Rechtsextremisme, links uit de flank en het centrale dieptepunt

afgrond.jpg

Nog maar kort geleden kreeg ik een berichtje van een voor mij onbekende Medelander. In heel Nederland zou het aantal neonazi’s niet meer bedragen dan tweehonderd. Ik ben benieuwd wie ze allemaal niet hebben meegerekend. Een voorzichtige schatting brengt mij ertoe dat tweehonderd eerder duidt op het aantal neonazistische organisaties en clubs in Nederland. Die schatting is gebaseerd op teksten die  op websites en logs te vinden zijn.

Gisteravond was er raadscommissievergadering en daarin ging het onder meer om rechtsextremisme in de gemeente. Het viel allemaal wel mee en waakzaam blijven enzo…zo.

Opvallend was dat vrijwel niemand een definitie van rechtsextremisme kon geven. het bleef allemaal een beetje hangen in stampende laarzen, hakenkruizen en zingen van het Horst Wessellied of het brengen va de Hitlergroet. In werkelijkheid zijn dat alleen symptomen maar geen wezenskenmerken, niet onbelangrijk overigens.

Gezien de onduidelijkheden en verwarring is het  niet verbazingwekkend dat steeds meer jongeren denken dat nationaal-scocialisten een soort socialisten waren, wat bepaald niet waar is.

Rechtsextremisme valt in twee begrippen uiteen. Eerst is daar het “rechts”. Wat is er karakteristiek voor “rechts”? Niet dat rechts  asociaal is maar wat dan wel? Rechts vindt zijn fundamenten in de waarde die het hecht aan de collectiviteit van de nationale staat (fascisme) of het zuivere ras (nationaalsocialisme). Het kent daaraan een zekere exclusiviteit en zelfs superioriteit toe. De eigen staat of het eigen ras zijn beter dan alle andere staten of rassen in de wereld. Daarbij grijpt rechts terug op, vermeend of niet, gedeelde waarden en normen die in het verleden zijn gevormd. Het fascistische rijk van Mussolini haalde zelfs waarden en normen van de klassieke Romeinen van zolder, de nationaalsocialisten van Hitler gebruikten oudgermaanse waarden en normen, vermengd met veronderstelde kenmerken van het oudgermaanse ras. Daarbij kwamen ook flarden van het oudgermaanse geloof zoals dat in de Edda is beschreven, aan bod.

Rechts is niet per definitie asociaal. Het rechtse gedachtengoed houdt in dat het de eigen staatsburgers of rasgenoten beter moet gaan dan alle andere mensen in de wereld. In verband daarmee hebben Hitler en Mussolini wel eens wetten doorgevoerd die op het oog socialistisch lijken maar zonder socialistische doelstelling.

 Daarbij komt dat rechtsextremisten antidemocratisch zijn. In hun ogen is democratie een splijtzwam omdat ze tegenstellingen aan het licht brengt die niet passen in het rechtse ideaal.

Het tweede element van rechtsextremisme is het extremisme. Extremisme houdt in dat alle middelen geoorloofd zijn als daarmee het beoogde doel kan worden bereikt. Daarbij hoort dus ook geweld. Extremisme voert veelal vlaggen en vaandels, kent strijdliederen en heeft een hang naar uniformen. De individu wordt daarmee ondergeschikt gemaakt aan het collectief. Het maakt niet uit welke richting het extremisme inslaat: links, rechts of midden.

Naast rechtsextremisme bestaat natuurlijk ook linksextremisme dat de wereldrevolutie predikt teneinde het proletariaat een zonniger toekomst te kunnen geven. Linksextremisme ziet de vijand niet in andere staten of rassen maar in andere klassen. Die moeten worden uitgeroeid. Daarom is ookde linksextremist een vijand van de democratie. Deze zou immers de revolutionaire beweging in individualistsiche celletjes kunnen opsplitsen en de strijd tegen de vijandelijke klassen bemoeilijken. Links- en rechtsextremisme zijn beide gehecht aan geweld. Er bestaat verder nog milieu-extremisme, moslimextremisme en vele andere soorten van extremisme die allemaal het gebruik van geweld vanzelfsprekend en zelfs noodzakelijk vinden.

Gek genoeg is er ook extremisme van het midden. Daartoe behoren de voorstanders van een ongebreideld recht op vrijheid van meningsuiting, ze schromen er niet voor om via de weg voleldig respectloos te worden. Anarchisten behoren ook tot de extremisten van het midden. Zij erkennen uitsluitend de autonomie van het individu en aanvaarden geen gezag van overheidswege.

Je zou zo denken dat deze definities bij de  professionele experts bekend zijn. Misschien is dat ook wel zo maar kennelijk zijn ze nooit ter sprake gekomen. Dat is jammer want wie de definitie van rechtsextremisme kent, kan er beter tegen optreden. Laten we daarbij vooral niet vergeten ook andere vormen van extremisme aan te pakken, zelfs het extremisme van het midden. De waarheid ligt namelijk niet in het midden maar tussen de extremen in.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

  Service

www.monitorracisme.nl

www.ejure.nl

www.krantindeklas.nl

www.bloodandhonour.com

www.kraak-forum.nl

www.dezwijger.blogspot.com

www.mythologie.wordpress.com

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/11/16/rechtsextremisme-links-uit-de-flank-en-het-centrale-dieptepunt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: