “Mir” dat “vrede” zou moeten betekenen maar eigenlijk een vertaling is van het woord “wereld”. Als je de baas bent over de wereld, is er vrede, zegt men.

Bij de beoordeling van gebeurtenissen in het buitenland is het altijd goed iets van dat buitenland af te weten. Die kennis biedt de mogelijkheid om te begrijpen wat zich in een bepaald land daadwerkelijk afspeelt. Een gebrek aan kennis over andere landen en volkeren is in Nederland wijd verbreid. Dat bleek ook gisteren weer eens tijdens een uitzending van BNR waar een mevrouw de oprichting bekendmaakte van het Turkije Instituut. het doel daarvan is verbreiding van kennis over dat land. Ondanks de talloze zonnereizen naar Turkije hebben de meeste Nederlanders nauwelijks enig idee waar het land ligt en wat het voorstelt. Lekker bakkend aan het strand via een `all inclusive` arrangement is het ook vrijwel ondoenlijk om er achter te komen. Kleine, `zwarte` mannetjes bengen aan het strand weliswaar borrels en hapjes maar geen soelaas. Zij putten zich uit in vriendelijkheid in ruil voor de euro´s. Deze zijn méér dan welkom in dit land van ademloze inflatie.

De vraag is mij wel eens gesteld of dat dan allemaal `moet`. Moeten toeristen zich interesseren voor land en volk waar zij op bezoek zijn? Nee, het móet niet. Het is wel een kwestie van respect, van beleefdheid tegenover de gastgevers. Bovendien is het leuk om kennis te nemen van gewoonten en achtergronden van andere volkeren. En natuurlijk, niemand móet rookworst eten bij de boerenkool maar het is wel een verrekt lekkere combinatie. Elke kok weet dat `lekker eten` beter is voor de spijsvertering en daarmee voor de gzondheid van de gast. En zo zit dat ook met kennisnemen van andermans gebruiiken, gewoonten en geschiedenis.

Dat gebrek aan kennis is fnuikend nu Turkije op de nominatie staat lid te worden van de Europese Unie. Veel mensen denken dat Turken een soort Arabieren zijn. Dat zou net zoiets zijn als te beweren dat Nederlanders en Chinezen tot ongeveer hetzelfde volk behoren. Omdat veel mensen slecht hebben opgelet op school, weten zij ook niet dat Turkije één van de landen was die in de negentiende eeuw volop concurreerde met West-Europa op het gebied van kolonien. Het was Lawrence of Arabia die de Arabieren bevrijdde van het Turkse juk. Het was Kemal Ataturk (Vader aller Turken) die het Turkse volk daarna zijn zelfrespect teruggaf en de invloed van de Islam in het land sterk terugdrong.

Wie daarvan geen notie heeft, zoals bijvoorbeeld Geert Wilders en Camiel Eurlings, zal zich ook met hand en tand verzetten tegen de toetreding van Turkije tot de EU. Wie daarvan geen notie heeft, kan alleen maar bang zijn voor dat `zooitje half-wilde moslims uit de bergen`. Opvallend is dat er aanmerkelijk minder is geprotesteerd tegen toetreding van Polen. Juist dat land kent een fundamentalistisch katholicisme dat vreemd is aan onze westerse samenleving. Turken zouden wel eens dichterbij onze cultuur kunnen staan dan Polen.

Nu moet ik toegeven dat de Turkse gemeenschap in Nederland behoorlijk gesloten is. Ik maak er veel van mee. Kortgeleden was er een bijeenkomst belegd voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in de Turkse moskee in mijn stad. Er kwam niet één Turk opdagen om kennis te nemen van zaken die hem en zijn familie wel eens voordeel zouden kunnen bezorgen. Zelf ben ik al wekenlang op zoek naar een Turkse bakker om te interviewen. De meeste duiken voor mij weg in hun broodoven.

Kennisnemen van elkaar geldt óók voor de Turken en daarnaast onder meer voor Valdimir Poetin. Hij weet zijn volk bang te maken voor de westerse wereld en jut hen op tot bewapening. De angst regeert in het Kremlin en vooral in de Russische steden en provincies. Ook Vladimir zal merken dat hij van zijn levendagen geen hereser van de wereld wordt. Die kans hebben alleen degenen die zich open, frank en vrij interesseren voor de medebewoners van deze planeet. Eenmaal wereldburger, kunnen zij zich tevreden en gerust neer vleien aan een zonovergoten strand. De wereld is voor hen `all inclusive`. Dan heerst er `Mir`.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

 

Service

www.russianspaceweb.com

www.wereldburger.nu

www.waarismarco.nu

www.miekeknuiman.web-log.nl

www.topoftheblogs.nl

www.spirituatliteit.blog.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/12/03/vladimir-poetin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. […] Bron, Politiek. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: