Oliedom of volgezopen

rataplan.gif

Gisteren is een aantal scholieren in Geleen opgepakt tijdens een scholierenstaking. De jongelui vonden dat zij teveel uren les hadden en inderdaad, een probaat middel daartegen is staken.

Vorig jaar nog protesteerden scholieren omdat zij te weinig uren les hadden. Het is ook nooit goed en in dat opzicht doen deze scholieren denken aan hun ouders. De ene inspraak volgt op de andere en veelal gaan de meningen recht tegen elkaar in. Hoe de overheid er ook mee omgaat, het is nooit goed.

Scholieren die staken tegen teveel lesuren. Ik kan het me levendig voorstellen. Als scholier moet je ervoor waken niet de overdreven hoeveelheid kennis en vaardigheden op te doen waarover de oudere generatie beschikt. Je ziet dat die mensen er niets mee doen. Sommigen stemmen Wilders en daar heb je toch echt geen opleiding voor nodig. Anderen stemmen voor een oorlog of loeren de hele dag naar voetballen. Ook al niet echt iets om een bul voor te halen. Nee, een diploma is echt nergens voor nodig.

Die tijd die je met studeren en het gezaag van leraren aanhoren kwijt bent, kun je veel beter voor andere bezigheden gebruiken. In het weekend zag ik nog een stel jongeren met dronken kop ergens de planten uit de tuin rukken en van alles en nog wat op straat kapotgooien. Dat lijkt mij al een eerste goed alternatief voor leren. Leren? Leer eerst maar eens wie je kinderen zijn, zou ik zeggen! 

Daar komt bij dat je veel beter urenlang per dag op je kamer agressieve computerspelletjes kan doen zonder dat iemand er iets van merkt. De opgebouwde agressie kun je dan in het weekend uitproberen op vrienden of wildvreemde meiden. Groepsverkrachting of gewoon met z´n tweeen iets doen wat zij niet wil, dat heb je met je dronken kop toch niet door. Wat maakt het uit? Van je ouders mag het best.

Nee hoor, maar ik begrijp  het allemaal best. Als puber wil je natuurlijk ten volle meetellen en serieus genomen worden maar iets daar tegenover stellen, nee, dat lijkt mij ook een overdreven vraag.

Natuurlijk, als je als jongere niet bezig bent om te kijken hoe je je kunt drukken, ben je geen knip voor de neus waard. In Geleen deden ze heel erg hun best en negen jongelui zijn gearresteerd voor verstoring van de openbare orde. Geeft niks, dat overkwam mij vroeger ook als provo en het was best leuk.

Als provo, ja toen was ik toch al een eindje in de twintig terwijl deze kindertjes de sabbelnap nog maar net waren ontstegen. Je vraagt je af wie ze heeft ingefluisterd dat ze moesten staken en de straat blokkeren. Ze zullen het toch niet zelf hebben bedacht?

Ik ken diverse ouderparen die hun kinderen rustig opstoken om tot dat soort actie te komen. Zij zijn het met hun pubertjes eens dat ze te hard moeten werken. Waarom in ’s hemelsnaam? Het past ook niet erg bij de “druk-druk-druk” cultuur die de ouders veelal zelf als maatstaf hanteren. Ik vind het vreemd: ouders die hun kinderen aanzetten tot minder hard werken. Zouden al die onheilsprofeten die beweren dat dit land naar de donder gaat en dat de moslims het overnemen en met hun Sharia ons komen straffen, dan toch gelijk hebben? Begint de victorie van Mustafa bij Geleen?

Nou ja, dat zit nog want als er één ding is dat onze jongere zich niet laten afpakken, dan is het wel het biertje. Dat hebben ze veelal op elf- of twaalfjarige leeftijd voor het eerst van hun ouders in handen gekregen zodat ze harder kunnen bijdragen aan het afsterven van hun eigen hersencellen. Tja, en dan heb je in toenemende mate behoefte aan minder lessen op school. Dat snappen die ouders best. Bovendien voorkomen ze daarmee dat hun kinderen iets beters presteren dan zij zelf. Mooi toch? En daarom: in plaats van borstvoeding gaan we aan de kroonkurk.

Dat is dan jammer want het kabinet gaat nu echt werk maken van de bestrijding van alcoholmisbruik onder jongeren. Volgens de oppositie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wentelt het kabinet dat veel teveel af op de gemeenten, de burgemeesters vooral. Maar ja, wie zou het anders moeten doen? Moet minister Rouvoet zelf elke vrijdagavond het hele land doorreizen om te kijken wie er stout is? Jahaa, volgens sommigen doe je het als overheid nooit goed en zeker als minister niet.

Gemeenten, dat is een goed idee. En ouders, laat ouders die hun minderjarige kinderen leren zuipen maar eens het gelag betalen. Ik weet een goede taakstraf voor ze: kinderoppas in een bar-discotheek op zaterdagavond. Dat zal ze leren, die ouders!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.blogger.xs4all.nl/kixkix/archive/2007/10/11/303949.aspx

www.lyricspy.com

www.amberkuipers.waarbenjij.nu

www.wuz.nl

www.fitness.blog.nl

www.cinner.com

www.jongeren.blog.nl

www.mythologie.wordpress.com

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/11/20/oliedom-of-volgezopen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: