Is A.F.Th. een gevaarlijke gek?

friday01.jpg

Kortgeleden kwam mij ter ore dat de “schrijver” A.F.TH. geregeld een halve of hele dag op zijn bed naar het plafond ligt te staren en zich door zijn vrouw laat verplegen. Als hij gewoon bij een adviesbureau zou werken, zou hem dat op ontslag komen te staan maar schrijvers mogen zoiets.

En inderdaad, schijvers hebben behoefte aan: uit het raam staren. Het is één van de technieken om inspiratie op te doen. Dat houdt dan ook meteen een voorwaarde in: er moet wel inspiratie uit voortkomen.

Nu maakte Grunberg zijn collega A.F.Th. kortgeleden ook voor gevaarlijke gek uit, iets wat onder collega’s heel onbehoorlijk is omdat je daarmee de indruk wekt dat je op andermans baantje of roem uit bent. Even zo goed mag je je natuurlijk afvragen of A.F.Th. en misschien ook Grunberg niet allebei gevaarlijke gekken zijn. Laat ik er dan meteen bijvoorbeeld Joost Zwagerman bij doen. Zijn zij gevaarlijke gekken?

Daarbij valt te bedenken dat schrijvers al eeuwenlang “gek” gedrag vertonen maar tegelijkertijd zijn zij zelden gevaarlijk. Zeker, ook onder de schrijvers lopen een paar erkende psychopathen en halve zolen rond  maar de meeste zijn niet zo gevaarlijk als voetballers. Die willen nog wel eens iemand op het zebrapad ondersteboven rijden en een gezicht trekken alsof zij daarop ook recht hebben. Onder de schrijvers kom je dat nauwelijks tegen.

Gevaarlijk zijn zij dus niet maar misschien wel gek. Dat is veel moeilijker te analyseren omdat er dan eerst een goede definitie van het begrip “gek” moet bestaan en die is er eigenlijk niet. “Gek” is over het algemeen iedereen die zich anders gedraagt dan degene die een ander “gek” verklaart. De uitdrukking “doe normaal” spreekt in dat opzicht boekdelen. Boekdelen?

Een treffend woord in dit verband. Maar goed, hoe dan ook. Zijn zij gek? Die vraag moet eigenlijk nog maar even geparkeerd worden want als de ene gek (Grunberg)  van de andere gek (A.F.Th.)  beweert dat hij gek is, hebben we behoefte aan een objectieve mening.

Daarvoor bestaan jury’s en in dit geval zullen we eens de jury voor de AKO literatuurprijs om een antwoord vragen. Eerlijk gezegd vond ik die hele vertoning van maandagavond 5 november maar een beetje zielig. Zes genomineerde auteurs waarvan de meerderheid eigenlijk al lang alle literaire prijzen is ontstegen. Dat wil zeggen: gezien de boekverkoop. Geen nieuws onder de zon terwijl er honderden manuscripten waren ingeleverd. Niemand, helemaal niemand kan mij wijsmaken dat daar niets beter was dan het toch wat magere en rammelende verhaal van A.F.Th.

Het verhaal hangt van gezochtheden en toevalligheden met een mix van ongeloofwaardigheden aan elkaar. Niet echt een verhaal dus maar wel een zak emoties en dat doet het kennelijk in deze tijd.

Verhalenschrijvers zijn in Nederland altijd met een lantaarntje te zoeken geweest maar de laatste tijd gaat de literatuur wel heel erg over niets. Dat geldt zowel voor A.F.Th. als voor Grunberg, Zwagerman en de rest van het gezelschap. Daarom komen er hier ook nooit schrijvers naar voren zoals Rowling.

Dat komt niet zo zeer doordat een bepaalde schrijver gek is maar doordat de jury bestaat uit gevaarlijke gekken. Gek, omdat zij geen benul hebben van wat een boek moet zijn. Gevaarlijk omdat zij daarmee de literatuur de doodsteek toebrengen. Plasterk zal dat wel leuk vinden. Weer een afgang voor de Nederlandse taal. Ik zou A.F.Th., Grunberg en hele rest van de club genomineerden het liefst bibliothecaris zien worden. Misschien hebben ze dan tijd om eens een goed boek te lezen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.spiritalk.nl

www.spitse.nl

www.devriesboeken.nl

www.nltaal.blog.nl

www.richardosinga.com

www.literatuuraire.punt.nl

www.mythologie.wordpress.com

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/11/06/is-afth-een-gevaarlijke-gek/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: