Marcel Roele doet aan volksverlakkerij en geschiedvervalsing

phanblot.jpg

Enige dagen geleden ontdekte ik het fenomeen Marcel Roele. Je kunt ten slotte niet iedereen kennen die zichzelf beschouwt als BN’er. Hij is ook een veel gevraagd spreker, zo is op zijn weblog te lezen maar de vraag is wat de luisteraar daarmee opschiet.

Marcel is in 1961 geboren, in de ouverture van het Beatle-  en hippietijdperk. Mogelijk dat hij in zijn jonge jaren een overdosis aan hasjlucht “meerookte”. Zoiets kan gevolgen hebben voor de rest van je leven. Geeft niks hoor, Marcel, ik nam in die jaren menige “took” van een joint vol illegaal gekochte “stuff”, in die jaren ook wel aangeduid als “shit”. Ongetwijfeld zoog hij ook toen al veel op zijn duim, voorzien van hasj of niet, een orgaan waaruit hij nu zijn artikelen lijkt te zuigen.

Hoe dan ook, hij heeft een flinke tik van de molen meegekregen van de vrijheidscultuur die in die jaren door de wereld waarde en waaraan ikzelf hartstochtelijk heb deelgenomen. Hasj, free sex en noem maar op.

Ik ben geboren in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, in 1946. Dat was een tijd van soberheid en samen de schouders eronder. Nu waren mijn ouders niet uitzonderlijk sociaal maar de sfeer kwam toch over. Het kan zijn dat het verschil van opvatting tussen Marcel en mij daarop stoelt.

Wat mij zeer doet, is het gemak waarmee hij praat over zaken waar hij kilometers van vandaan en verwijderd is. Het artikel over Adolf Hitler, dat ik wat laat onder ogen kreeg maar je kunt niet alles als hot news lezen, is daarvan een goed voorbeeld van. De man kent niet alle maar wel een aantal feiten. Sterker nog, hij zal ongetwijfeld spontaan meer feiten op kunnen noemen dan ik hoewel ik veel heb gelezen, gehoord en gestudeerd over de heer AH en zijn “beweging”(pas nu op Rita!) .

Maar feiten op zich hangen als gortdroog zand aan elkaar en Roele kan ze in zijn betoog ook niet aan elkaar verbinden. Dat komt doordat hij Hitler niet snapt en diens beweging ook niet. Naast feitenkennis is inzicht nodig om je met een onderwerp bezig te houden en als het over Hitler gaat, dan ontbreekt het Marcel ten enen male daaraan.

Toch presenteert Marcel zich als wetenschapsjournalist en ik heb het gevoel dat die aanduiding uitsluitend te maken heeft met de laatste lettergreep: list. Vandaag hoorde ik dat er een Emotiecongres wordt gehouden waarop veelvuldig wordt gerefereerd aan een “wetenschappelijk onderzoek” naar de persoonlijke geheimen van de mens. Is dat het soort “wetenschap”  dat Marcel bedoelt?

Ik bedoel maar. In wezen zou Marcel een veel beter verhaal moeten kunnen schrijven over Adolf Hitler dan ik. Door de grotere afstand tot het onderwerp, kan hij zich een beter en objectiever beeld vormen. In plaats daarvan neemt hij er genoegen mee een artikel te schrijven dat past in zijn eigen straatje: het libertarisme (wat een deftig woord is voor anarchisme). Hij gebruikt een onderwerp om zijn eigen levensvisie kracht bij te zetten. Nu mag dat maar dan is het zaak om het ook te vermelden. Nee, dat doet Marcel niet. Hij kleedt zijn verhaal in een jasje dat objectiviteit en zakelijkheid uitstraalt. Dat het aan die criteria niet beantwoordt, heb ik in mijn vorige column uiteengezet.

Zijn gedrag is daarmee verwerpelijk. Hij volgt het voetspoor van Max Blokzijl die allerlei onschuldig lijkende verhaaltjes gebruikte om reclame te maken voor de NSB. Alleen de zeer kritisch luisterende toehoorder merkte dat op. Zulk gedrag valt op zijn best aan te merken als populisme en in het slechtste geval als “volksverlakkerij en geschiedvervalsing”.

Nu de NSB en de Nazi’s volop de aandacht hebben omdat allerlei politieke bewegingen (let nu op, Rita!)  elkaar beschuldigen van landverraad en NSB-gedrag, is dat schadelijk voor de samenleving. Marcel creëert op ogenschijnlijk gedegen wijze een sfeer waarin het extremisme van zijn geloofsgenoten zijn gelijk kan halen. Dat HP/De Tijd zo iemand onder zijn vaste medewerkers telt, is een smet op het blazoen van dit van oorsprong liberale blad. 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.forum.fok.nl/topic

www.skepp.be

www.getverderrie.nl

www.nujij.nl

www.mr-online.nl

www.martvandewiel.punt.nl

www.spelling.skynetblogs.be

www.mythologie.wordpress.com

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/10/25/marcel-roele-doet-aan-volksverlakkerij-en-geschiedvervalsing/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 reactiesPlaats een reactie

  1. kunt u ook echte argumenten geven of alleen drog redenen?

  2. Beste Piet, het lijkt mij dat dit redenen genoeg zijn maar als u de oogkleppen afzet, zult u dat ook ontdekken…Weet u eigenlijk wel wat een drogreden is?

  3. Typt u in de zoekfunctie eens “Roele” in, dan vindt u nog veel meer…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: